Ακόμα ένας δυνατός σεισμός ύψους 4,9 ρίχτερ στην Αλβανία

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΦΟΝΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΤΥΠΗΜΑ

Ένας νέος ισχυρός σεισμός 4,9 Ρίχτερ συγκλόνισε πριν από λίγο και πάλι την Αλβανία, ενώ οι μνήμες της φονικής δόνησης των 6,4 Ρίχτερ είναι ακόμα ζωντανές.

Ο σεισμός είχε το ίδιο επίκεντρο με εκείνον των 6,4 Ρίχτερ και είχε εστιακό βάθος, 20 χιλιόμετρα. Στην αρχή, η αυτόματη ανάλυση του Ευρωγεωδυναμικού Ινστιτούτου έκανε λόγο για 5,1 Ρίχτερ, ωστόσο στην αναθεώρησή του έκανε λόγο για 4,9 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 39 χλμ. Δυτικά των Τιράνων και 19 χλμ. Βορειοδυτικά του Σιτζάκ.

[[{“fid”:”116213″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”link_text”:null,”attributes”:{“height”:942,”width”:730,”class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”1″}}]]

Την ίδια στιγμή, σβήνουν ώρα με την ώρα οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί άνθρωποι στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός που χτύπησε την Αλβανία τα ξημερώματα της Τρίτης. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ η γειτονική χώρα μετράει τις πληγές της, ενώ η μαύρη λίστα μεγαλώνει συνέχεια με τους νεκρούς να φτάνουν τους 40. Η τραγωδία, όμως δεν σταματά εκεί. Αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες, πάνω από 20 άνθρωποι αγνοούνται ακόμα και πιθανώς βρίσκονται ανάμεσα στα χαλάσματα. Οι πιθανότητες να έχουν επιζήσει μειώνονται δραματικά, όσο περνούν οι ώρες.

Παράλληλα, άλλοι 700 και πλέον άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του Δυρραχίου και των Τιράνων. Ορισμένοι εξ αυτών είναι σε σοβαρή κατάσταση και οι γιατροί δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα επιβιώσουν. Χιλιάδες άνθρωποι στο Δυρράχιο και σε άλλες πόλεις έχουν μείνει άστεγοι, είτε γιατί τα σπίτια τους κατέρρευσαν, είτε γιατί είναι ακατάλληλα να στεγάσουν κόσμο.

Την ίδια στιγμή, προκαλεί η μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου, το οποίο αναφέρει πως το έδαφος 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Δυρραχίου ανυψώθηκε τουλάχιστον 8,4 εκατοστά από τον φονικό. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα και παρουσίασαν το πρώτο διαφορικό συμβολογράφημα όπου παρατηρείται ανύψωση του εδάφους έως και 8,4 εκατοστά στην περιοχή Hamallaj που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Δυρραχίου.

Την ίδια ώρα η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του φαινομένου, τη στιγμή μάλιστα που τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την ανεύρεση επιζόντων. Τόσο οι ξένοι όσο και οι Έλληνες σεισμολόγοι εξετάζουν την όποια σύνδεση υπάρχει του τωρινού σεισμού με τον σεισμό που είχε γίνει στις 15 Απριλίου του 1979 βόρεια των Τιράνων και είχε μέγεθος 6,9 Ρίχτερ, αλλά και άλλων 9 σεισμικών δονήσεων με μεγέθη τουλάχιστον 6 Ρίχτερ που έγιναν τα τελευταία χρόνια.