Πρωτογενές αρχειακό υλικό για όσα έγιναν τη δεκαετία 2010-2020 η οποία χαρακτηρίστηκε κυρίως από την οικονομική κρίση που ταλάνισε την Κύπρο αλλά και την πρόσφατη πανδημία του κορωνοϊού προβλήθηκε στην εκδήλωση για την παρουσίαση του ιστορικού λευκώματος του δημοσιογράφου Ιωσήφ Ιωσήφ που έγινε στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία.
«Οι σημαντικές πρωτοβουλίες του επιχειρηματικού κόσμου και η αγαστή συνεργασία και οι αμοιβαία επωφελείς συνέργειες ανάμεσα στο κράτος και τον ιδιωτικό τομέα, συνέβαλαν και συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου». Αυτό ανάφερε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης κατά την παρουσίαση του β΄ τόμου του Ιστορικού Λευκώματος “Κύπρος: Οικονομία και Επιχειρήσεις, 60 χρόνια, 1960-2020” .
Επίσης στον χαιρετισμό του κ. Αναστασιάδη, που ανέγνωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας κ. Ανδρέας Λουκά, τονίζεται ότι οι συνεργασίες αυτές τόσο στη μεστή εξελίξεων 10ετία που πραγματεύεται διεξοδικά το Λεύκωμα, η οποία χαρακτηρίστηκε κυρίως από την οικονομική κρίση που ταλάνισε την Κύπρο, αλλά και την πρόσφατη πανδημία του κορωνοϊού, αποδείχθηκαν καθοριστικές για τη δημιουργία προοπτικών ευημερίας και προόδου για την Κύπρο.
Στην παρουσίαση του Λευκώματος έκανε παρέμβαση ο πρώην Αντιπρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και πρώην Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) δημοσιογράφος Δημήτρης Τσαλαπάτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιτυχή σταδιοδρομία του κ. Ιωσήφ στην Ελλάδα και στην Κύπρο καθώς και στη σημασία του Λευκώματος ως αρχειακό υλικό και ως δείκτης των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος στο Εθνικό θέμα και την οικονομία.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Κώστας Υφαντής, ανέφερε ότι το Λεύκωμα αποτελεί ένα αντικειμενικό και πλήρες αποτύπωμα των όσων συνέβησαν στην Κύπρο τη 10ετία 2010-2020.
Στη δική του ομιλία ο ίδιος ο κ. Ιωσήφ είπε ότι «το Λεύκωμα αποτελεί πολύτιμο αρχειακό υλικό για τους μελετητές της κυπριακής ιστορίας και οικονομίας και φάρο για το μέλλον, ώστε να αποφεύγουμε λάθη που βλάπτουν τον τόπο». Στα συμπεράσματα του Λευκώματος ο κ. Ιωσήφ καταλήγει με το εξής: «Οι πολίτες διψούν για έμπνευση. Ο Κυπριακός Ελληνισμός έχει αμέτρητες δυνάμεις, δυνατότητες και προτερήματα. Ας τον βοηθήσουμε ν΄ ανοίξει τα φτερά του…» Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και απόσπασμα από συνέντευξη του κ. Ιωσήφ στο ΡΙΚ με την ευκαιρία κυκλοφορίας του β΄ τόμου του Ιστορικού Λευκώματος.