Quantcast

Αποκαλύφθηκε ο Κινέζος καθηγητής που κατασκεύαζε τα αντικείμενα που πετούσαν στις ΗΠΑ

Ο Ζε είναι ιδρυτής ή μέτοχος σε τρεις από τις έξι κινεζικές εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις από την αμερικανική κυβέρνηση για τα μπαλόνια κατασκοπείας

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες ότι ανασύρθηκαν από τον Ατλαντικό Ωκεανό «σημαντικοί αισθητήρες» στα συντρίμμια του κινεζικού μπαλονιού που κατέρριψε ο στρατός των ΗΠΑ, ενώ οι «New York Times» αποκάλυψαν τον «εγκέφαλο» πίσω από αυτά τα ιπτάμενα αντικείμενα παρακολούθησης.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, πρόκειται για τον 66χρονο Κινέζο καθηγητή Γου Ζε, ο οποίος θεωρείται η απόλυτη αυθεντία στα μπαλόνια κατασκοπείας. Ο καθηγητής πειραματίζεται επί 20 χρόνια με πτητικά μέσα, όπως τα μπαλόνια υψομέτρων, και έχει συμμετάσχει στον σχεδιασμό μαχητικών αεριωθούμενων, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εξέλιξη υλικών που δεν είναι ανιχνεύσιμα από τα ραντάρ.

Οι «NYT» γράφουν ότι ο Ζε είναι ιδρυτής ή μέτοχος σε τρεις από τις έξι κινεζικές εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις από την αμερικανική κυβέρνηση για τα μπαλόνια κατασκοπείας, ενώ υπήρξε και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής για τις προμήθειες πολεμικού υλικού για λογαριασμό του κινεζικού στρατού.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το 2019 ο Γου Ζε και η ομάδα των ερευνητών του κατόρθωσαν να τελειοποιήσουν ένα μπαλόνι, το οποίο έχει τη δυνατότητα να πετά σε ύψος 18.300 μέτρων.

Υπό παρακολούθηση

Οι «New York Times» αποκαλύπτουν επίσης ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν εντοπίσει τον καθηγητή Ζε και παρακολουθούν τη δραστηριότητά του, θεωρώντας τον ως τον άνθρωπο-κλειδί για ολόκληρο το πρόγραμμα κατασκοπείας μέσω μπαλονιών για λογαριασμό του κινεζικού καθεστώτος.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε χθες ότι ο αμερικανικός στρατός εντόπισε στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας ηλεκτρονικά εξαρτήματα του κινεζικού μπαλονιού, ανάμεσα στα οποία και αισθητήρες που πιθανώς χρησιμοποιούνται για τη συλλογή πληροφοριών.

Το κινεζικό αερόστατο πετούσε επί μία εβδομάδα πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προτού ο Τζο Μπάιντεν διατάξει την κατάρριψή του από μαχητικά αεροσκάφη. Η Κίνα επιμένει ότι το μπαλόνι διενεργούσε μετεωρολογικές μελέτες και παρασύρθηκε από τους ανέμους.

Ακολούθησαν οι καταρρίψεις άλλων τριών ιπτάμενων αντικειμένων μεταξύ Παρασκευής και Κυριακής, τα οποία πετούσαν πάνω από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Το επεισόδιο με το μπαλόνι κλιμάκωσε τις εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώσε πως η Κίνα έχει εντοπίσει τουλάχιστον δέκα κατασκοπευτικά αμερικανικά αερόστατα στον εναέριο χώρο της τον τελευταίο χρόνο. Ο Λευκός Οίκος το διέψευσε, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι επιχειρεί να «θολώσει τα νερά».

Πηγή: Εφημερίδα Απογευματινή