Πακιστάν και Αφγανιστάν κινδυνεύουν να οδηγηθούν ακόμη και σε πόλεμο, προειδοποιούν αναλυτές αξιολογώντας ως εξαιρετικά επικίνδυνη την όξυνση της έντασης που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις εκ μέρους των Πακιστανών Ταλιμπάν (Tehreek-e-Taliban Pakistan – TTP) που υποστηρίζονται πολιτικά από τους Αφγανούς Ταλιμπάν στους οποίους και πρόσκεινται, έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα εντός των πακιστανικών συνόρων, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος Gzero του Eurasia Group. Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, Πακιστανοί πράκτορες δέχθηκαν πυρά στη μεγαλύτερη επαρχία της χώρας και ένα κέντρο κράτησης καταλήφθηκε από εξτρεμιστές που έφτασαν μάλιστα στο σημείο να κρατήσουν ομήρους τους εκεί αξιωματούχους.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις εντός του Πακιστάν αυξήθηκαν σημαντικά από τον Αύγουστο του 2021 και έπειτα, από τότε δηλαδή που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία του Αφγανιστάν απελευθερώνοντας μαζικά πολλά από τα μέλη των TTP που βρίσκονταν στις φυλακές εντός των αφγανικών συνόρων.
Η ένταση περιοριζόταν για μεγάλο διάστημα στις περιοχές κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκαν επιθέσεις (τουλάχιστον μία βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας) ακόμη και στην πακιστανική πρωτεύουσα.
Αντιδρώντας στις επιθέσεις, οι πακιστανικές Αρχές έχουν διαμηνύσει ότι θα μπορούσαν, με τις «ευλογίες» της Ουάσιγκτον, να πλήξουν θέσεις και κρησφύγετα των Πακιστανών Ταλιμπάν (TTP) εντός των συνόρων του… Αφγανιστάν. Όσο για τους Αφγανούς Ταλιμπάν, εκείνοι έχουν διαμηνύσει ότι θα απαντήσουν εάν δεχθούν οιαδήποτε επίθεση.
Η Ουάσιγκτον έχει, από την πλευρά της, πάρει θέση εμφατικά στο πλευρό του Πακιστάν, στέλνοντας το μήνυμα – δια του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις – ότι «είναι έτοιμη να βοηθήσει» τις πακιστανικές δυνάμεις ενάντια στις ταλιμπανικές απειλές. Κορυφαίοι Αμερικανοί στρατιωτικοί πραγματοποίησαν πρόσφατα τριήμερη επίσκεψη στο Πακιστάν στο πλαίσιο της οποίας επισκέφθηκαν και τις περιοχές κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, όπως σημειώνουν οι αναλυτές του Gzero.
ΗΠΑ και Πακιστάν έχουν ενισχύσει τη συνεργασία τους το τελευταίο διάστημα, υπό το άγρυπνο βλέμμα της Ινδίας η οποία ακόμη απέχει πολύ από το να έχει ανέφελες σχέσεις με το Ισλαμαμπάντ.
Όταν οι Αμερικανοί εξόντωσαν – με πυραυλικό πλήγμα από drone – τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι στην Καμπούλ τον περασμένο Αύγουστο, λέγεται ότι είχαν και τη συνδρομή των πακιστανικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Αφγανιστάν Vs Πακιστάν: Ανεβαίνει η ένταση – Φόβοι ακόμη και για πολεμική σύρραξη-1
Θάνατος Αλ Ζαουάχρι: Το τέλος ενός μαύρου κεφαλαίου
Μέχρι στιγμής πάντως, η αμερικανική βοήθεια προς το Ισλαμαμπάντ έναντι των ταλιμπανικών απειλών είναι περιορισμένη, ενώ πρόσθετο προβληματισμό προκαλεί και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πακιστανική οικονομία η οποία κινδυνεύει ακόμη και με χρεοκοπία.
Αν το Πακιστάν πάει σε πόλεμο, θα χρειαστεί οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό για να χρηματοδοτήσει μια τέτοια επιχείρηση, βοήθεια την οποία όμως είναι πιο πιθανό να λάβει από το Πεκίνο ή από τα κράτη του Κόλπου παρά από την Ουάσιγκτον, εκτιμά ο Μάικλ Κούγκελμαν ο οποίος διευθύνει το Asia Program του Wilson Center.
Με πληροφορίες από Gzero