Οι ηγέτες της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού, ανάμεσά τους οι πρόεδροι των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν, Σι Τζινπίνγκ και Βλαντίμιρ Πούτιν, μετείχαν σήμερα σε διαδικτυακή συνάντηση για να συζητήσουν τη συνεργασία κατά της επιδημίας Covid-19 και τις οικονομικές της συνέπειες.
Οι ηγέτες του APEC δεσμεύθηκαν να εργαστούν για την επέκταση της διανομής και της παραγωγής εμβολίων κατά της Covid-19 για την καταπολέμηση της παγκόσμιας πανδημίας.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν έδωσε έμφαση στη σημασία της πολυμερούς συνεργασίας και στη δέσμευση του για μια ελεύθερη και ανοιχτή περιοχή Ινδο-Ειρηνικού. “Ο πρόεδρος Μπάιντεν συζήτησε επίσης τη σημασία στην επένδυση καλύτερης παγκόσμιας ασφάλειας υγείας και ετοιμότητας, ώστε να είμαστε έτοιμοι την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσουμε μια πανδημία”, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Πριν από τη σύνοδο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να χρησιμεύσουν ως “οπλοστάσιο εμβολίων στην περιοχή”.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου τη χορήγηση βοήθειας 3 δισ. δολ. στις αναπτυσσόμενες χώρες για να καταπολεμήσουν την Covid-19. Δήλωσε ότι οι πρόσθετοι αυτοί πόροι, που αποτελούν συνέχεια μιας υπόσχεσης για χορήγηση παρόμοιας βοήθειας τον Μάιο, προορίζονται για να “στηρίξουν την καταπολέμηση της Covid-19 και την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες”, μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Xinhua. Ο Σι πρόσθεσε ότι η Κίνα έχει ήδη χορηγήσει στις αναπτυσσόμενες χώρες περισσότερα από 500 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι τα παγκόσμια εμπόδια στην παραγωγή εμβολίων και στις παραδόσεις πρέπει να αρθούν, και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να διοργανώσει ασφαλείς Ολυμπιακούς. Και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον συμμετείχε συνάντηση του APEC, του οποίου τα κράτη μέλη παράγουν το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Η συνάντηση των ηγετών των χωρών του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) υπό ένα πρωτόγνωρο διαδικτυακό σχήμα, οργανώθηκε εκτάκτως από τη Νεοζηλανδή πρωθυπουργό Τζασίντα ‘Αρντερν. Η Νέα Ζηλανδία αναμένεται να οργανώσει τον Νοέμβριο διαδικτυακά τη ετήσια σύνοδο κορυφής του οργανισμού. Αλλά η ‘Αρντερν εκτίμησε ότι η έκτακτη συγκυρία που έχει δημιουργήσει η πανδημία επιβάλλει χωρίς καθυστέρηση την αντιμετώπιση ορισμένων θεμάτων.
“Είναι μια μοναδική ευκαιρία για να συζητήσουν οι ηγέτες του APEC τον τρόπο με τον οποίο βοηθάμε την περιοχή μας να περάσει την υγειονομική κρίση και να επιταχύνει την οικονομική ανάκαμψη”, δήλωσε η ‘Αρντερν πριν από την έναρξη της συνάντησης. “Είναι ζωτικής σημασίας να απαντήσουμε συλλογικά προκειμένου να επιταχύνουμε την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής”.
Η σύνοδος ήταν μια ευκαιρία για τον Αμερικανό πρόεδρο να συναντήσει πολλούς ηγέτες της περιοχής για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο.
Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας
Οι αντιπαλότητες ωστόσο σκιάζουν μια όλο και πιο τεταμένη σινο-αμερικανική σχέση. Διπλωματική πηγή καλά ενημερωμένη για τη σημερινή σύνοδο είπε ότι ο πρόεδρος Σι παρέδωσε ένα προ-μαγνητοσκοπημένο βίντεο με τις δηλώσεις του και δεν μετείχε στη διαδικτυακή συνάντηση.
Η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Πεκίνο για έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά την προέλευση της πανδημίας, ενώ οι εμπορικές διαφορές και το θέμα της αντιμετώπισης της μειονότητας των Ουιγούρων στην Κίνα προκαλούν εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Η ‘Αρντερν προσβλέπει σε περισσότερες εξουσίες για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και σε διασυνοριακούς μηχανισμούς για τον εντοπισμό και την αντίδραση το ταχύτερο δυνατόν των μελλοντικών επιδημιών. “Είναι φανερό ότι η διεθνής μας κοινότητα δεν ήταν προετοιμασμένη σωστά για την Covid-19”, υπογράμμισε.
Τάχθηκε επίσης υπέρ μιας καλύτερης διεθνούς συνεργασίας για τα εμβόλια, κρίνοντας ότι οι ανεξέλεγκτες επιδημιολογικές εστίες της παραλλαγής Δέλτα στην Ταϊλάνδη και την Ινδονησία θυμίζουν σε πιο βαθμό τα κράτη είχαν πιθανόν λάθος που πόνταραν τα πάντα στον εμβολιασμό του πληθυσμού τους σε βάρος της διεθνούς συνεργασίας. “Κανείς δεν θα είναι ασφαλής προτού όλοι να είναι ασφαλείς”, δήλωσε.
Ζήτησε περισσότερους πόρους για τον μηχανισμό Covax, το πρόγραμμα του ΟΗΕ που εγγυάται δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια και στον οποίο οι ΗΠΑ συνεισέφεραν σε μεγάλο βαθμό, αλλά που δυσκολεύεται να συγκεντρώσει αρκετές δόσεις για τις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη.
Ενώ σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες το 70% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, σε άλλες η αναλογία αυτή είναι μικρότερη του 1%, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters