Δεκάδες ορνιθολόγοι και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στην Αλβανία για την κατασκευή αεροδρομίου στη λιμνοθάλασσα Αώου-Νάρτα, προστατευόμενη περιοχή που φιλοξενεί 200 είδη πτηνών.
Η γραφική λιμνοθάλασσα στις ακτές της Αδριατικής είναι σημαντικός σταθμός για τη μετανάστευση πτηνών ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική.
Το αεροδρόμιο κατασκευάζεται μόλις 5 χιλιόμετρα μακριά για να εξυπηρετεί την πόλη του Αυλώνα και να φέρει περισσότερους τουρίστες στις αμμώδεις παραλίες της Αδριατικής.
«Για όσους νομίζουν ότι το αεροδρόμιο φέρνει ανάπτυξη, η πραγματικότητα είναι ότι θα φέρει μόνο καταστροφή» δήλωσε στο Reuters ο ξεναγός Άλμπεν Κόλα, ένας από τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στο εργοτάξιο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας μέλος ελπίζει να γίνει μια μέρα η Αλβανία, θεωρεί ότι το έργο, το οποίο ξεκίνησε το 2021 και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2024, έρχεται σε αντίθεση με εθνικούς νόμους και το διεθνές δίκαιο για την προστασία της βιοποικιλότητας.
Η επιτροπή της Συνθήκης της Βέρνης για την προστασία της ευρωπαϊκής άγριας ζωής έχει ζητήσει από τα Τίρανα να ματαιώσουν το έργο.
«Αυτό δείχνει ότι ο φυσικός πλούτος ανήκει όχι μόνο σε εμάς αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Ξένες κυβερνήσεις κάνουν περισσότερα για την προστασία τους από ό,τι εμείς» σχολίασε ο Γιόνι Βόρπσι της αλβανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης PPNEA, η οποία προσπαθεί εδώ και χρόνια να προστατεύσει τη λιμνοθάλασσα.
Τον Νοέμβριο, αλβανικό δικαστήριο απέρριψε προσφυγή μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίες ωστόσο σχεδιάζουν να ασκήσουν έφεση.
Σύμφωνα με τον Βόρπσι, το αεροδρόμιο όχι μόνο θα καταστρέψει τα ενδιαιτήματα αλλά δημιουργεί επιπλέον τον κίνδυνο σύγκρουσης αεροσκαφών με πτηνά, κίνδυνο που απορρίπτει η ελβετική εταιρεία Mabetex που υλοποιεί το έργο.
Ο Αώος (Vjose στα αλβανικά) πηγάζει στη Βάλια Κάλντα της Βόρειας Πίνδου, διανύει 70 χλμ στην Ελλάδα και 200 στην Αλβανία και τελικά εκβάλλει στην Αδριατική.
Είναι ένα από τα ελάχιστα ευρωπαϊκά ποτάμια που φτάνουν ανεμπόδιστα μέχρι τη θάλασσα, απειλείται όμως από τα υδροηλεκτρικά έργα που σχεδιάζουν τα Τίρανα.