Ογδόντα εννέα τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων του στρατού στη χερσόνησο του Σινά, στο ανατολικό τμήμα της Αιγύπτου, ανακοίνωσε χθες Κυριακή εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων, χωρίς να διευκρινίσει το πότε.
Οκτώ Aιγύπτιοι στρατιωτικοί «σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του εκπροσώπου του γενικού επιτελείου.
«Στο πλαίσιο των προσπαθειών με σκοπό να καταδιωχθούν και να νικηθούν τα τρομοκρατικά στοιχεία» και «κατά τη διάρκεια της πρόσφατης περιόδου», ο στρατός «κατάφερε (…) να σκοτώσει 89 επικίνδυνους τζιχαντιστές (…) στο βόρειο Σινά», αναφέρεται στο κείμενο.
Δεν διευκρινίζεται πότε ακριβώς διεξήχθησαν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των οποίων εξοντώθηκαν αυτοί που το επιτελείο αποκαλεί τζιχαντιστές.
Σύμφωνα εξάλλου με το δελτίο Τύπου, καταστράφηκαν 404 αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, τέσσερα γιλέκα με εκρηκτικά και τέσσερις υπόγειες σήραγγες που χρησιμοποιούνταν από τζιχαντιστές για να παρεισφρέουν στην αιγυπτιακή επικράτεια από τη Λωρίδα της Γάζας, γειτονικό παλαιστινιακό θύλακα.
Το Κάιρο κατηγορεί εδώ και χρόνια το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, ότι προμηθεύει με όπλα τζιχαντιστές στο βόρειο Σινά μέσω υπόγειων τούνελ που διαπερνούν τα σύνορα.
Μακάβριες φωτογραφίες, που απαθανατίζουν πτώματα τζιχαντιστών, καθώς και φωτογραφίες των όπλων που κατασχέθηκαν συνοδεύουν το δελτίο Τύπου.
Επί χρόνια, οι αιγυπτιακές δυνάμεις προσπαθούν να ξεριζώσουν εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις που δρουν στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου του Σινά, ιδίως τον αιγυπτιακό βραχίονα του ΙΚ.
Οι επιθέσεις τζιχαντιστών πολλαπλασιάστηκαν μετά την ανατροπή το 2013 από τον στρατό του εκλεγμένου ισλαμιστή πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι.
Από τον Φεβρουάριο του 2018, ο στρατός διεξάγει επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας εναντίον των τζιχαντιστών κυρίως στο βόρειο Σινά και στη δυτική έρημο της χώρας. Περίπου 1.060 τζιχαντιστές και δεκάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί στο Σινά, κατά τα επίσημα στοιχεία.
Ωστόσο ο απολογισμός του στρατού είναι αδύνατο να επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές, ενώ η πρόσβαση στο βόρειο Σινά παραμένει απαγορευμένη στους δημοσιογράφους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ