Σχεδόν ένα μήνα διαρκεί ήδη ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις ρωσικές δυνάμεις να σφυροκοπούν με αμείωτο ρυθμό πόλεις-κλειδιά της Ουκρανίας.
Ωστόσο, πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η ρωσική προέλαση δεν εξελίσσεται με τον ρυθμό που θα επιθυμούσε η Μόσχα, αντιθέτως τις τελευταίες ημέρες οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποιούν αντεπιθέσεις και κερδίζουν χαμένο έδαφος.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η εισβολή της Ρωσίας έχει «κολλήσει», σημειώνοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποτυγχάνουν να προχωρήσουν στην Ουκρανία παρά τους συνεχιζόμενους σφοδρούς βομβαρδισμούς πόλεων και κωμοπόλεων.
«Η επίθεση του Πούτιν έχει κολλήσει παρά την καταστροφή που φέρνει μέρα με τη μέρα» είπε και πρόσθεσε ότι ο Ρώσος ηγέτης «πρέπει να ακούσει την αλήθεια», να σταματήσει τις μάχες και να προσπαθήσει να βρει μια διπλωματική λύση.
Ο πόλεμος, είπε ο Σολτς, δεν καταστρέφει μόνο την Ουκρανία, «αλλά και το μέλλον της Ρωσίας». Παράλληλα, προειδοποίησε τη Μόσχα για περαιτέρω κυρώσεις και κατέληξε λέγοντας ότι οι Ουκρανοί μπορούν να βασίζονται στη Γερμανία.
Ουκρανική αντεπίθεση
Στον αντίποδα οι ουκρανικές δυνάμεις ανακαταλαμβάνουν περιοχές που είχαν κερδίσει οι ρωσικές δυνάμεις. Ο δήμαρχος του προαστίου Ιρπίν του Κιέβου δήλωσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις «έχουν το 80% της πόλης μας υπό έλεγχο». Το Ιρπίν είναι ένα προάστιο που βρίσκεται στα βορειοδυτικά του Κιέβου, και έχει υπάρξει τόπος σκληρών μαχών και σφοδρών βομβαρδισμών από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας προ σχεδόν ενός μήνα.
Χθες ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε την πόλη Μακαρίβ, μόλις 50 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου. Σε ενημέρωση που παρείχε το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων, αξιωματούχοι είπαν ότι οι δυνάμεις απώθησαν τα ρωσικά στρατεύματα έξω από την πόλη.
«Λόγω της αντεπίθεσης… ο εχθρός αναγκάζεται να υποχωρήσει σε δυσμενή σύνορα. Έτσι, κατά τη διάρκεια της ημέρας, χάρη στις ηρωικές ενέργειες των υπερασπιστών μας, η κρατική σημαία της Ουκρανίας υψώθηκε πάνω από την πόλη Μακάριφ, ο εχθρός απορρίφθηκε».
Η νίκη έρχεται τρεις ημέρες μετά από μια ρωσική επίθεση με όλμους που έπληξε την πόλη και σκότωσε επτά ανθρώπους, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.
Το δράμα της Μαριούπολης
Το ανθρωπιστικό δράμα της Μαριούπολης δεν έχει τέλος. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι πλέον δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο στην πόλη, ενώ συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις. Είπε επίσης ότι 100.000 άμαχοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι χωρίς τροφή, νερό, φάρμακα και υπό τους συνεχείς βομβαρδισμούς.
Εν τω μεταξύ, η Μόσχα, σε μια ασυνήθιστη κίνηση, εξήγησε με ξεκάθαρους όρους γιατί ένας από τους σημαντικούς πολεμικούς στόχους είναι η κατάληψη της Μαριούπολης.
Η κατάληψη αυτής της πόλης-λιμάνι στη νότια Ουκρανία θα δημιουργήσει μια ασφαλή χερσαία σύνδεση με την προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο αναπληρωτής απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την ομοσπονδιακή περιφέρεια της Νότιας Ρωσίας Κίριλ Στεπάνοφ.
Μόλις ο ρωσικός στρατός θέσει υπό τον έλεγχό του τον αυτοκινητόδρομο M14, η Κριμαία θα συνδέεται με ασφάλεια με τις ανατολικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ μέσω ενός διαδρόμου μεταφορών, πρόσθεσε σήμερα ο Στεπάνοφ σε δηλώσεις που έκανε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti
Η Δύση σκληραίνει την στάση της – Το ΝΑΤΟ ενισχύει την ανατολική πτέρυγα
Σε ευρωπαϊκό έδαφος φτάνει αύριο, Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να ενισχύσει την ενότητα της Δύσης εναντι της Ρωσίας.
Ο Μπάιντεν θα παρευρεθεί αύριο, Πέμπτη, στην σύνοδο των ηγετών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, στην οποία θα υπάρξει συμφωνία για την ενίσχυση των δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας μαζί με την ανάπτυξη τεσσάρων νέων ομάδων μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, όπως δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Αναμένω πως οι ηγέτες θα συμφωνήσουν στην ενίσχυση της θέσης του ΝΑΤΟ σε όλους τους τομείς, με μεγάλες ενισχύσεις στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας στην ξηρά, τον αέρα και τη θάλασσα», είπε ο Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ενόψει της αυριανής Συνόδου που θα εστιάζει στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Δήλωσε επίσης ότι με τις νέες ομάδες μάχης καθώς και τις υπάρχουσες δυνάμεις στις βαλτικές χώρες και την Πολωνία, το ΝΑΤΟ θα έχει οκτώ πολυεθνικές ομάδες κατά μήκος της ανατολικής πλευράς της Συμμαχίας.
Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η ουκρανική κρίση έχει δείξει πως το ΝΑΤΟ πρέπει να επαναπροσδιορίσει την αποτρεπτική και αμυντική του δύναμη σε πιο μακροπρόθεσμο στάδιο.
Λαβρόφ: Ελπίζω να αντιλαμβάνονται τι λένε…
Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, απείλησε σήμερα ότι μια αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία μπορεί να σημάνει «ευθεία σύγκρουση» μεταξύ των ρωσικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, επικρίνοντας την πολωνική πρόταση.
Την περασμένη εβδομάδα η Βαρσοβία ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει επισήμως πρόταση για την ανάπτυξη διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής στην Ουκρανία κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
«Αυτή θα είναι η ευθεία σύγκρουση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ που όλοι όχι μόνο προσπάθησαν να αποφύγουν, αλλά είπαν ότι δεν πρέπει να λάβει χώρα εξαρχής» είπε ο Λαβρόφ σε τηλεοπτική ομιλία του στους φοιτητές του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.
«Ελπίζω να αντιλαμβάνονται τι λένε» σχολίασε.
Η Μόσχα επαναφέρει την πυρηνική απειλή
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ μιλώντας χθες στο CNN ανέφερε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά μόνο εάν κινδεύνευε η ίδια της η ύπαρξη.
Μετά τη δήλωση αυτή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αντέδρασε λέγοντας πως μια ρωσική επίθεση με χημικά όπλα στην Ουκρανία αποτελεί «πραγματική απειλή».
«Πιστεύω ότι αποτελεί πραγματικό κίνδυνο», δήλωσε ο αμερικανό πρόεδρος όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων από την Ρωσία στην Ουκρανία, κατά την αναχώρησή του για την Ευρώπη.