Με μεικτά πρόσημα έκλεισε τελικά η Wall Street σήμερα, με τον τεχνολογικό κλάδο να διαφοροποιείται από τη διορθωτική πορεία που ακολούθησαν οι περισσότεροι δείκτες παγκοσμίως, ενώ στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης ο S&P 500 έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό.
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε απώλειες 0,02% στις 35.601 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 0,30% στις 4.549 μονάδες και ο Nasdaq Composite ενισχύθηκε κατά 0,62% στις 15.215 μονάδες.
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης παραμένουν τα εταιρικά αποτελέσματα, με τις μετοχές της IBM να σημειώνουν απώλειες άνω του 8%, καθώς τα έσοδα του τρίτου τριμήνου που ανακοίνωσε ήταν κατώτερα των προσδοκιών. Από την άλλη, η HP σημείωσε κέρδη 7%, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσε, αλλά και το περισσότερο αισιόδοξο 2022.
Η American Airlines κέρδισε 1,6%, καθώς η χαλάρωση των περιορισμών για τον Covid 19 ενίσχυσε την ταξιδιωτική κίνηση εν όψει της περιόδου των διακοπών, ενώ η εταιρεία επωφελήθηκε και από την κυβερνητική στήριξη.
Στα μάκρο της ημέρας, πτώση κατά 6.000 κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, φτάνοντας τις 290.000. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα από τον Dow Jones έκαναν λόγο ακόμη και για 300.000 αιτήσεις, ωστόσο οι αριθμοί βελτιώθηκαν φτάνοντας έτσι σε ένα νέο χαμηλό πανδημίας.
Διόρθωσαν οι ευρωαγορές
Διορθωτικά κινήθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς το τοπίο θόλωσε εκ νέου από τις εξελίξεις με την κινεζική Evergrande, αλλά και τα στοιχεία που δείχνουν ότι δημοσιονομικά η Ευρωζώνη βρίσκεται σε όλο και πιο δύσκολη θέση.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,1%, με τον κλάδο των σιδηρομεταλλευμάτων να υποχωρεί κατά 3%. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες 0,45% στις 7.190 μονάδες, ο DAX υποχώρησε 0,32% στις 15.472 μονάδες και ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,29% στις 6.686 μονάδες.
Οι αγορές έδειξαν να επανέρχονται στην πραγματικότητα των προκλήσεων, οι οποίες κυμαίνονται από τις ανησυχίες σχετικά με την έξαρση της παραλλαγής Δέλτα της Covid και τις διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού έως τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το έλλειμμα στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε από 0,6% του ΑΕΠ το 2019 σε 7,2% το 2020 και στην ΕΕ από 0,5% σε 6,9%. Επίσης, το χρέος στην ευρωζώνη αυξήθηκε από 83,6% του ΑΕΠ στο τέλος του 2019 σε 97,3% στο τέλος του 2020 και στην ΕΕ από 77,2% σε 90,1%.
Υποστηρικτικά πάντως λειτούργησαν τα καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη τρίτου τριμήνου που ανακοίνωσε σήμερα η Barclays, τα αποτελέσματα της οποίας όπως και αμερικανικών ανταγωνιστών της στη Wall Street έλαβαν σημαντική ώθηση από το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής. Η βρετανική τράπεζα ανέφερε κέρδη 1,45 δισεκατομμυρίων στερλινών για το τρίτο τρίμηνο, έναντι εκτιμήσεων τα αναλυτών της Refinitiv για 931,25 εκατ. στερλίνες.
Βρήκε στηρίγματα για το “μάζεμα” των απωλειών το ΧΑΑ
Ήπια πτωτικά κινήθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο κατάφερε να κρατήσει υπό έλεγχο τις πιέσεις της κατοχύρωσης των κερδών που εκδηλώθηκαν, ώστε να μην απειληθούν εκ νέου οι 900 μονάδες, που με τόσο κόπο ανακτήθηκαν. Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,29% στις 905,53 μονάδες, με τον τζίρο να επανέρχεται στα γνώριμα χαμηλά επίπεδα των 71 εκατ. ευρώ.
Μπορεί το ΧΑΑ να δέχτηκε αρνητικές επιρροές από τις διεθνείς αγορές και τον Οκτώβριο, ωστόσο το πρώτο 20ήμερο του μήνα κατάφερε να συγκρατήσει σε μόλις τέσσερις τον αριθμό των πτωτικών του συνεδριάσεων. Η ανάκαμψη δηλαδή από τις 853 μονάδες, ενδοσυνεδριακά, την 1η Οκτωβρίου, μέχρι τις 908 μονάδες (ενδοσυνεδριακά) μόλις χτες, ήταν ένας ελκυστικός απολογισμός, ώστε να ενεργοποιηθούν οι κινήσεις κατοχύρωσης αυτών των κερδών.
Επί της ουσίας δηλαδή οι αγοραστές κοντοστάθηκαν σήμερα προκειμένου να ζυγίσουν τις αντοχές και τις νέες ισορροπίες στην αγορά μετά τη διάσπαση των 895 μονάδων, αλλά και να επιτρέψουν σε αρκετά χαρτοφυλάκια να πάρουν μέρος των κερδών του προηγούμενου διαστήματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι αναιρέθηκαν τα θετικά μηνύματα που έδωσε το ΧΑΑ στη χθεσινή συνεδρίαση, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι το ανοδικό σενάριο έχει πλέον πολύ καλές πιθανότητες. Καύσιμα μπορεί επίσης να δώσει και η αυριανή αξιολόγηση του οίκου S&P για την ελληνική οικονομία, με την αγορά να περιμένει μια θετική γνώμη.
Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η Jumbo έκλεισε με απώλειες 2,16%, με τις ΕΛΧΑ, ΔΕΗ και Coca Cola να ασκούν πιέσεις με την άνω του 1% πτώση τους. Πτωτικά έκλεισαν και οι ΟΠΑΠ, Τιτάν, Alpha Bank, Motor Oil και Ελλάκτωρ, αλλά το +0,75% της Εθνικής και τα μικρά αλλά διόλου αμελητέα κέρδη των Μυτιληναίου, Eurobank, Βιοχάλκο, Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή πρόσφεραν σημαντικές στηρίξεις.