Αφγανιστάν: Στον έλεγχο των Ταλιμπάν όλες οι πόλεις-κλειδιά, εκτός από την Καμπούλ

Οι ισλαμιστές μαχητές κατέλαβαν την πόλη Τζαλαλαμπάντ

Οι εντάσεις αυξάνονται στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, καθώς οι Ταλιμπάν συνεχίζουν τη γρήγορη προέλασή τους προς την πόλη.

 

Οι ισλαμιστές μαχητές κατέλαβαν την πόλη Τζαλαλαμπάντ, στα ανατολικά, νωρίς την Κυριακή.

Έτσι η Καμπούλ μένει η μόνη μεγάλη πόλη που εξακολουθεί να ελέγχεται από την κυβέρνηση.

Προηγήθηκε η κατάληψη το Σάββατο του βόρειου προμαχώνα της κυβέρνησης, Μαζάρ-Σαρίφ. Τις προηγούμενες οχτώ ημέρες οι Ταλιμπάν επικράτησαν στις μισές πρωτεύουσες των επαρχιών του Αφγανιστάν.

Η κατάρρευση των κυβερνητικών δυνάμεων αυξάνει την πίεση στον πρόεδρο Ασράφ Γκάνι να παραιτηθεί. Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν φαίνεται να αντιμετωπίζει το δίλημμα να παραιτηθεί ή να συνεχίσει τον αγώνα για την υπεράσπιση της πρωτεύουσας.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι αναπτύσσουν 5.000 στρατιώτες για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των υπηκόων τους από τη συμμαχική χώρα. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπερασπίστηκε την απόφασή του να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, λέγοντας ότι δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια «ατελείωτη αμερικανική παρουσία εν μέσω εμφύλιων συγκρούσεων σε άλλη χώρα».

 

Τι συνέβη στη Τζαλαλαμπάντ;

Αναφορές το πρωί της Κυριακής ανέφεραν ότι οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο της πόλης χωρίς μάχη.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Τζαλαλάμπαντ, χωρίς μάχη, θέτοντας πλέον υπό τον έλεγχό τους το τμήμα του οδικού δικτύου που συνδέει το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Δεν βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες αυτή τη στιγμή στη Τζαλαλάμπαντ διότι ο κυβερνήτης παραδόθηκε στους Ταλιμπάν», δήλωσε στο Reuters Αφγανός αξιωματούχος στην πόλη, την πρωτεύουσα της επαρχίας Νανγκαρχάρ. Η ενέργεια αυτή «ήταν ο μοναδικός τρόπος για να σωθούν οι ζωές αμάχων», πρόσθεσε.

Ο Άμπας Ιμπραχιμζάντα, βουλευτής από την Μπαλχ, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ότι ο εθνικός στρατός ήταν ο πρώτος που παραδόθηκε, γεγονός που στη συνέχεια ώθησε τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις και άλλες πολιτοφυλακές να παραιτηθούν.

Οι αντάρτες ελέγχουν τώρα 23 από τις 34 πρωτεύουσες της επαρχίας.

 

Η αμερικανική πρεσβεία άρχισε την εκκένωσή της

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να απομακρύνουν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους στην Καμπούλ, δήλωσαν σήμερα δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο Reuters.

«Έχουμε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που φεύγει τώρα καθώς μιλάμε, η πλειονότητα του προσωπικού είναι έτοιμη να φύγει… η πρεσβεία εξακολουθεί να λειτουργεί», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Αναμενόταν πως η εκκένωση των περισσότερων διπλωματών θα ξεκινούσε σήμερα, καθώς οι Ταλιμπάν συνεχίζουν την προέλασή τους που έχει φέρει την ισλαμική οργάνωση στα πρόθυρα της Καμπούλ μέσα σε μερικές ημέρες.