Quantcast

Αμερικανοί Γερουσιαστές ζητούν αποπομπή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Σε επιστολή με χθεσινή ημερομηνία, την οποία είδε το Reuters, οι οκτώ Δημοκρατικοί και οι τέσσερις Ρεπουμπλικάνοι ζήτησαν από την Αμερικανίδα πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ να εισαγάγει ένα ψήφισμα για την αποπομπή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Δώδεκα μέλη της Επιιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας κάλεσαν την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να πιέσει για την αποπομπή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, επικαλούμενα την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Σε επιστολή με χθεσινή ημερομηνία, την οποία είδε το Reuters, οι οκτώ Δημοκρατικοί και οι τέσσερις Ρεπουμπλικάνοι ζήτησαν από την Αμερικανίδα πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ να εισαγάγει ένα ψήφισμα για την αποπομπή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επικαλούμενοι τις εκτεταμένες απώλειες στην Ουκρανία και την καταστροφή κατοικιών, νοσοκομείων και σχολείων.

Η στήριξη για την Ουκρανία είναι ένα από τα λίγα σημεία διακομματικής συμφωνίας στο διχασμένο αμερικανικό Κογκρέσο, που έχει εγκρίνει βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κυβέρνηση στο Κίεβο.

«Πρέπει να αναληφθεί άμεσα δράση για να δείξουμε στον κόσμο ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας δεν ανέχονται αδιάκριτες και απρόκλητες επιθέσεις σε βάρος αμάχων και δημοκρατιών. Έχει έλθει η ώρα να μην έχει πλέον έδρα η Ρωσία στο Συμβούλιο» αναφέρεται στην επιστολή, την οποία υπογράφουν μεταξύ άλλων ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζιμ Ριτς και ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ.

Στην επιστολή, οι γερουσιαστές αναφέρουν ότι τα κράτη που ακολουθούν ένα μοτίβο κατάφορων και συστηματικών παραβιάσεων δικαιωμάτων μπορούν να αποπεμφθούν με τις ψήφους των δύο τρίτων της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Σας απευθύνουμε έκκληση να εισαγάγετε ένα ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ζητώντας την αποπομπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ άμεσα», ανέφεραν οι γερουσιαστές στην επιστολή τους.