Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν διεθνείς κυρώσεις στους εγκληματίες που συνεχίζουν την παράνομη αποψίλωση του Αμαζονίου, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο αμερικανούς αξιωματούχους.
Η αποδάσωση του Αμαζονίου έφτασε σε ιστορικό υψηλό στη θητεία του απερχόμενου προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο οποίος απέσυρε μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας και ενθάρρυνε την επέκταση των ορυχείων και των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στο μεγαλύτερο τροπικό υγρό δάσος του κόσμου, το οποίο απορροφά μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.
Ο διάδοχός του στην προεδρία Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου, έχει ήδη δεσμευτεί να τερματίσει τις παράνομες δραστηριότητες στη ζούγκλα και να επιταχύνει τις προσπάθειες κατά της κλιματικής αλλαγής.
Παραμένει ωστόσο ασαφές αν ο Λούλα θα δει με καλό μάτι την τελευταία πρωτοβουλία των ΗΠΑ, καθώς παλαιότερα είχε κατηγορήσει την αμερικανική κυβέρνηση ότι βοήθησε τους βραζιλιάνους εισαγγελείς προκειμένου να του ασκηθεί δίωξη για χρηματισμό στη διάρκεια προηγούμενης θητείας του στην προεδρία.
Αποψιλωμένη έκταση στην πολιτεία Ροντόνια. Το δάσος δίνει τη θέση του σε καλλιέργειες και βοσκοτόπια (Reuters)
Κυρώσεις στους καταστροφείς του Αμαζονίου θα μπορούσαν να επιβληθούν σύμφωνα με αμερικανικό νόμο του 2012 για την τιμωρία όσων κρίνονται ένοχοι για διαφθορά και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι ΗΠΑ θα πάγωναν έτσι τα περιουσιακά στοιχεία των κατηγορουμένων στις ΗΠΑ και θα απαγόρευσαν σε αμερικανικές εταιρείες να συνεργάζονται μαζί τους.
Η επιβολή κυρώσεων για καταστροφές του περιβάλλοντος είναι ασυνήθιστη αλλά όχι πρωτάκουστη: το 2019, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις εναντίον αξιωματούχου της Καμπότζης, ο οποίος κατηγορήθηκε για παράνομη επιχείρηση υλοτομίας.
Το σχέδιο για επιβολή κυρώσεων στην περίπτωση του Αμαζονίου, ανέφερε αμερικανός αξιωματούχος, αποφασίστηκε τον Ιούνιο, όταν οι ΗΠΑ και η Βραζιλία ανακοίνωσαν κοινή ομάδα εργασίας για την καταπολέμηση της αποψίλωσης.