Αντιμέτωπα με τον οξύ υποσιτισμό πάνω από μισό εκατομμύριο μικρά παιδιά στη Σομαλία

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι τμήματα της Σομαλίας θα πληγούν από λιμό μέσα στους επόμενους μήνες καθώς η περιοχή του Κέρατος της Αφρικής αντιμετωπίζει για πέμπτη συναπτή χρονιά ξηρασία

Ο αριθμός των μικρών παιδιών στη Σομαλία που αντιμετωπίζουν σοβαρό οξύ υποσιτισμό έχει αυξηθεί ξεπερνώντας το μισό εκατομμύριο-ένα επίπεδο υψηλότερο σε σχέση με εκείνο του λιμού του 2011 στη διάρκεια του οποίου δεκάδες χιλιάδες παιδιά πέθαναν-ανακοίνωσαν σήμερα υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.

 

“Έχουμε πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά αντιμέτωπα με θάνατο που μπορεί να προληφθεί. Είναι ένας εφιάλτης σε αναμονή”, είπε ο Τζέιμς Έλντερ, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά, της UNICEF, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη προσθέτοντας ότι ο αριθμός αυτός δεν έχει καταγραφεί σε καμία χώρα αυτό τον αιώνα.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι τμήματα της Σομαλίας θα πληγούν από λιμό μέσα στους επόμενους μήνες καθώς η περιοχή του Κέρατος της Αφρικής αντιμετωπίζει για πέμπτη συναπτή χρονιά ξηρασία.

Το 2011 ο λιμός στη Σομαλία είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 250.000 ανθρώπους, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά ήταν παιδιά.

Υπάρχουν πάνω από 513.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών που αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσουν σοβαρό οξύ υποσιτισμό, είπε ο Έλντερ, που σημαίνει ότι έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ασθένειες όπως ιλαρά, ελονοσία και χολέρα οι οποίες εξαπλώνονται στη χώρα.

Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 33% στον αριθμό των παιδιών που κινδυνεύουν από τον Ιούνιο.

Η UNICEF δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι περισσότερα από 700 παιδιά έχουν πεθάνει σε κέντρα σίτισης όλης της χώρας.

Όπως είπε ο Έλντερ, πολλά από αυτά τα κέντρα βρίσκονται στο μέγιστο της χωρητικότητάς τους και βρέφη λαμβάνουν θεραπεία στο πάτωμα.

“Υπάρχουν παιδιά σε κρίσιμη κατάσταση, χωρίς θεραπεία, που κινδυνεύουν να πεθάνουν μέσα σε λίγες ώρες”, προειδοποίησε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, ο Πέτερ Μάουρερ, έκανε σήμερα έκκληση για ταχύτερη δράση από την διεθνή κοινότητα επισημαίνοντας ότι μέχρι να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον υποσιτισμό στη Σομαλία θα έχουν ήδη πεθάνει υπερβολικά πολλοί άνθρωποι.

Ο Φραντσέσκο Ρόκο, ο επικεφαλής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου απηχεί τις ανησυχίες του Μάουρερ προειδοποιώντας ότι περί τις 24 χώρες της Αφρικής αντιμετωπίζουν την σοβαρότερη κρίση υποστιτισμού εδώ και δεκαετίες.