Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το άνοιγμα των διαδρόμων για τη μεταφορά σιτηρών συνεχίζονται, ωστόσο υπάρχουν κάποια σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί συμφωνία, ιδίως όσον αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε αυτό σε συνέντευξή του στο Bloomberg .
Τι χρειάζεται στις διαπραγματεύσεις
«Στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, με τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών, είναι απαραίτητο να γίνει επεξεργασία σε ορισμένες υλικοτεχνικές λεπτομέρειες, δεν είναι εύκολο να βγούμε από το αδιέξοδο» ανέφερε ο Κουλέμπα.
Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και επικεντρώνονται στη συζήτηση των διαδρομών παράδοσης και των μηχανισμών ασφαλείας για τα φορτηγά πλοία. «Είμαστε μόνο λίγα βήματα μακριά από μια συμφωνία, αλλά αυτά τα βήματα είναι τα πιο δύσκολα… Δεν θέλω να ενταχθώ στη χορωδία εκείνων που λένε ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε ο Κουλέμπα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας σημείωσε ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για την ασφάλεια της Οδησσού από ρωσική επίθεση, καθώς και για τις ξένες περιπολίες που θα φυλάνε μη στρατιωτικά φορτία.
«Χρειαζόμαστε σαφείς εγγυήσεις και αυτές επεξεργαζόμαστε», δήλωσε ο Κουλέμπα, εκφράζοντας σκεπτικισμό σχετικά με την προθυμία της Μόσχας να διαπραγματευτεί, καθώς ο αποκλεισμός των λιμανιών της προσφέρει έναν μοχλό πίεσης προς την Ουκρανία. «Δεν θέλουν να πάρουν αυτή την πίεση από την οικονομία μας, οπότε το αναβάλλουν», είπε.
Οι Ρώσοι καίνε χωράφια με σιτάρι στη Ζαπορίζια
Ο ρωσικός στρατός ρίχνει βόμβες φωσφόρου σε χωράφια με σιτάρι στη γραμμή επαφής στην περιοχή Ζαπορίζια, όπως ανέφερε σε ανάρτησή της στο Telegram μια τοπική κοινότητα.
«Οι Ρώσοι καίνε χωράφια σιταριού με βόμβες φωσφόρου, αυτό συμβαίνει στη γραμμή επαφής στην περιοχή Ζαπορίζια», αναφέρει η ανάρτηση.
Σημειώνεται ότι ο ρωσικός στρατός χτύπησε πρώτα κατοικημένες συνοικίες, σύμφωνα με το Κίεβο, και στη συνέχεια έκαψε ολόκληρα χωράφια με σιτάρι.
Όπως αναφέρθηκε, η συγκομιδή έχει ξεκινήσει στην περιοχή της Ζαπορίζια, ωστόσο σύμφωνα με τους αγρότες είναι προς το παρόν δυνατή μόνο στο ένα έκτο των σπαρμένων εκτάσεων.