Quantcast

Al Ahram: H Αίγυπτος απορρίπτει τουρκικές έρευνες για αέριο σε ελληνικά και κυπριακά ύδατα

Η αιγυπτιακή εφημερίδα, στο χθεσινό δημοσίευμά της, επισημαίνει και τι χωρίζει τις δύο πλευρές, καταδεικνύοντας ότι θα χρειαστoύν πολλές υποχωρήσεις από πλευράς Τουρκίας, ειδικά στη Λιβύη, για να «ξανακτιστούν» οι γέφυρες

Στις προσπάθειες του τούρκου προέδρου για επαναπροσέγγιση με την Αίγυπτο αναφέρεται η αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram σε βασικό άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της, με τίτλο «τουρκικά ΜΜΕ: Ο Ερντογάν δηλώνει πρόθυμος να τερματίσει τη ρήξη με την Αίγυπτο, να αποφύγει τα προβλήματα στη Μεσόγειο».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, αφότου οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψία νωρίτερα αυτό το μήνα στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA στο Κατάρ. «Η διαδικασία με την Αίγυπτο έχει ξεκινήσει», είπε ο Ερντογάν σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη, σύμφωνα με το Haberturk TV Κυριακή. «Μετά από συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών, θα βρεθούμε μαζί».

Σε συνέντευξή του ο Ερντογάν δήλωσε ότι «όπως οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο έχουν αρχίσει να βελτιώνονται, αυτό μπορεί να συμβεί και στη σχέση μας με τη Συρία».
«Δεν υπάρχει χώρος για μια διαρκή ρήξη στην πολιτική», είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος άφησε αιχμές για την Ελλάδα, λέγοντας «ότι υπήρξαν κάποιοι που ήθελαν να επωφεληθούν από τη ρήξη μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών του Κόλπου σε μια συγκεκριμένη περίοδο, αλλά τα σχέδιά τους απέτυχαν όταν τερματίσαμε αυτή τη ρήξη».

 

Ερντογάν - Σίσι

 

Ωστόσο, η αιγυπτιακή εφημερίδα, στο χθεσινό δημοσίευμά της, επισημαίνει και τι χωρίζει τις δύο πλευρές, καταδεικνύοντας ότι θα χρειαστoύν πολλές υποχωρήσεις από πλευράς Τουρκίας, ειδικά στη Λιβύη, για να «ξανακτιστούν» οι γέφυρες και να δοθεί τέλος στη «ρήξη» όπως την ονομάζει ο Ερντογάν:

«Πέρυσι, Κάιρο και Άγκυρα διεξήγαν δύο γύρους διερευνητικών συνομιλιών – με επικεφαλής τους αναπληρωτές υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Τουρκίας – για να επιδιορθώσουν τους δεσμούς που διακόπηκαν λόγω της υποστήριξης της Άγκυρας στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία η Αίγυπτος θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

»Ωστόσο, τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι είπε ότι ο διάλογος μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας για την εξομάλυνση των σχέσεων είχε σταματήσει λόγω των τουρκικών ενεργειών στη Λιβύη.

»Οι εντάσεις μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας επανεμφανίστηκαν στις αρχές Οκτωβρίου αφότου η Τουρκία υπέγραψε μια σειρά προκαταρκτικών οικονομικών συμφωνιών με την κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στα ύδατα της Λιβύης στη Μεσόγειο.

»Η Αίγυπτος έχει απορρίψει αυτές τις συμφωνίες μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης, λέγοντας ότι η εντολή του GNU έχει λήξει και ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένο να υπογράφει τέτοιες συμφωνίες.

»Το Κάιρο έχει επίσης απορρίψει προηγούμενες συμφωνίες θαλάσσιας οριοθέτησης που υπογράφηκαν μεταξύ της Άγκυρας και μιας προηγούμενης κυβέρνησης στην Τρίπολη ως παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

»Η Αίγυπτος έχει επίσης απορρίψει τις πρόσφατες τουρκικές προσπάθειες για έρευνες φυσικού αερίου σε περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο που το Κάιρο αναγνωρίζει ως μέρος των κυπριακών και ελληνικών υδάτων».

 

 

Πηγή: english.alahram.org.eg