Οι αντάρτες της περιοχής Τιγκράι της Αιθιοπίας, οι οποίοι είχαν προωθηθεί τους τελευταίους μήνες στις γειτονικές περιοχές Αμχάρα και Αφάρ, αναδιπλώνονται στην περιοχή τους, προκειμένου να “ανοίξουν την πόρτα” στην ανθρωπιστική βοήθεια, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός τους.
Η ανακοίνωση ανοίγει μια νέα φάση σε αυτή τη φονική σύγκρουση στην οποία αντιπαρατίθενται εδώ και περισσότερο από ένα χρόνοι οι κυβερνητικές δυνάμεις με τους αντάρτες του Τιγκράι και τους συμμάχους τους.
Μέχρι τώρα, το TPLF χαρακτήριζε “απολύτως εκτός συζήτησης” την αποχώρηση από αυτές τις δύο περιοχές, όπως ζητεί η κυβέρνηση ως προαπαιτούμενο για διαπραγματεύσεις.
“Υλοποιούμε την αποχώρηση κατά στάδια. Έχουμε αρχίσει να αποσύρουμε τις δυνάμεις μας εδώ και μερικές εβδομάδες. Το ανακοινώνουμε σήμερα”, δήλωσε σήμερα ο Γκετάτσιου, ο οποίος είπε πως οι αντάρτες “εγκατέλειψαν” τη Λαλιμπέλα.
Η πόλη αυτή που έχει περιληφθεί από την Unesco στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, άλλαξε πολλές φορές χέρια, όπως και άλλες πόλεις.
Από τα τέλη Οκτωβρίου, οι δύο πλευρές λένε ότι προέλασαν σε μεγάλα τμήματα εδάφους, όμως οι τηλεπικοινωνίες έχουν κοπεί στις ζώνες των μαχών και η πρόσβαση των δημοσιογράφων είναι περιορισμένη, καθιστώντας δύσκολη οποιαδήποτε ανεξάρτητη επαλήθευση των θέσεων επί του πεδίου.
Ο πόλεμος ξέσπασε τον Νοέμβριο του 2020 όταν ο πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ έστειλε τον ομοσπονδιακό στρατό στη βόρεια περιοχή Τιγκράι προκειμένου να παύσει τις τοπικές αρχές του TPLF, που αψήφησε την εξουσία του και το οποίο κατηγορεί ότι επιτέθηκε σε στρατιωτικές βάσεις.
Ο Αμπίι Άχμεντ κήρυξε τη νίκη τρεις εβδομάδες αργότερα μετά την κατάληψη της περιφερειακής πρωτεύουσας Μεκέλε. Όμως τον Ιούνιο το TPLF ανακατέλαβε το μεγαλύτερο τμήμα του Τιγκράι και ακολούθως προήλασε στις γειτονικές περιοχές Αφάρ και Αμχάρα.
Η σύγκρουση προκάλεσε χιλιάδες θανάτους, περισσότερους από δύο εκατομμύρια εκτοπισμένους και οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες Αιθίοπες σε καταστάσεις στο χείλος του λιμού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Την Παρασκευή, ο διεθνής οργανισμός έδωσε το πράσινο φως για τη σύσταση ενός διεθνούς μηχανισμού έρευνας για τις βιαιοπραγίες στην Αιθιοπία.
Οι εντατικές διπλωματικές προσπάθειες που διεξάγει κυρίως η Αφρικανική Ένωση στην προσπάθεια επίτευξης μιας εκεχειρίας δεν έχουν σημειώσει μέχρι σήμερα καμία σημαντική πρόοδο.