Τις δραστηριότητές τους στο Αφγανιστάν ανέστειλαν οικειοθελώς έξι μη κυβερνητικές ανθρωπιστικές οργανώσεις, προειδοποιώντας ότι το ανθρωπιστικό έργο θα καταρρεύσει στη χώρα χωρίς γυναικείο προσωπικό. Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι γυναίκες δεν θα μπορούν εφεξής να εργάζονται σε τοπικές και διεθνείς ΜΚΟ.
Η απόφαση απειλεί να στερήσει από τη χώρα δισεκατομμύρια δολάρια σε αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια, εφόσον οι διεθνείς οργανισμοί αρωγής διακόψουν οριστικά τη συνεργασία τους με το καθεστώς της Καμπούλ. Οι κρατικές υπηρεσίες του Αφγανιστάν επιβιώνουν εν μέρει χάρη στις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, που έχουν αναλάβει εξ ολοκλήρου το έργο της φροντίδας των πιο ευάλωτων πληθυσμών. Την ίδια ώρα, η κατάρρευση της αφγανικής οικονομίας απειλεί τη χώρα με λιμό.
Η απαγόρευση απασχόλησης γυναικών σε ΜΚΟ, που ανακοινώθηκε το Σάββατο, είναι το πιο πρόσφατο τέτοιο μέτρο με στόχο την ανάσχεση των λίγων δικαιωμάτων που απολάμβαναν οι γυναίκες στη χώρα και την πλήρη εξαφάνισή τους από τον δημόσιο χώρο, όπως επιτάσσει η κυριολεκτική ερμηνεία του Κορανίου από τους σκληροπυρηνικούς σουνίτες. Την περασμένη εβδομάδα η αφγανική κυβέρνηση απαγόρευσε την παρουσία γυναικών σε κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Action Aid και Christian Aid
Προειδοποιούν ότι το ανθρωπιστικό έργο θα καταρρεύσει στη χώρα χωρίς γυναικείο προσωπικό.
Την απαγόρευση καταδίκασαν την Κυριακή οι οργανώσεις Save the Children, Norwegian Refugee Council και CARE International, οι οποίες ανακοίνωσαν τη διακοπή των δραστηριοτήτων τους στη χώρα. Την απόφασή τους να πράξουν το ίδιο ανακοίνωσαν χθες οι οργανώσεις Action Aid και Christian Aid. «Μας είναι αδύνατο να προσεγγίσουμε παιδιά, γυναίκες και άνδρες που έχουν άμεση ανάγκη βοήθειας στο Αφγανιστάν, χωρίς το γυναικείο προσωπικό μας. Πέρα από τη διακοπή παροχής ζωτικής σημασίας υγειονομικών υπηρεσιών, η απαγόρευση θα επηρεάσει χιλιάδες συνεργάτες μας, η μισθωτή εργασία των οποίων επέτρεπε στις οικογένειές τους να επιβιώνουν εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης», ανέφερε κοινό ανακοινωθέν των οργανώσεων.
Η ΜΚΟ Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες απασχολεί 1.500 Αφγανούς υπαλλήλους στη χώρα, το ένα τρίτο από αυτούς γυναίκες. «Η ανακοίνωση μας έπιασε απροετοίμαστους. Λάβαμε τη διαταγή σε επιστολή το Σαββατοκύριακο», λέει η τοπική επικεφαλής της οργάνωσης, Μπέκι Ρόμπι.
Αλλες οργανώσεις, όπως η Ισλαμική Βοήθεια, ακολούθησαν το παράδειγμα των προηγουμένων, περιορίζοντας τις δραστηριότητές τους στα επείγοντα ιατρικά περιστατικά. Τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, Ραμίζ Αλακμπάροφ, συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών των Ταλιμπάν, Μοχάμεντ Χανίφ, ζητώντας από την κυβέρνηση της Καμπούλ να άρει την απαγόρευση εργασίας γυναικών στις δομές του Οργανισμού.