Βία άνευ προηγουμένου εις βάρος παιδιών καταγγέλλει η Unicef στο Σάχελ

277 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ 2019

Τα παιδιά υποβάλλονται σε άνευ προηγουμένου επίπεδο βίας στο κεντρικό Σάχελ, όπου εκατοντάδες εξ αυτών σκοτώθηκαν, ακρωτηριάστηκαν ή χωρίστηκαν με τη βία από τους γονείς τους το 2019, ανακοίνωσε η Unicef σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Στο Μαλί, μία από τις τρεις χώρες του Σάχελ που έχει πληγεί περισσότερο από τις συγκρούσεις, όπως η Μπουρκίνα Φάσο και ο Νίγηρας, 277 παιδιά σκοτώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν τους εννέα πρώτους μήνες του 2019, αριθμός διπλάσιος από το σύνολο του 2018, σύμφωνα με τη Unicef.

Όμως η οργάνωση κατέγραψε σε ολόκληρο το Σάχελ «σημαντική αύξηση της βίας εναντίον των παιδιών που βρίσκονται μεταξύ δύο πυρών, εκατοντάδες από τα οποία χωρίστηκαν με τη βία από την οικογένειά τους, σκοτώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν».

Η Unicef ζήτησε τη συγκέντρωση 208 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεών της στην περιοχή.

Το Μαλί είναι η μοναδική χώρα για την οποία η Unicef διαθέτει ακριβείς αριθμούς, επεσήμανε μία εκπρόσωπος της οργάνωσης στο Ντακάρ, όμως και στην Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα τα παιδιά πέφτουν θύματα φόνων, σεξουαλικών κακοποιήσεων, απαγωγών ή αναγκαστικής στρατολόγησης σε ένοπλες οργανώσεις.

«Εκατοντάδες χιλιάδες από αυτά έχουν ζήσει τραυματικές εμπειρίες», εκτίμησε η περιφερειακή διευθύντρια της Unicef Μαρί-Πιέρ Πουαριέ.

Η κατάσταση ασφαλείας στο Μαλί, όπου η σύγκρουση ξέσπασε το 2012, τη Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα επιδεινώνεται συνεχώς. Οι τρεις χώρες είναι θέατρο μεγάλης ανόδου των τζιχαντιστών οι οποίοι εμπλέκονται σε μάχες με τους εθνικούς στρατούς και ξένα στρατεύματα, διαφυλετικών συγκρούσεων και λαθρεμπορίου που τροφοδοτεί τη βία από την οποία έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι –μαχητές και πολίτες—ενώ εκατοντάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί.

«Οι γυναίκες και τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα της βίας», τόνισε η Unicef. Συνολικά 4,9 εκατομμύρια παιδιά έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Τον Νοέμβριο του 2019, 1,2 εκατομμύριο άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί», δηλαδή διπλάσιος αριθμός σε σχέση με το 2018, εξήγησε η Unicef και «περισσότεροι από τους μισούς ήταν παιδιά».

Στην Μπουρκίνα Φάσο ο αριθμός των εκτοπισμένων έχει πενταπλασιαστεί.

Στις χώρες αυτές, που είναι μεταξύ των πιο φτωχών παγκοσμίως, η Unicef υπογράμμισε «τις καταστροφικές επιπτώσεις» που έχει η βία στην πρόσβαση στην τροφή, το νερό και την ιατρική περίθαλψη, με τον κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, οι οποίες αποτελούν ήδη από τις πρώτες αιτίες νεογνικών θανάτων, να είναι αυξημένος.

Περισσότερα από 709.000 παιδιά κάτω των 5 ετών θα υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό στις τρεις αυτές χώρες το 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Unicef. Περισσότερα από 4,8 εκατομμύρια παιδιά ενδέχεται να βρεθούν σε κατάσταση διατροφικής ανασφάλειας.

Η οργάνωση αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις που έχουν οι συγκρούσεις στην εκπαίδευση. Από τον Απρίλιο του 2017 ως τον Δεκέμβριο του 2019, εξαιτίας των ολοένα και πιο συχνών επιθέσεων εναντίον σχολείων, καθηγητών και μαθητών, εξαπλασιάστηκαν τα σχολεία που έκλεισαν στο κεντρικό Σάχελ. Περισσότερα από 8 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 6 με 14 ετών δεν πηγαίνουν σχολείο, δηλαδή σχεδόν το 55% της ηλικιακής αυτής ομάδας.

Εξάλλου η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας καθιστά πιο περίπλοκη και επικίνδυνη, αν όχι αδύνατη, την παρέμβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων, κατέληξε η Unicef.