Αιχμάλωτοι του Αζοφστάλ: Φτάνουν τους 1.700 λέει η Μόσχα – Σιγή από το Κίεβο

Η Ουκρανία, που λέει ότι σκοπός της είναι να εξασφαλίσει μια ανταλλαγή αιχμαλώτων, αρνείται να πει πόσοι ήταν μέσα στο εργοστάσιο ή να σχολιάσει τι θα απογίνουν οι υπόλοιποι, αφότου επιβεβαίωσε πως λίγοι πάνω από 250 παραδόθηκαν τις πρώτες ώρες αφού τους διέταξε να καταθέσουν τα όπλα

Η Μόσχα δήλωσε σήμερα πως 1.730 Ουκρανοί μαχητές έχουν παραδοθεί στη Μαριούπολη μέσα σε τρεις ημέρες, περιλαμβανομένων 771 τις τελευταίες 24 ώρες, ισχυριζόμενη μια παράδοση σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από εκείνην που έχει παραδεχθεί το Κίεβο, αφότου διέταξε τη φρουρά του να αποχωρήσει.

Η τελική έκβαση της πιο πολυαίμακτης μάχης στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες παραμένει δημόσια ανοιχτή, με καμία επιβεβαίωση για το τι απέγιναν εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιώτες που αντιστέκονταν σε μια τεράστια χαλυβουργία στο τέλος της σχεδόν τρίμηνης πολιορκίας.

Η Ουκρανία, που λέει ότι σκοπός της είναι να εξασφαλίσει μια ανταλλαγή αιχμαλώτων, αρνείται να πει πόσοι ήταν μέσα στο εργοστάσιο ή να σχολιάσει τι θα απογίνουν οι υπόλοιποι, αφότου επιβεβαίωσε πως λίγοι πάνω από 250 παραδόθηκαν τις πρώτες ώρες αφού τους διέταξε να καταθέσουν τα όπλα.

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών, που ελέγχουν την περιοχή, δήλωσε πως σχεδόν οι μισοί μαχητές παραμένουν μέσα στη χαλυβουργία, όπου υπόγεια καταφύγια και στοές τους προστάτευσαν από εβδομάδες ρωσικών βομβαρδισμών.

«Περισσότεροι από τους μισούς έχουν ήδη φύγει, περισσότεροι από τους μισούς έχουν παραδώσει τα όπλα τους» δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν στο διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι Solovyov Live. «Αφήστε τους να παραδοθούν, αφήστε τους να ζήσουν, αφήστε τους ειλικρινά να αντιμετωπίσουν το φορτίο για όλα τα εγκλήματά τους» είπε.

Οι τραυματίες έλαβαν ιατρική φροντίδα, ενώ εκείνοι που ήταν καλά στην υγεία τους οδηγήθηκαν σε μια αποικία καταδίκων και έχουν καλή μεταχείριση, είπε.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν μπορούν να μιλήσουν δημόσια για το τι απέγιναν οι μαχητές, καθώς διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη στο παρασκήνιο για τη διάσωσή τους.

«Το κράτος καταβάλλει τις μέγιστες προσπάθειες, προκειμένου να επιτύχει τη διάσωση του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεών μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ σε συνέντευξη Τύπου. «Οποιαδήποτε πληροφορία προς το κοινό θα έθετε σε κίνδυνο αυτή τη διαδικασία».

Η Ρωσία αρνείται ότι έχει συμφωνήσει σε μια ανταλλαγή αιχμαλώτων. Πολλοί από τους υπερασπιστές του Αζοφστάλ ανήκουν σε μια ουκρανική μονάδα με ακροδεξιές καταβολές, το Τάγμα Αζόφ, που η Μόσχα αποκαλεί ναζί και λέει πως πρέπει να διωχθούν για εγκλήματα. Η Ουκρανία τους αποκαλεί εθνικούς ήρωες.

Έλεγχος της Αζοφικής θάλασσας

Το τέλος των μαχών στη Μαριούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη που έχει καταλάβει μέχρι τώρα η Ρωσία, επιτρέπει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να διεκδικήσει μια σπάνια νίκη στην εισβολή που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου. Δίνει στη Ρωσία τον πλήρη έλεγχο της Αζοφικής θάλασσας και μια αδιάσπαστη έκταση εδάφους κατά μήκος της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας.

Η Ουκρανία λέει πως δεκάδες χιλιάδες άμαχοι πέθαναν σε σχεδόν τρεις μήνες ρωσικής πολιορκίας και βομβαρδισμών που μετέτρεψαν την πόλη σε ερείπια. Ο Ερυθρός Σταυρός και τα Ηνωμένα Έθνη λένε πως ο αληθινός απολογισμός είναι αναρίθμητος, αλλά είναι τουλάχιστον χιλιάδες, καθιστώντας την την πιο πολυαίμακτη μάχη στην Ευρώπη τουλάχιστον από τους πολέμους στην Τσετσενία και στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990.

Η Μόσχα αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους στην «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της για να αφοπλίσει και να «αποναζιστικοποιήσει» τη γειτονική χώρα. Η Ουκρανία και η Δύση λένε πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει χιλιάδες αμάχους σε έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο.

Οι ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν από τη βόρεια Ουκρανία και την περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα στα τέλη Μαρτίου και απωθήθηκαν από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Χάρκοβο αυτό τον μήνα.

Η Ρωσία συνεχίζει όμως την κύρια επίθεσή της χρησιμοποιώντας μαζικό πυροβολικό και τεθωρακισμένα, προσπαθώντας να καταλάβει περισσότερο έδαφος στο ανατολικό Ντονμπάς, περιλαμβανομένων των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, που διεκδικεί η Μόσχα εκ μέρους των αυτονομιστών.

Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα πως οι επιθέσεις της Ρωσίας επικεντρώθηκαν στο Ντονέτσκ. Οι ρωσικές δυνάμεις «υπέστησαν σημαντικές απώλειες» γύρω από το Σλοβιάνσκ βόρεια του Ντονέτσκ.

Η αστυνομία ανέφερε σήμερα στην εφαρμογή Telegram πως δύο παιδιά σκοτώθηκαν στην πόλη Λίμαν του Ντονέτσκ. Ο Σέρχιι Γκαϊντάι, κυβερνήτης της γειτονικής περιφέρειας Λουχάνσκ, δήλωσε πως τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό της πόλης Σεβεροντονέτσκ στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Στη Ρωσία, ο κυβερνήτης της συνοριακής περιφέρειας Κουρσκ κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν ένα χωριό στα σύνορα, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν άμαχο. Οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη για βομβαρδισμούς και από τις δύο πλευρές των συνόρων επί εβδομάδες. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές.