Quantcast

Αργεντινή: 5 νεκροί εξαιτίας της πνευμονίας που προκαλεί το βακτηρίδιο της Λεγεωνέλας

Τι ανέφερε επαρχιακό υπουργείο Υγείας

Η πνευμονία που προκαλεί το βακτηρίδιο της Λεγεωνέλας στοίχισε τη ζωή χθες Κυριακή σε πέμπτο ασθενή στην Τουκουμάν, στη βορειοδυτική Αργεντινή, ανακοίνωσε το επαρχιακό υπουργείο Υγείας.

 

 

 

«Πρόκειται για άνδρα 64 ετών που παρουσίαζε συννοσηρότητες και νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση σε δημόσιο νοσοκομείο», εξήγησε το υπουργείο σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Συνολικά 11 πρόσωπα παρουσίασαν συμπτώματα και έξι εξακολουθούν να δέχονται θεραπεία, οι τρεις σε νοσοκομεία, σύμφωνα με τον επαρχιακό υπουργό Υγείας, τον Λουίς Μεδίνα Κρους.

Ο παράγοντας που αποτελούσε την εστία των αμφίπλευρων πνευμονιών «είναι η Λεγεωνέλα», δήλωνε την προηγουμένη η υπουργός Υγείας της Αργεντινής, η Κάρλα Βιτσότι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τουκουμάν, συμπληρώνοντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια εντοπισμού του ακριβούς στελέχους της.

Συνολικά καταγράφηκαν έντεκα κρούσματα, που όλα τους σχετίζονταν με ιδιωτική κλινική στη Σαν Μιγκέλ δε Τουκουμάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Τουκουμάν.

Ανακοινώθηκε το Σάββατο ο τέταρτος θάνατος

Προχθές Σάββατο το πρωί, οι υγειονομικές αρχές της επαρχίας ανακοίνωναν τον τέταρτο θάνατο από την περασμένη Δευτέρα, αυτόν ενός 48χρονου που επίσης παρουσίαζε συννοσηρότητες.

Πριν από αυτόν, είχαν υποκύψει δυο μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού της ιδιωτικής κλινικής, κατόπιν 70χρονη ασθενής στην ίδια κλινική, όπου είχε υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Οι αρχικές εξετάσεις επέτρεψαν να αποκλειστούν η COVID, η γρίπη, η γρίπη Α και Β, ο ιός Hanta (σ.σ.: μεταδίδεται από τρωκτικά) και δεκάδες άλλα μικρόβια ως η αιτία της εμφάνισης αμφίπλευρης πνευμονίας.

Στάλθηκαν δείγματα για να αναλυθούν εσπευσμένα από το εθνικό εργαστήριο αναφοράς, το ινστιτούτο Μαλμπράν του Μπουένος Άιρες· η υπουργός Υγείας Βιτσότι παρουσίασε τα αρχικά αποτελέσματα των αναλύσεων.

Τι είναι η Λεγεωνέλα

Η Λεγεωνέλα είναι σοβαρή πνευμονική λοίμωξη με βακτηριδιακή προέλευση. Η μόλυνση μπορεί να επέλθει «διά της αναπνευστικής οδού, με την εισπνοή του βακτηριδίου, μέσω του νερού ή του κλιματισμού του αέρα», θύμισε η κυρία Βιτσότι.

Ο πρόεδρος της ιατρικής σχολής της επαρχίας Τουκουμάν, ο Έκτορ Σάλε, υπογράμμισε την περασμένη εβδομάδα πως η παθολογία που παρατηρήθηκε ήταν «επιθετική», όμως δεν πρόκειται a priori για ασθένεια μεταδιδόμενη από άνθρωπο σε άνθρωπο, με δεδομένο ότι «οι στενές επαφές των ασθενών αυτών δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα».