Ανάμεικτα ήταν τα αποτελέσματα της πρώτης δοκιμαστικής εκτόξευσης του πρώτου νοτιοκορεατικού πυραύλου που αναπτύχθηκε με εγχώρια τεχνολογία.
Ο πύραυλος Nuri, σχεδιασμένος να μεταφέρει φορτία 1,5 τόνου σε χαμηλή γήινη τροχιά, εκτοξεύτηκε με επιτυχία το πρωί της Πέμπτης από το παράκτιο Διαστημικό Κέντρο του Νάρο. Δεν κατάφερε όμως να θέσει σε τροχιά το ομοίωμα ενός δορυφόρου.
«Δυστυχώς δεν πετύχαμε πλήρως τον στόχο μας» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο πρόεδρος Μουν Τζε-ιν, ο οποίος παρακολούθησε από κοντά την εκτόξευση.
«Δεν θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να μπορούμε να τον εκτοξεύουμε ακριβώς στην προκαθορισμένη πορεία. Η Διαστημική Εποχή της Κορέας πλησιάζει» είπε.
Από την επιχείρηση μεταφοράς του πυραύλου στην εξέδρα εκτόξευσης (Reuters)
Στολισμένος με τη νοτιοκορεατική σημαία, ο Nuri είναι το όχημα με το οποίο η Σεούλ σχεδιάζει να εκτοξεύει στο μέλλον κατασκοπευτικούς και τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, ή ακόμα και μη επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη.
Ο πύραυλος, του οποίου η ανάπτυξη κόστισε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το BBC, έχει ύψος 47,2 μέτρων, χωρίζεται σε τρία στάδια και χρησιμοποιεί έξι κινητήρες υγρών καυσίμων.
Επέτρεψε στη Νότια Κορέα να γίνει η έβδομη χώρα του κόσμου που εκτοξεύει πύραυλο δικής της τεχνολογίας -μέχρι σήμερα η χώρα χρησιμοποιούσε πυραύλους ρωσικής τεχνολογίας.
Αν και Σεούλ διαβεβαιώνει ότι ο Nuri θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για διαστημικές εφαρμογές, αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής χρήσης, δεδομένου ότι οι διαστημικοί και οι βαλλιστικοί πύραυλοι βασίζονται σε παρόμοια τεχνολογία.