Η Κίνα προφανώς και θορυβήθηκε από την ανακοίνωση της AUKUS, ωστόσο δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια.
Το Πεκίνο γνωστοποίησε την αίτηση ένταξης στην εμπορική συμφωνία CPTPP, έργο των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό, που πέταξε στο καλάθι των αχρήστων πριν από τέσσερα χρόνια ο Ντόναλντ Τραμπ.
Το Πεκίνο κατέθεσε επίσημο αίτημα ώστε να ενταχθεί στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για την Εταιρική Σχέση στον Ειρηνικό Ωκεανό (CPTTP), μια προσπάθεια που ξεκίνησε ως μοχλός των ΗΠΑ προκειμένου να εδραιώσουν την εμπορική και οικονομικοπολιτική τους επιρροή στην περιοχή.
Το Πεκίνο ζητεί να γίνει μέλος της CPTPP
Η Κίνα κατέθεσε επίσημη επιστολή ένταξης προς τη Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πεκίνου, την Πέμπτη.
Ο υπουργός Εμπορίου Γουάνγκ Γουντάο είχε τηλεφωνική επικοινωνία, έπειτα από το επίσημο αίτημα, με τον Νεοζηλανδό ομόλογό του, Ντάμιεν Ο’Κόνορ, καθώς η Νέα Ζηλανδία αποτελεί θεματοφύλακα της συμφωνίας.
Σύμφωνα με το Bloomberg, σκοπός της συμφωνίας το 2016, που έφερε αρχικά το όνομα TTP, ήταν να τεθεί μια οικονομική τροχοπέδη στην ολοένα και αυξανόμενη ισχύ της Κίνας, με τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να δηλώνει πως θα είναι οι ΗΠΑ και όχι η Κίνα που θα θέσουν τους κανόνες εμπορίου στην περιοχή.
Το ναυάγιο της συμφωνίας με πρωτοβουλία Τραμπ
Έναν μόλις χρόνο αργότερα, ο διάδοχός του στο Οβάλ Γραφείο, Ντόναλντ Τραμπ, απέσυρε τη χώρα από τη συμφωνία, η οποία παρ’ όλα αυτά τέθηκε σε ισχύ με πρωτοβουλία της Ιαπωνίας, που την αναθεώρησε και την «αναβάπτισε» σε CPTPP το 2018.
Η επίσημη αίτηση είναι αποτέλεσμα συζητήσεων πίσω από κλειστές πόρτες, που διήρκεσαν μήνες, αφότου ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, εκδήλωσε το ενδιαφέρον της χώρας του να ενταχθεί στη συμφωνία.
Η συμφωνία υπεγράφη αρχικά από 11 χώρες, περιλαμβανομένης της Αυστραλίας, του Καναδά, της Χιλής, της Ιαπωνίας και της Νέας Ζηλανδίας.
Για την ακρίβεια, μέλη της εμπορικής συμφωνίας ήταν αρχικά η Αυστραλία, το Μπρουνέι, ο Καναδάς, η Χιλή, η Ιαπωνία, η Μαλαισία, το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία, το Περού, η Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ.
Ώθηση στα οικονομικά σχέδια της Κίνας
Η ένταξη της Κίνας στη συμφωνία αναμένεται, σύμφωνα με το Reuters, να δώσει μια ακόμη ώθηση στις οικονομικές επιδιώξεις του Πεκίνου.
Εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως μέσω της ένταξης της Κίνας στην εμπορική αυτή συμφωνία τίθενται οι βάσεις για πιο στενή συνεργασία ανάμεσα στο Πεκίνο και την Καμπέρα.
Θυμίζουμε πως η τελευταία είναι ένας από τους τρεις εταίρους του AUKUS που ανακοινώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης από τους Μπάιντεν, Τζόνσον και Μόρισον.
Επιπλέον, η Αυστραλία έχει επικρίνει πολύ έντονα την Κίνα για το θέμα της πανδημίας, εγείροντας ερωτήματα για την προέλευση του κορωνοϊού.
Η δεύτερη μεγάλη διακρατική συμφωνία σε έναν χρόνο
Πριν από έναν χρόνο, η Κίνα συνυπέγραψε συνεργασία με 14 ακόμη χώρες, την Περιφερειακή Οικονομική Συνεργασία Κατανόησης (RCEP) για ελεύθερο εμπόριο στη νοτιοανατολική Ασία.
Αυτή η δεύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου αποτελούσε την απάντηση στην TPP, την οποία προωθούσαν οι ΗΠΑ και από την οποία αποσύρθηκαν στη συνέχεια.
Η RCEP περιλαμβάνει τα 10 κράτη-μέλη της Ένωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Στόχος είναι να μειώσει σταδιακά τους δασμούς σε πολλές περιοχές.
Αναφορικά με την RCEP, η υπογραφή της αποτελούσε το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ χωρών στον κόσμο, μια οικονομική ζώνη που καλύπτει σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας.
Μπορεί η RCEP να μην περιλαμβάνει περικοπές σε δασμούς στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των μελών της, ωστόσο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική εξαιτίας του μεγέθους της αγοράς που δημιουργεί.
Η περσινή συμφωνία ήταν η πρώτη στην οποία συμμετείχε η Κίνα, πέραν των διμερών εμπορικών συμφωνιών που συνάπτει με ηγεσίες χωρών ανά τον κόσμο. Με αυτό τον τρόπο, η Κίνα φαίνεται να αποκτά ενεργό ρόλο και στις δύο μεγάλες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου στην Ασία και την Ωκεανία.
Η σημερινή αίτηση για ένταξη στην CPTPP επεκτείνει την εμπορική της επιρροή σε μια τεράστια οικονομική ζώνη σε όλο τον πλανήτη και μοιάζει με μια απάντηση, σε εμπορικό τουλάχιστον επίπεδο, στην κοινή στάση ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας μέσω της AUKUS.