Αποκάλυψη-σοκ από νοσηλευτή στη Γιουχάν: Κρύβουν τους νεκρούς από τον κοροναϊό

ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Εικόνα χάους παρουσιάζουν τα νοσοκομεία στη Γουχαν της Κίνας με τους ασθενείς να περιμένουν ώρες μέχρι να εξεταστούν και πολλά από τα θύματα να μην καταγράφονται στο επίσημο απολογισμό.

Αν κάποιος ασθενείς πεθάνει χωρίς να έχει προλάβει να εξεταστεί πριν δεν καταγράφεται ως θύμα του κοροναϊού με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνολικός αριθμός των θυμάτων να είναι αξιόπιστος.

Όπως ανέφερε υπάλληλος νοσοκομείου στην Deutsche Welle η κατάσταση είναι τραγική. Ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα περιμένουν συχνά ώρες μέχρι να εξεταστούν. Οι γιατροί τους συνταγογραφούν φάρμακα και στη συνέχεια τους στέλνουν σπίτι, συμβουλεύοντάς τους να μην έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Οι αίθουσες αναμονής είναι γεμάτες κόσμο που βήχει. Ακόμη και υγιείς άνθρωποι που μένουν για ώρα σε τέτοιους χώρους κινδυνεύουν να μολυνθούν».

Ο νοσοκομειακός υπάλληλος, ο οποίος για ευνόητους λόγους θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, λέει ακόμα ότι αυτοί που μπορούν να πάνε σε κάποιο νοσοκομείο είναι οι «τυχεροί». «Συχνά τα νοσοκομεία είναι πολύ μακριά. Εάν δεν έχεις δικό σου αυτοκίνητο απομένει μόνον το ταξί και σε κάθε οικισμό επιτρέπονται μόλις δυο οχήματα. Επιπλέον μόνον λίγοι εθελοντές μεταφέρουν αρρώστους. Το τηλεφωνικό κέντρο άμεσης δράσης έχει καταρρεύσει. Οι πιο άτυχοι πρέπει να έρθουν με τα πόδια στο νοσοκομείο. Λέγεται ότι ορισμένοι έχουν πεθάνει καθ΄ οδόν».

Ο υπάλληλος του νοσοκομείου αμφισβητεί τον επίσημο αριθμό θυμάτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δημοσιεύουν κάθε τόσο οι κινεζικές αρχές: «Πιστεύω ότι υπάρχουν περισσότερα κρούσματα και νεκροί. Ακόμη και όταν η αξονική δείξει πνευμονία, δεν ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες προκειμένου να εξακριβωθεί εάν πρόκειται για την ιογενούς τύπου. Γιατί; Διότι οι λίστες αναμονής είναι πολύ μακρές. Όποιος όμως πεθαίνει χωρίς να έχει κάνει τις σχετικές εξετάσεις δεν καταγράφεται ως θύμα του κοροναϊού».