Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Ερντογάν – Άσαντ – Τι δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος

«Σαν έλθει ο κατάλληλος χρόνος μπορούμε να συναντηθούμε με τον πρόεδρο της Συρίας», πρόσθεσε

Ανοικτό άφησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το ενδεχόμενο να συναντηθεί μελλοντικά με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ επιβεβαιώνοντας την επιθυμία της Άγκυρας να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη Δαμασκό, παρά τις επιχειρήσεις της στη βόρεια Συρία και την υποστήριξη που παρέχει σε αντάρτες στον εμφύλιο πόλεμο.

 

 

 

«Δεν μπορώ να πω ότι είναι αδύνατο για μένα», δήλωσε σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία του BBC ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην πιθανότητα ενός τετ-α-τετ με τον Άσαντ.

«Σαν έλθει ο κατάλληλος χρόνος μπορούμε να συναντηθούμε με τον πρόεδρο της Συρίας», πρόσθεσε.

Τούρκοι αξιωματούχοι, όπως ο ΥΠ ΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχαν ήδη μιλήσει νωρίτερα φέτος για την πιθανότητα έναρξης διαλόγου με τη Δαμασκό για σειρά θεμάτων, μεταξύ άλλων μια πολιτική λύση για τον εμφύλιο που μαίνεται εδώ και 12 χρόνια στη Συρία και την προσφυγική κρίση.

Η Τουρκία του Ερντογάν, που υποστηρίζει δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Συρία, έχει προχωρήσει σε τέσσερις επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία κατά κουρδικών πολιτοφυλακών, που όπως λέει, αποτελούν παρακλάδια του PKK.

Αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τη Συρία ζητά η Δαμασκός για την έναρξη διαλόγου

Η Τουρκία ελέγχει μεγάλες εκτάσεις στη βόρεια Συρία μαζί με τους συμμάχους τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.

Η Δαμασκός έχει θέσει ως όρο την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τη Συρία και τον τερματισμό της υποστήριξης από την Άγκυρα σε ομάδες που χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές» για να ξεκινήσει ο Άσαντ διάλογο με την Άγκυρα. Στο μεταξύ ο Ερντογάν δεσμεύτηκε ότι ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία -από τα 3,7 που φιλοξενεί η Τουρκία – θα επιστρέψουν σύντομα στην πατρίδα τους σε εθελοντική βάση.