Στις 16.30 (ελληνική ώρα) θα ξεκινήσει στο Άουσβιτς η τελετή για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση του γερμανικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς στην Πολωνία από τον Κόκκινο Στρατό.
Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν περίπου 200 επιζώντες του Ολοκαυτώματος, ανάμεσα τους ο 95χρονος Μωσέ Αελiών που κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. Στην ετήσια τελετή που καθιερώθηκε λίγα χρόνια μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου θα εκπροσωπηθούν 60 κράτη και διεθνείς οργανώσεις. Από 27 χώρες θα παραβρίσκονται οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.
Για πρώτη φορά φέτος θα συμμετέχει Έλληνας πρωθυπουργός. Μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι και εκπρόσωποι του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας (ΚΙΣ) με τον πρόεδρό του Δαυίδ Σαλτιέλ. Στην τελετή θα παραβρίσκονται επίσης ο γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρόιβεν Ρίβλιν και εκ μέρους της Κομισιόν της ΕΕ οι αντιπρόεδροι Μαργαρίτης Σχοινάς και Βέρα Γούροβα.
Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι μεταξύ άλλων ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, επιζώντες του στρατοπέδου Άουσβιτς και ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου (WJC) Ρόναλντ Λάουντερ. Μιλώντας την Κυριακή στο Άουσβιτς προς την τηλεόραση της Deutsche Welle επισήμανε ότι αρκετοί από τους επιζώντες, όντας υπερήλικες, έχουν έρθει για να επισκεφτούν το στρατόπεδο για μία τελευταία φορά. “Αυτό που αναμένουν από τους πολιτικούς αρχηγούς που θα συγκεντρωθούν στο Άουσβιτς”, τόνισε, “δεν είναι λόγια αλλά πράξεις.” Το ζητούμενο είναι σύμφωνα με τον κ. Λάουντερ να καταπολεμηθεί το μίσος ενάντια στους Εβραίους, προπαντός στο διαδίκτυο, και να παραμένει ζωντανή η μνήμη για αυτό το συνέβη.
Από τους 1,1 εκατομ. κρατούμενους που έχουν δολοφονηθεί από τα SS στο Άουσβιτς το ένα εκατομμύριο ήταν Εβραίοι. Υπολογίζεται δε ότι στο διάστημα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου εξοντώθηκε το 86% περίπου των Ελλήνων Εβραίων.