Quantcast

Αγώνας δρόμου για την «έξοδο» από το Αφγανιστάν

Η Βρετανία, κατά πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση Τζόνσον, θα πιέσει αύριο στην G7 να επιβληθούν νέες κυρώσεις στους Ταλιμπάν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «ακλόνητη δέσμευση» να οδηγήσουν στην ασφάλεια έξω από το Αφγανιστάν τους Αμερικανούς και του ευάλωτους Αφγανούς, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, την ώρα που οι μαχητές ταλιμπάν απωθούν χιλιάδες απελπισμένους Αφγανούς που προσπαθούν να φθάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις διεύρυναν την «ασφαλή ζώνη» γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ και πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι η επιχείρηση εξόδου από το Αφγανιστάν θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Ωστόσο, αφήνοντας ένα παράθυρο για παράταση της προθεσμίας είπε: «Θα υπάρξουν συζητήσεις, υποθέτω».

«Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε», απάντησε σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε τι θα κάνει αν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ ζητήσουν από την Ουάσινγκτον να παραμείνουν για περισσότερο χρόνο οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

«Θα είμαι ξεκάθαρος. Η απομάκρυνση χιλιάδων από την Καμπούλ θα είναι σκληρή και οδυνηρή» και θα ήταν έτσι «ανεξαρτήτως του χρόνου εκκίνησης (της επιχείρησης)», είπε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο.

 

Ταλιμπάν: Δεν έχει ζητηθεί παράταση της προθεσμίας αποχώρησης

Τα ξένα στρατεύματα στο Αφγανιστάν δεν έχουν ζητήσει να παραταθεί η προθεσμία της 31ης Αυγούστου που έχει οριστεί για να εγκαταλείψουν τη χώρα της Ασίας, δήλωσε αξιωματούχος του κινήματος των Ταλιμπάν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σήμερα.

 

Για νέες κυρώσεις στους Ταλιμπάν πιέζει η Βρετανία

Το υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο ανακοίνωσε χθες ότι από την 31η Αυγούστου μέχρι χθες απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν 5.725 άνθρωποι.

Επρόκειτο για μέλη του προσωπικού της βρετανικής πρεσβείας, βρετανούς πολίτες, πολίτες δυτικών και συμμαχικών κρατών, καθώς και Αφγανούς που είχαν βοηθήσει τις βρετανικές δυνάμεις ή τη βρετανική κυβέρνηση και δικαιούνται να ενταχθούν σε ειδικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης που καταρτίστηκε από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ την περασμένη Κυριακή, προκαλώντας πανικό σε χιλιάδες Αφγανούς που προσπαθούν να εγκαταλείψουν με κάθε τρόπο τη χώρα και χάος στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας, όπου συνεχίζεται η επιχείρηση εκκένωσης υπό τον συντονισμό του στρατού των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της βρετανικής επιχείρησης εκκένωσης, έχουν αναπτυχθεί στην Καμπούλ πάνω από 1.000 άνδρες των ένοπλων δυνάμεων, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Ο Μπόρις Τζόνσον συγκάλεσε σύνοδο κορυφής της G7, που χθες διευκρίνισε ότι θα διεξαχθεί αύριο Τρίτη. Θα συζητηθούν η «ασφαλής εκκένωση» ξένων και αφγανών πολιτών, η «αποτροπή ανθρωπιστικής κρίσης» και τρόποι να προσφερθεί «υποστήριξη στον αφγανικό λαό», διευκρίνισε μέσω Twitter ο κ. Τζόνσον. Ήδη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου συνεδρίασαν την Πέμπτη και απαίτησαν οι Ταλιμπάν να εγγυηθούν «την ασφάλεια» των ξένων και των αφγανών πολιτών που θέλουν να φύγουν από τη χώρα, ενώ υπογράμμισαν την «ανάγκη» τα μέρη στο Αφγανιστάν «να τηρήσουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Μία εβδομάδα μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, χιλιάδες άνθρωποι συνέχιζαν χθες να προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα με κάθε τρόπο, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, ενώ οι επιχειρήσεις εκκένωσης των κρατών της Δύσης διεξάγονταν υπό δύσκολες συνθήκες. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Βρετανία, κατά πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση Τζόνσον, θα πιέσει αύριο στην G7 να επιβληθούν νέες κυρώσεις στους Ταλιμπάν.

Πάντως θεωρείται απίθανη η άμεση υιοθέτηση κυρώσεων από την G7, την οποία συγκροτούν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιαπωνία.

Ο βρετανός ΥΠΕΞ, ο Ντόμινικ Ράαμπ, κάλεσε την περασμένη εβδομάδα να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις για να ασκηθεί πίεση στο ισλαμιστικό κίνημα.

Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων στο Αφγανιστάν αυξήθηκε μαζικά από την αρχή της χρονιάς ως τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, σύμφωνα με δεδομένα του ΟΗΕ.

 

Μαζική αύξηση των εσωτερικά εκτοπισμένων

Πάνω από 550.000 άνθρωποι στη χώρα σε κρίση εγκατέλειψαν τα χωριά και τις πόλεις τους εξαιτίας των εχθροπραξιών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών. Τα στοιχεία αυτά αφορούν την περίοδο προτού οι Ταλιμπάν καταλάβουν πρακτικά ολόκληρη τη χώρα.

Την αντίστοιχη περίοδο του 2020, οι εσωτερικά εκτοπισμένοι ήταν περίπου 165.000.

Ειδικά αφότου άρχισε στις αρχές του Μαΐου η διαδικασία αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων και ταυτόχρονα οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν την ολομέτωπη επίθεσή τους εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων Αφγανών αυξήθηκε αλματωδώς.

Αρχικά, οι ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν αχανείς περιοχές στις επαρχίες. Κάτοικοι διέφυγαν στα αστικά κέντρα, κυρίως σε πρωτεύουσες επαρχιών. Όταν άρχισαν οι μάχες στις μεγάλες πόλεις, πολλοί κατέφυγαν στην πρωτεύουσα, την Καμπούλ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, οι περισσότεροι εσωτερικά εκτοπισμένοι εγκατέλειψαν το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Πέρα από τους νέους εκτοπισμούς μέσα στο 2021, άλλοι 5 εκατομμύρια Αφγανοί χαρακτηρίζονται μακροχρόνια εσωτερικά εκτοπισμένοι και πρόσφυγες.

Καθώς δεν αναφέρονται μεγάλης κλίμακας μάχες αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν την περασμένη εβδομάδα, εκπρόσωπος του OCHA σημείωσε πως υπάρχουν κάποιες πρώτες πληροφορίες περί επιστροφής εκτοπισμένων στον τόπο τους, κυρίως στην επαρχία Κανταχάρ.

Δεν είναι σαφές, με δεδομένο το χάος που επικρατεί, ειδικά στην Καμπούλ, το πώς θα επηρεάσει η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τους αριθμούς των εσωτερικά εκτοπισμένων και των προσφύγων.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ