Αφγανιστάν: Σε τέλμα οι ειρηνευτικές συνομιλίες Καμπούλ – Ταλιμπάν – Σε «ενεργή άμυνα» οι δυνάμεις ασφαλείας

Δυο επιθέσεις ανταρτών με 7 νεκρούς χθες

Ο Αφγανός υπουργός Άμυνας ζήτησε σήμερα από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας να βρίσκονται σε «ενεργή άμυνα», καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Καμπούλ και των Ταλιμπάν φαίνεται να έχουν περιέλθει σε τέλμα, χωρίς να σημειώνεται πρόοδος στα σχέδιά τους για ανταλλαγή κρατούμενων.

Ο υπουργός Ασανταουλάχ Χαλίντ δήλωσε ότι οι αφγανικές δυνάμεις έχουν τεθεί σε θέση άμυνας εξαιτίας της συμφωνίας ΗΠΑ-Ταλιμπάν και πρόσθεσε ότι οι αντάρτες έχουν αυξήσει τις επιθέσεις τους εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο Χαλίντ άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θα κηρυχθεί εκεχειρία στη χώρα προκειμένου να μπορέσει καλύτερα να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η εντολή του υπουργού Άμυνας ήρθε αφού ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν Ζαλμάι Χαλιλζάντ δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ουάσινγκτον θα ήθελε η ανταλλαγή των κρατούμενων να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό, βάσει της συμφωνίας που υπέγραψε με τους Ταλιμπάν τον Φεβρουάριο.

«Κανένας κρατούμενος δεν έχει αφεθεί ελεύθερος μέχρι στιγμή παρά τις σχετικές δεσμεύσεις και από τις δύο πλευρές», επεσήμανε ο Χαλιλιζάντ σε αναρτήσεις του στο Twitter.

Όμως η Καμπούλ έχει διαφορετική άποψη για την ανταλλαγή κρατούμενων.

«Η θέση μας για την ανταλλαγή κρατούμενων δεν έχει αλλάξει», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ο Τζαβίντ Φαϊσάλ, στο Twitter.

«Οι Ταλιμπάν θα πρέπει να σταματήσουν να σκοτώνουν Αφγανούς και να προσφέρουν εγγυήσεις ότι όσοι αφεθούν ελεύθεροι δεν θα επιστρέψουν στον πόλεμο», πρόσθεσε.

Βάσει της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ- Ταλιμπάν έως και 5.000 φυλακισμένοι αντάρτες θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι πριν την έναρξη των ενδοαφγανικών συνομιλιών που θα ξεκινούσαν στις 10 Μαρτίου.

Εν μέσω αβεβαιότητας για την ανταλλαγή κρατουμένων οι Ταλιμπάν συνεχίζουν τις επιθέσεις εναντίον των αφγανικών δυνάμεων.

Χθες Πέμπτη οι αντάρτες εξαπέλυσαν δύο ξεχωριστές επιθέσεις σε δύο επαρχίες του βόρειου Αφγανιστάν, στην Μπαλκ και τη Μπαγλάν, σκοτώνοντας επτά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και τραυματίζοντας ακόμη 14.

Τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί στον δρόμο στην περιοχή Ναχρίν της επαρχίας Μπαγλάν, επεσήμανε τοπικός αξιωματούχος, ενώ άλλοι 8 τραυματίστηκαν.

Οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν και σε αυτοκινητοπομπή των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή Ντάουλαρ Αμπάντ της επαρχίας Μπαλκ, προκαλώντας τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων έξι.