Ακάρ: «Eκεί που βρισκόμασταν το 1974, βρισκόμαστε και σήμερα»

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

Προκλητικός εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά στις δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, δηλώνοντας πως «εκεί που βρισκόμασταν το 1974, βρισκόμαστε και σήμερα».

Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι η Τουρκία έκανε αυτό που έπρεπε και θα συνεχίσει να το κάνει στο πλαίσιο του θαλάσσιου δικαίου.

Σε δηλώσεις του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ο τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία είναι «υπέρ της καλής γειτονίας, του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού. Κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε. Αυτό δεν αποτελεί αδυναμία. Αλλά και δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των εθνικών δικαιωμάτων και συμφερόντων μας».

«Δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε κανένα τετελεσμένο σε αυτές τις περιοχές. Και αυτό δεν αποτελεί απειλή. Απλώς αναμένουμε από όλους να δουν τις πραγματικότητες και προσκαλούμε όλους τους γείτονες μας να το κάνουν αυτό»  πρόσθεσε ο κ. Ακάρ.

Για τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, ο Ακάρ είπε ότι «κάναμε αυτό που έπρεπε στο πλαίσιο του θαλάσσιου δικαίου, των συμφερόντων του έθνους μας και του δικαίου και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

«Σε όποιο δικαστήριο και να απευθυνθούν οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα ή με όποιον και να κάνουν συμφωνία, δεν έχει σημασία, τα σύνορα είναι καθορισμένα», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός ενέργειας Χασάν Τατσόι, λέγοντας πως η Τουρκία δεν φοβάται κανέναν και δεν μπορούν να την εμποδίσουν με ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ο Τατσόι υποστήριξε ότι η «Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου» -όπως αποκαλεί την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας-  «και η Ελλάδα έχουν ξεκινήσει μία μάταιη και απερίσκεπτη δραστηριότητα στην περιοχή με την υποστήριξη της ΕΕ από το 2004 χωρίς να υπάρχει μεγάλη αντίδραση».

Κατά τον κ. Τατσόι, οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα έχουν παραβιάσει τα δικαιώματα της Τουρκίας και άλλων χωρών και πως η κατάσταση αυτή προκάλεσε σύγκρουση συμφερόντων στην περιοχή.