Αναθεώρηση της συμφωνίας Τουρκίας – ΕΕ για το μεταναστευτικό, ζήτησε ο Ερντογάν από τη Μέρκελ

«ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ»

Νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι τα σύνορα με την Ευρώπη θα παραμείνουν ανοιχτά για τους μετανάστες που περνούν μέσα από την Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ενημέρωσε τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για τη συμφωνία Τουρκίας – Ρωσίας σχετικά με την Ιντλίμπ, ενώ ζήτησε την αναθεώρηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό. 

Στις συνομιλίες που είχαν στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν για κατάπαυση πυρός στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας καθώς και για κοινές περιπολίες σε στρατηγικής σημασίας λεωφόρους που ελέγχονται επί του παρόντος από εξτρεμιστές.«Ο πρόεδρος ενημέρωσε τη Μέρκελ, τηλεφωνικά, για τη συμφωνία με τη Ρωσία για την Ιντλίμπ, σημειώνοντας ότι θα προστατευθούν πολίτες και τουρκικός στρατός, καθώς και ότι θα διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή. Ζήτησε επίσης την αναθεώρηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, καθώς η προηγούμενη συμφωνία δεν είναι πλέον λειτουργική» αναφέρεται σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος πάντως θα έχει τη Δευτέρα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όπου αναμένεται να τεθεί η τρέχουσα κατάσταση στα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα. 

«Τα σύνορα με Ευρώπη θα μείνουν ανοιχτά»

Ο Τούρκος πρόεδρος επιστρέφοντας από το ταξίδι του στη Μόσχα δήλωσε σε δημοσιογράφους της αποστολής ότι τα σύνορα με την Ευρώπη θα παραμείνουν ανοιχτά για τους μετανάστες που περνούν μέσα από την Τουρκία και ανέφερε ότι η πολιτική που ακολουθεί δεν έχει να κάνει με εξαναγκασμό των προσφύγων να φύγουν από την Τουρκία, αλλά αυτό είναι απόφαση των ίδιων.

Πάντως, η ΕΕ μέσω κοινής δήλωσης των υπουργών Εξωτερικών επέκρινε την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορα με την Ελλάδα στους μετανάστες, αγνοώντας τη συμφωνία του 2016 με την ΕΕ.

Τεταμένο το κλίμα στον Έβρο

Οι δηλώσεις Ερντογάν έγιναν λίγο πριν σημειωθεί ακόμα μία ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, όπου μετανάστες επιχειρούν να διέλθουν στα εδάφη της Ελλάδας.

​Η ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα ξεκίνησε την Παρασκευή (28/2), όταν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στην περιοχή του Έβρου, με στόχο να εισέλθουν στη χώρα.

Από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα έκλεισε τα σύνορα και απαγόρευσε την είσοδο. Ως αποτέλεσμα, δεν έλλειψαν οι στιγμές έντασης, με πετροπόλεμο, τραυματίες και χρήση δακρυγόνων.

Μάλιστα, υπήρξαν καταγγελίες ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν με την παρότρυνση Τούρκων αστυνομικών ή στρατιωτικών. Την ίδια ώρα, η γειτονική χώρα επιμένει στις πληροφορίες για την ύπαρξη νεκρών από ελληνικά πυρά, κάτι το οποίο κατηγορηματικά διαψεύδει η Αθήνα.