Στη Γαλλία απεβίωσε ο πρώην Πρόεδρος του Κονγκό.
Ο πρώην πρόεδρος του Κονγκό, Πασκάλ Λισούμπα απεβίωσε τη Δευτέρα στη Γαλλία σε ηλικία 88 ετών, ανακοίνωσε το κόμμα του, η Παναφρικανική Ένωση για την Κοινωνική Δημοκρατία (UPADS).
«Ο πρόεδρος Λισούμπα απεβίωσε σήμερα έπειτα από μια ασθένεια», δήλωσε ο βουλευτής Ονορέ Σαγί, εκπρόσωπος της UPADS. Απεβίωσε στο Περπινιάν, στη νότια Γαλλία.
«Με βαριά καρδιά, σας ανακοινώνω τον θάνατο σήμερα, Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020 του πατέρα μου, του καθηγητή Πασκάλ Λισούμπα, πρώην προέδρου της Δημοκρατίας του Κονγκό, στην κατοικία του στη Γαλλία», έγραψε στο facebook ο Ζερεμί Λισούμπα, γιος του πρόεδρου Λισούμπα και βουλευτής στο Κοινοβούλιο του Κονγκό.
Ο Λισούμπα εξελέγη πρόεδρος του Κογνκό το 1992
Γεννημένος στις 15 Νοεμβρίου 1931 στην Τσινγκιντί, στον τομέα Μαγιόκο (νοτιοδυτικό Κονγκό), ο Πασκάλ Λισούμπα ήταν αγρονόμος μηχανικός, κάτοχος διδακτορικού στις φυσικές επιστήμες το οποίο απέκτησε στη Γαλλία το 1958.
Διετέλεσε υπουργός Γεωργίας υπό τον πρώτο πρόεδρο του ανεξάρτητου Κονγκό Φιλμπέρ Γιουλού (1963-1965), προτού γίνει πρωθυπουργός επί προεδρίας του Αλφόνς Μασαμπά Ντεμπά το 1965-1966. Ιδρυτής του UPADS το 1991, ο Λισούμπα εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας το 1992 στις πρώτες πολυκομματικές εκλογές σε αυτή τη μικρή χώρα της κεντρικής Αφρικής.
Στη διάρκεια της θητείας του, το 1993-1994 η αμφισβήτηση από την αντιπολίτευση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών προκάλεσε συγκρούσεις ανάμεσα σε πολιτοφυλακές κομμάτων της αντιπολίτευσης και εκείνες της προεδρικής πλειοψηφίας, που οδήγησαν στον θάνατο 2.000 ανθρώπων.
Πέθανε αυτοεξόριστος στη Γαλλία τα τελευταία 23 χρόνια
Από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 1997, σε συγκρούσεις στην πρωτεύουσα Μπραζαβίλ αντιπαρατέθηκαν οι πολιτοφυλακές του Πασκάλ Λισούμπα και του τελευταίου πρωθυπουργού του Μπερνάν Κολελάς με εκείνες του στρατηγού Σασού Νγκουέσο, νυν προέδρου της Δημοκρατίας, που υποστηρίχθηκαν από στρατεύματα της Ανγκόλας.
Νικητής σε αυτή τη μονομαχία, ο Σασού Νγκουέσο επανήλθε στην εξουσία την οποία είχε χάσει στις 20 Αυγούστου του 1992 έπειτα από εκλογές. Τέσσερις έως δέκα χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε πέντε μήνες βίας. Ο πρόεδρος Λισούμπα αναγκάστηκε τότε να αυτοεξοριστεί στη Γαλλία. Καταδικάστηκε για «εσχάτη προδοσία» και «συνωμοσία» εναντίον του Ντενίς Σασού Νγκουέσο.