Quantcast

Απελαύνονται από τις ΗΠΑ 12 Ρώσοι διπλωμάτες του ΟΗΕ

Κηρύχθηκαν ανεπιθύμητα πρόσωπα - Επεκτείνει την πολιτική των τιμωρητικών μέτρων η Δύση - Η νέα προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η πολιτική αντιποίνων σε βάρος της Μόσχας συνεχίζεται από τη Δύση, με την πρέσβειρα των ΗΠΑ να ανακοινώνει πως 12 Ρώσοι διπλωμάτες – μέλη του ΟΗΕ κηρύχθηκαν ανεπιθήμητα πρόσωπα, που σημαίνει ότι απελαύνονται.

Η Μόσχα κλιμακώνει, τις τελευταίες ώρες, την πολιτική των απειλών καθώς εξαπέλυσε νέες επιθέσεις με αεροπορικές επιδρομές και εκρήξεις στο Κίεβο, ενώ όπως φάνηκε σε δορυφορικές εικόνες έχουν αυξηθεί οι χρεσαίες ρωσικές δυνάμεις κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εμπρηστικές δηλώσεις Πούτιν για τα πυρηνικά, τη στιγμή που η ουσιαστική βοήθεια στην Ουκρανία συνεχίζεται και το ζήτημα της ουκρανικής κρίσης παραπέμθηκε ως έκτακτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου και διατρανώθηκε η ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατέθεσε αίτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για παύση των εχθροπραξιών λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης που ξέσπασε μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μιας και 500.000 μετατράπηκαν σε πρόσφυγες σε 4 ημέρες.

Για τον λόγο αυτό ο Μακρόν μίλησε με τον Πούτιν ζητώντας του να μην ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας – σήμερα είναι η τελευταία μέρα της ρωσικής προεδρίας στο Σ.Α του ΟΗΕ. Η αίτηση του κ. Μακρόν πρόκειται να συζητηθεί απόψε το βράδυ στις 10 ώρα Ελλάδος.

Σύμφωνα με το Ελιζέ, Μακρόν και Πούτιν συνομίλησαν για μίαμιση ώρα. Όπως ανέφεραν γαλλικές διπλωματικές πηγές, η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε μετά από αίτημα του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, με τον οποίο ο Γάλλος πρόεδρος έχει μιλήσει σήμερα αρκετές φορές.

Νέα προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ακόμη μια προειδοποίηση εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με το οποίο καλεί εκ νέου τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδέψουν στη Ρωσία, ενώ μαίνονται οι επιθέσεις της Μόσχας σε ουκρανικές πόλεις.

Στην προειδοποίηση επισημαίνεται «η πιθανότητα τραυματισμού Αμερικανών πολιτών από τις ρωσικές δυνάμεις, η μειωμένη ικανότητα της πρεσβείας να βοηθήσει τους πολίτες των ΗΠΑ στη Ρωσία, ο κορωνοϊός και οι περιορισμοί μετακίνησης, η τρομοκρατία, οι περιορισμένες πτήσεις από και προς τη Ρωσία και η επιβολή ειδικής νομοθεσίας».

Ο συναγερμός ηχεί ένα 24ωρο αφότου το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους Αμερικανούς να φύγουν άμεσα από τη Ρωσία.

Νέα «ψήφος εμπιστοσύνης» στο ΝΑΤΟ

Εμπλουτίζεται ο κατάλογος των χωρών της Δύσης που στέλνουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, γεγονός που συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στο ΝΑΤΟ. Μετά τις ιστορικές κινήσεις Γερμανίας και Σουηδίας, που η πρώτη έστειλε ενισχύσεις παρά το γενικό απαγορευτικό και η δεύτερη για πρώτη φορά μετά το 1939 απέστειλε στρατιωτικό εξοπλισμό, τώρα και η νορβηγική κυβέρνηση θα στείλει όπλα.

Είναι η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που προχωρά σε αυτή την κίνηση μετά τη ρωσική εισβολή.

Η απόφαση ανατρέπει τη νορβηγική πολιτική από τη δεκαετία του 1950, σύμφωνα με την οποία δεν αποστέλλονται όπλα σε χώρες εκτός αυτών του ΝΑΤΟ που βρίσκονται σε πόλεμο ή σε κίνδυνο ένοπλης σύγκρουσης.

Η Φινλανδία, από την πλευρά της, θα προωθήσει 2.500 τουφέκια, 150.000 φυσίγγια, 1.500 αντιαρματικά όπλα και 70.000 πακέτα τροφίμων στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ανακοίνωσε, την ίδια στιγμή, ότι θα δωρίσει στρατιωτικό εξοπλισμό και υλικό στην Ουκρανία, συμμετέχοντας, με τον τρόπο αυτό, στην υποστήριξη των συμμάχων του ΝΑΤΟ και των εταίρων της ΕΕ προς τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρεται ότι το είδος του αμυντικού υλικού που θα χορηγηθεί στην Ουκρανία είναι σύμφωνο με τα αιτήματα της τελευταίας.

Η Βόρεια Μακεδονία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Μάρτιο του 2020 και αποτελεί το 30ό και νεότερο μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Στο μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας κάλεσε σήμερα τους πολίτες της χώρας που βρίσκονται στη Ρωσία να την εγκαταλείψουν.