Quantcast

Αίτνα: Το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης – Η ιστορία του (Φωτο-Βίντεο)

Η Αίτνα είναι το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, ενώ το γνωρίζουν ακόμα και άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με τη γεωγραφία αφού «ξυπνάει» πολύ συχνά

Η Αίτνα «ξύπνησε» και πάλι. Άλλωστε, δεν έχει άδικα τη φήμη του πιο ενεργού ηφαιστείου της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να το γνωρίζουν και άνθρωποι που δεν έχουν καμιά σχέση με τη γεωγραφία ή τη γεωλογία.

Τη Δευτέρα καταγράφηκε η πιο πρόσφατη ηφαιστειακή δραστηριότητα της Αίτνας, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες, γιγάντια κύματα λάβας ήταν ορατά από την πόλη της Κατάνια και το θέρετρο Ταορμίνα αλλά ευτυχώς η έκρηξη του ηφαιστείου δεν αποτέλεσε απειλή για τους κατοίκους της περιοχής.

 

 

Πού βρίσκεται η Αίτνα

Η Αίτνα είναι ενεργό ηφαίστειο στις ανατολικές ακτές της Σικελίας, το μεγαλύτερο και ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη. Το ύψος του φτάνει τα 3.350 μέτρα. Η Αίτνα καλύπτει έκταση 1190 τετραγωνικών χιλιομέτρων με περιφέρεια βάσης 140 χιλιόμετρα.

Είναι από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο. Αν και οι εκρήξεις του μπορεί να είναι μερικές φορές πολύ καταστροφικές, γενικά δεν θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο και χιλιάδες κάτοικοι ζουν στις πλαγιές του ηφαιστείου και τις γύρω περιοχές. Το γόνιμο έδαφος είναι κατάλληλο για εκτεταμένες γεωργικές δραστηριότητες.

Τον Ιούνιο του 2013, η UNESCO ανακοίνωσε την ένταξη της Αίτνας στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

 

Από που προέρχεται η ονομασία του ηφαιστείου

Η ονομασία Αίτνα μπορεί να προέρχεται από την ελληνική λέξη αίθω, που σημαίνει «καίγομαι», ή τη φοινικική λέξη «attano», σύμφωνα με τη Wikipedia. Οι Άραβες ονόμαζαν το βουνό Gibel Utlamat, δηλαδή το βουνό της φωτιάς. Η ονομασία αυτή εξελίχτηκε αργότερα σε Mons Gibel κι έτσι στην τοπική διάλεκτο το ηφαίστειο ονομάζεται Mongibeddu.

Στην ελληνική μυθολογία, ο Αίολος είχε φυλακίσει τους ανέμους στις σπηλιές κάτω από την Αίτνα. Ο Γίγαντας Εγκέλαδος καταπλακώθηκε από το όρος Αίτνα, σύμφωνα με τον ποιητή Αισχύλο, και ήταν η αιτία των ηφαιστειακών εκρήξεων. Στη ρωμαϊκή μυθολογία, ο Βούλκαν, θεός της φωτιάς, είχε το εργαστήριό του κάτω από την Αίτνα.

 

Η πρώτη καταγεγραμμένη έκρηξη

Η πρώτη καταγεγραμμένη έκρηξη της Αίτνας περιγράφεται από τον Διόδωρο τον Σικελιώτη (24 Αυγούστου του 79 μ.Χ.). Μάλιστα, αυτή αποτελεί την πρώτη λεπτομερή καταγραφή ηφαιστειακής έκρηξης. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Διόδωρου, η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που η στάχτη είχε φτάσει ακόμα και μέχρι τη Ρώμη. Δηλαδή περίπου 800 χιλιόμετρα στα βόρεια της Αίτνας.

 

Το 2016 το ηφαίστειο είχε… ορέξεις

Μία από τις χρονιές όπου καταγράφηκε πολύ έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Αίτνα ήταν το 2016. Ο Μάιος ήταν ο μήνας όπου σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες εκρήξεις, οι οποίες προκάλεσαν κατολισθήσεις, μικροσεισμούς, ενώ υπήρξε μεγάλη ανησυχία σε τουρίστες, αλλά και γηγενείς.

 

Προσελκύει τουρίστες, οι κάτοικοι έχουν συνηθίσει να ζουν στην περιοχή

Πολλοί είναι οι τουρίστες που κάθε χρόνο επισκέπτονται την Αίτνα για να δουν από κοντά το ηφαίστειο. Οι κάτοικοι έχουν μάθει να ζουν στην περιοχή και είναι συνηθισμένοι στις εκρήξεις που σημειώνονται. Για να πούμε την αλήθεια, η κατάσταση μπορεί να γίνει επικίνδυνη, αλλά οι εικόνες που προσφέρει το ηφαίστειο είναι μοναδικές.