Απεργιακό κύμα σαρώνει τη Βρετανία

Διαδοχικές απεργίες σε μια σειρά κλάδων προκηρύσσονται στη Βρετανία, καθώς μεγάλη μερίδα εργαζομένων διαμαρτύρεται για την αφαίμαξη του εισοδήματός τους από τον πληθωρισμό

ΛΟΝΔΙΝΟ. Διαδοχικές απεργίες σε μια σειρά κλάδων προκηρύσσονται στη Βρετανία, καθώς μεγάλη μερίδα εργαζομένων διαμαρτύρεται για την αφαίμαξη του εισοδήματός τους από τον πληθωρισμό. Οι εργαζόμενοι στο βρετανικό ΕΚΑΒ απήργησαν χθες για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980. Η κυβέρνηση του Συντηρητικού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ απάντησε ζητώντας από τους πολίτες να αποφύγουν την υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών και τις… περιττές μετακινήσεις, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να χρειαστούν ασθενοφόρο.

Η βρετανική κυβέρνηση χορηγεί κάποιες μισθολογικές αυξήσεις, αλλά όλες βρίσκονται κάτω από τον πληθωρισμό, ο οποίος τον Νοέμβριο έτρεξε με ποσοστό 10%. Την Τρίτη, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν συμφωνήσει αναλυτικά με την κυβέρνηση το πώς το προσωπικό ασφαλείας θα διασφαλίσει τη μεταφορά στα νοσοκομεία για τα πλέον επείγοντα περιστατικά. Παρ’ όλα αυτά χθες ο αρμόδιος υπουργός Στιβ Μπάρκλεϊ κατακεραύνωσε τους απεργούς κατηγορώντας τους για ανευθυνότητα, δηλώσεις που τα συνδικάτα θεωρούν ότι έχουν ως στόχο να προξενήσουν την εχθρότητα της κοινής γνώμης.

Σύμφωνη η κοινή γνώμη

Κινητοποιήσεις –εκτός του βρετανικού ΕΚΑΒ– σχεδιάζονται από εργαζομένους σε μεταφορές, ενέργεια, ταχυδρομεία, εκπαίδευση και δημόσιες υπηρεσίες.

Οι δημοσκοπήσεις ωστόσο δείχνουν ότι η κοινή γνώμη συμφωνεί με τις κινητοποιήσεις, παρότι δεν έχει την καλύτερη των απόψεων για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Το γεγονός ότι το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων στο σύστημα υγείας μειώνεται διαρκώς από το 2010, έχει οδηγήσει νοσηλευτικό προσωπικό να καταφεύγει σε συσσίτια για την κάλυψη βασικών αναγκών. Ειδικά για την απεργία του προσωπικού των ασθενοφόρων, η υποστήριξη, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, προσεγγίζει το 65%. «Η τελευταία απεργία των εργαζομένων στα ασθενοφόρα, το 1989, διήρκεσε μήνες και δημιούργησε σοβαρά προβλήματα. Προς μεγάλη έκπληξη της τότε κυβέρνησης, το δημόσιο αίσθημα παρέμεινε στο πλευρό των απεργών και οι προσπάθειες να στραφεί η κοινή γνώμη εναντίον των υγειονομικών απέτυχαν παταγωδώς», σημείωσε η εφημερίδα Guardian. «Είναι εντυπωσιακό ότι η τωρινή κυβέρνηση επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη τη στιγμή που διατρέχει τόσο μεγάλο κίνδυνο στις κάλπες».

Μεταξύ των κλάδων που προβλέπεται να απεργήσουν τις προσεχείς ημέρες και τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου είναι εργαζόμενοι στις μεταφορές, στην ενέργεια, στα ταχυδρομεία, στην εκπαίδευση και σε μια σειρά δημοσίων υπηρεσιών. O Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να περιορίσει το δικαίωμα της απεργίας, σκέψεις που όξυναν ακόμη περισσότερο την αντιπαράθεση, φουσκώνοντας τα πανιά του Εργατικού Κόμματος. «Ο Σούνακ είναι αμετακίνητος απέναντι στα αιτήματα, αλλά με τους εργαζομένους στα ασθενοφόρα θα χάσει, όπως έχασε και η Μάργκαρετ Θάτσερ το 1989-1990», εκτίμησαν οι Financial Times.

 

Πηγή: GUARDIAN, REUTERS, A.P.