Συμβούλιο Ασφαλείας ενόψει «της απειλής» από την ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συγκάλεσε εκτάκτως την Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ποιοι συμμετείχαν
Στο Συμβούλιο συμμετείχαν τόσο ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, όσο και οι αρχηγοί των Επιτελείων και του Ρωσικού Στρατού.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το CNN, ο Πούτιν ενημερώθηκε για τις εξελίξεις, ζήτησε τις εκτιμήσεις των κορυφαίων στρατιωτικών του και έδωσε τις πρώτες αρχικές κατευθύνσεις, δίχως να προσδιορίζεται αν πρόκειται για κάποιου είδους προετοιμασία σε στρατιωτικό επίπεδο.
Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε το έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας, περιορίστηκε ωστόσο να αναφερθεί μόνο στη συζήτηση που έγινε για τις εξελίξεις στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που διεξάγεται στην Ουκρανία.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ωστόσο, είχε δηλώσει ότι η πιθανή ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συνιστά απειλή για τη Ρωσία και ότι αναβαθμίζει το επίπεδο ετοιμότητας ασφαλείας της χώρας.
Απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων
Η εκτόξευση απειλών ήταν η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας στο άκουσμα της είδησης ότι Φινλανδία και Σουηδία ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την ουδετερότητά τους και να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει από καιρό ότι μια τέτοια κίνηση ερμηνεύεται από την ίδια ως εχθρική κίνηση και έχει προχωρήσει σε μεταφορά στρατευμάτων στα σύνορα επιδιώκοντας να εκφοβίσει την Φινλανδία.
Εν μέσω αυτού του «εκρηκτικού» κλίματος, στα πιθανά «αντίποινα» και τις «απαντήσεις» από πλευράς Μόσχας ενδέχεται να είναι και η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στη Φινλανδία.
Φινλανδική εφημερίδα ανέφερε ότι η Ρωσία εκλαμβάνει ως απειλή την επικείμενη ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, γι’ αυτό και σε πρώτη φάση έχει ήδη προειδοποιήσει πως θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Iltalehti», οι πολιτικοί της Φινλανδίας έχουν προειδοποιηθεί για την κίνηση αυτή της Ρωσίας να κλείσει την παροχή φυσικού αερίου, επικαλούμενη μη κατονομασμένες πηγές.
Χαρακτηριστική, εξάλλου, είναι η αντίδραση του αναπληρωτή πρέσβη της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολάνσκι, ο οποίος μιλώντας στο βρετανικό περιοδικό «UnHerd», υπογράμμισε ότι «το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη γνωρίζουν ότι τη στιγμή που θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, θα υπάρξουν ορισμένες κινήσεις από τη ρωσική πλευράς. Αν υπάρξουν αποσπάσματα του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, αυτά τα εδάφη θα γίνουν στόχος -ή πιθανός στόχος- για ένα χτύπημα».
«Το ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ εχθρικό μπλοκ για εμάς, είναι εχθρός, και το ίδιο το ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι η Ρωσία είναι ο εχθρός. Σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία ξαφνικά, αντί για ουδέτερες χώρες, γίνονται μέρος του εχθρού και αντιμετωπίζουν όλους τους κινδύνους» τόνισε απειλητικά ο Πολάνσκι.
Απειλεί με πυρηνικά η Ρωσία
Ακόμη πιο σφοδρή ήταν η αντίδραση από πλευράς Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος προειδοποίησε τη Δύση για τον κίνδυνο «ανοικτής σύγκρουσης» της Μόσχας με το ΝΑΤΟ, που θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε πυρηνικό πόλεμο.
Στο ίδιο μήκος κύματος χθες και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε «ξεκάθαρη απειλή» για τη χώρα του μια ένταξη της Φινλανδίας στο Βορειατλαντικό Σύμφωνο, εξηγώντας ότι η Ρωσία θα αναλύσει τα νέα δεδομένα και θα ληφθούν μέτρα για την εξισορρόπηση της κατάστασης και τη διασφάλιση της ασφάλειάς μας».
Στήριξη της Δύσης σε Φινλανδία – Σουηδία
Από την πλευρά της, πάντως, η Δύση στηρίζει τις Φινλανδία και Σουηδία και τάσσεται στο πλευρό τους για την επικείμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ, με τις πρώτες αντιδράσεις να εκλαμβάνονται ως θετικές.
Ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δεσμεύτηκε πως οι διαδικασίες ένταξης της Φινλανδίας θα είναι γρήγορες και ομαλές.
Στο ίδιο πνεύμα με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, μέλη της αμερικανικής Γερουσίας τάχθηκαν υπέρ της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και προέβησαν σε παρόμοιες δεσμεύσεις με εκείνες του Στόλτενμπεργκ. Έτσι, κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία των ΗΠΑ δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν τη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Τη στήριξή τους για την ένταξη της Φινλανδίας εξέφρασαν επίσης ο Όλαφ Σολτς και ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Γερμανός καγκελάριος χαιρέτισε την απόφαση της Φινλανδίας να υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, διαβεβαιώνοντας τον Φινλανδό ομόλογό του για την πλήρη στήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ενώ σύμφωνα με το Ελιζέ, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι στηρίζει πλήρως την επιλογή της Φινλανδίας
Η Δανία, επίσης, ανακοίνωσε ότι θα πιέσει για μια γρήγορη ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας στο NATO, όπως είπε η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν. Επιπλέον, για ιστορικό βήμα που θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια μίλησε ο Σαρλ Μισέλ.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε πως η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν ιστορική, μιλώντας στο MSNBC σε τηλεοπτική συνέντευξη την Πέμπτη, και πρόσθεσε ότι δεν θα ήταν δύσκολο να ενσωματωθεί η χώρα στη στρατιωτική συμμαχία.
Ακόμα, ένας εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «πλήρως αφοσιωμένο στην πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ» και ότι η μόνη απειλητική συμπεριφορά στην Ευρώπη είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Παρέμβαση από Ντράγκι
Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος, καλώντας μάλιστα τον Τζο Μπάιντεν να τηλεφωνήσει στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ώστε να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει όλοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, αρχίζοντας από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.
Όπως γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα «La Repubblica», o Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο αυτό, ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να τηλεφωνήσει στον Πούτιν».