Quantcast

Αιθιοπία: Απελαύνει 7 υπεύθυνους υπηρεσιών του ΟΗΕ η κυβέρνηση

Η απόφαση αυτή τροφοδοτεί φόβους

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας ανακοίνωσε σήμερα την απέλαση επτά υπευθύνων υπηρεσιών του ΟΗΕ που κατηγορούνται για “ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας”.

 

 

Η απόφαση αυτή τροφοδοτεί φόβους για τη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση η οποία μαίνεται στο βόρειο τμήμα της χώρας, που πλήττεται από τον πόλεμο εδώ και δέκα και πλέον μήνες.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε “συγκλονισμένος” από αυτή την απόφαση, διαβεβαιώνοντας ότι “όλες οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών διέπονται από τις θεμελιώδεις αρχές της ανθρωπιάς, της αμεροληψίας, της ουδετερότητας και της ανεξαρτησίας”.

Η Ουάσινγκτον καταδίκασε επίσης “με τον πιο έντονο τρόπο” αυτήν την ανακοίνωση και επιβεβαίωσε ότι “δεν θα διστάσει” να “χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε εργαλείο έχει στη διάθεσή της”, υπενθυμίζοντας ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις εναντίον των πρωταγωνιστών της σύγκρουσης που πλήττει τον βορρά της Αιθιοπίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιθιοπίας κήρυξε “ανεπιθύμητα πρόσωπα επτά εργαζόμενους για διάφορες διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Αιθιοπία, για ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας”.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση

Η ανακοίνωση αναφέρει επτά ονόματα υπευθύνων υπηρεσιών του ΟΗΕ, ανάμεσά τους το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά (Unicef) και το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (Ocha), οι οποίοι “πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 72 ωρών”.

Η βόρεια Αιθιοπία μαστίζεται από μάχες από τον Νοέμβριο, όταν ο πρωθυπουργός ‘Αμπιι ‘Αχμεντ έστειλε τον στρατό στην περιοχή του Τιγκράι για να ανατρέψει τις περιφερειακές αρχές που προέρχονται από το Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού του Τιγκράι (TPLF), τις οποίες κατηγορεί ότι οργάνωσαν επιθέσεις εναντίον στρατοπέδων του ομοσπονδιακού στρατού.

Η σύγκρουση μαινόταν για αρκετούς μήνες, προτού οι μαχητές υπέρ του TPLF ανακτήσουν τον έλεγχο της περιοχής στα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 400.000 άνθρωποι “πέρασαν το όριο της πείνας” στο Τιγκράι, όμως ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει στην περιοχή.

Οι μάχες εξαπλώθηκαν στις γειτονικές περιοχές Αφάρ και Αμχάρα, όπου 1,7 εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με τον λιμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ