Quantcast

Αφγανιστάν: Σκοτώθηκε ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν

Προσπαθούσε να διαφύγει στο Ιράν

Ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν, προερχόμενο από τη σιιτική μειονότητα των Χαζάρων, σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να διαφύγει στο Ιράν, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν, διαψεύδοντας τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση.

Ο Μέχντι Μουτζάχιντ εγκατέλειψε το κίνημα των Ταλιμπάν όταν, στις αρχές του έτους, καθαιρέθηκε από την ηγεσία της υπηρεσίας πληροφοριών στην επαρχία Μπαμιγιάν. Η πλειονότητα των κατοίκων της περιοχής αυτής είναι Χαζάροι.

Ο Μουτζάχιντ ανέλαβε αυτή τη θέση τον Αύγουστο του 2021, όταν οι ισλαμιστές κατέλαβαν την Καμπούλ. Ο διορισμός του θεωρήθηκε ως προσπάθεια των Ταλιμπάν να υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους ότι στη νέα διοίκηση θα συμμετέχουν όλες οι εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες της χώρας.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο παραγκωνισμός του Χαζάρου ηγέτη συνδέεται με τον έλεγχο του επικερδούς εμπορίου άνθρακα στην περιφέρεια Μπαλχάμπ, που συνορεύει με την επαρχία του Μπαμιγιάν. Στην περιοχή αυτή αποσύρθηκε μετά την καθαίρεσή του, μαζί με πολλούς μαχητές που παρέμειναν πιστοί σ’ αυτόν. Τον Ιούνιο οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον τους.

Λόγω των συγκρούσεων, πολλοί κάτοικοι της περιοχής αναγκάστηκαν να φύγουν στα γύρω βουνά, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι πολύ δύσκολες.

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι συνοριοφύλακες εντόπισαν τον Μέχντι Μουτζάχιντ στην επαρχία Χεράτ, κοντά στο Ιράν «όπου ήθελε να καταφύγει» και «τον τιμώρησαν για τις πράξεις του».

Ο Μουτζάχιντ ήταν μόνος και «ήθελε να περάσει παράνομα στο Ιράν», διευκρίνισε ένας τοπικός αξιωματούχος, ο Ναεμούλ Χακ Χακάνι, υποστηρίζοντας ότι «σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών».

Ωστόσο, φωτογραφίες που κυκλοφορούν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τον Μουτζάχιντ ζωντανό, κρατούμενο και περιστοιχισμένο από δύο Ταλιμπάν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εκτελέστηκε αργότερα. Ο Χακάνι διέψευσε αυτές τις πληροφορίες. «Οι φήμες σύμφωνα με τις οποίες το πρόσωπο αυτό συνελήφθη ζωντανό είναι ψευδείς», είπε.

Οι Χαζάροι του Αφγανιστάν διώκονταν επί δεκαετίες και κυρίως από τους Ταλιμπάν, κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το κίνημά τους (1996-2001). Παραμένουν μέχρι και σήμερα στόχος του Ισλαμικού Κράτους που τους θεωρεί αιρετικούς.