Ανατολική Μεσόγειος: Δείτε πού βρίσκεται το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν – Σε εγρήγορση η Λευκωσία για το τουρκικό γεωτρύπανο

Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Ιμπραήμ Καλίν: «Νόμιμες οι έρευνές μας στην Ανατολική Μεσόγειο, μαξιμαλιστικές οι θέσεις της Ελλάδας»

Σε απόλυτη εγρήγορση έχει θέσει τη Λευκωσία η παρουσία του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο. Το τουρκικό γεωτρύπανο που απέπλευσε το Σάββατο από το λιμάνι Tasucu εξακολουθεί μέχρι στιγμής να κινείται σε απόσταση περίπου 15-20 μιλίων από το λιμάνι.

Οι κινήσεις του, ωστόσο, παρακολουθούνται στενά από τη Λευκωσία, ενόψει της επικείμενης έναρξης της γεώτρησης των Τούρκων στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου.

Όπως μπορεί να δει κανείς στο Marine Traffic, το πλέον αναβαθμισμένο τεχνολογικά (7ης γενιάς) και τελευταίο στη σειρά από τα τέσσερα αντίστοιχα πλοία που έχει υπό την κατοχή της η Άγκυρα, με στόχο την πραγματοποίηση ερευνών στο θαλάσσιο χώρο, ουσιαστικά πλέει γύρω από το ίδιο σημείο το τελευταίο 24ωρο.

Δείτε την ακριβή θέση του στις 9.00 το πρωί της Δευτέρας και την πορεία του:

«Γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες και προβαίνουμε σε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα. Παρακολουθούμε με νηφαλιότητα και αντιδρούμε ανάλογα. Είμαστε σε εγρήγορση, αναλύοντας όλα τα δεδομένα», δήλωσε σχετικά ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης.

Παράλληλα, σύμφωνα με το alphanews.live, ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε και η Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Αννίτα Δημητρίου: «Όσα γεωτρύπανα και κανονιοφόρους και να στείλει στην περιοχή (η Τουρκία) δεν πρόκειται να αποποιηθούμε των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Καλίν: Κάνουμε απολύτως νόμιμα αυτές τις εργασίες

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, φαίνεται να ετοιμάζει το έδαφος για νέες προκλήσεις από τη μεριά της Άγκυρας. Όπως μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο Καλίν μιλώντας στο τουρκικό κανάλι Haber 7 ανέφερε πως όπως και το Oruc Reis έτσι και το «Σουλτάν Αμπντουλ Χαμίτ» θα κάνει έρευνες, καθώς -όπως ισχυρίστηκε- η Τουρκία κάνει αυτές τις εργασίες απολύτως νόμιμα, επικαλούμενος μάλιστα και άδεια από τα Κατεχόμενα.

Συμπλήρωσε ότι η Τουρκία δεν δίνει σημασία στους ισχυρισμούς των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων πως παραβιάζουμε τις δικές τους περιοχές, γιατί «δεν υπάρχει καμία νομική βάση». Κατηγόρησε για ακόμη μια φορά την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, ενώ αναφέρθηκε και στην Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, λέγοντας ότι με επιφανειακό και αδαή τρόπο επιχείρησε να παρουσιάσει στην Τουρκία τις θέσεις της Ελλάδας, αλλά πήρε απάντηση από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αναλυτικά ο Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε: «Κανένας να μη φοβάται τον Αμπντούλ Χαμίτ. Και οι Έλληνες φίλοι μας. Το λέω και για το πλοίο και για τον σουλτάνο. Να ξεκαθαρίσουμε πως η Τουρκία μπορεί και έχει το δικαίωμα να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στα δικά της χωρικά ύδατα και σε περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί.

Υπάρχουν οι επιστολές που έχουμε στείλει στον ΟΗΕ, υπάρχουν οι άδειες που έχουμε πάρει από την ‘Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου’. Υπάρχουν και η συμφωνίες που έχουμε κάνει για τα οικόπεδα»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Καλίν είπε: «Δεν υπάρχει καμία νομική βάση στους ισχυρισμούς των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων πως παραβιάζουμε τις δικές τους περιοχές. Ξεσηκώνουν τον κόσμο, επειδή πηγαίνουν τα πλοία μας σε περιοχές που επιχειρούν ‘de facto’ να τις ανακηρύξουν ως δικές τους. Εμείς δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτά. Όπως το Oruc Reis, αλλά και άλλα πλοία μας έχουν κάνει έρευνες σε αυτές τις περιοχές, έτσι και το πλοίο ‘Σουλτάν Αμντουλ Χαμίτ’ θα κάνει τις εργασίες του, θα κάνουμε εργασίες και σε περιοχές που έχουμε πάρει άδεια από την ΤΔΒΚ για τα οικόπεδα, ήδη έχουμε δικαίωμα να κάνουμε τέτοιες εργασίες ερευνών στα δικά μας χωρικά ύδατα».

«Για επτά νησιά, η Ελλάδα διεκδικεί 40.000 τ. χλμ θάλασσας»

Επιπλεόν, ο στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου σημειώνει σε άλλο σημείο: «Οι περιοχές που λέγεται πως είναι διαφιλονικούμενες έχουν σχέση με τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας. Για εμάς δεν υπάρχει περιοχή που να είναι διαφιλονικούμενη. Όμως η Ελλάδα μέσω των νησιών έχει μαξιμαλιστικές θέσεις. Λόγω επτά νησιών στην περιοχή διεκδικεί θαλάσσια περιοχή 40.000 τ. χλμ.»

Κορυφώνοντας τις προκλητικές αναφορές ο ίδιος προσθέτει: «H Eλλάδα παραβιάζει ξεκάθαρα το διεθνές δίκαιο, τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων. Αλλά πάει στη Δύση και προσπαθεί να κατηγορήσει την Τουρκία πως κάνει διάφορα. Το είδαμε.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας πήρε αυτές τις θέσεις και με επιφανειακό και αδαή τρόπο επιχείρησε να τις επαναλάβει στην Τουρκία. Όμως ο υπουργός Εξωτερικών μας της έδωσε τις κατάλληλες απαντήσεις, να είναι καλά».