Αφγανιστάν: Οι γυναίκες εκπροσωπήθηκαν από… άνδρες συγγενείς τους στο συμβούλιο των Ταλιμπάν

Κρίθηκε πως η παρουσία τους «δεν ήταν απαραίτητη»

Από άνδρες συγγενείς τους εκπροσωπήθηκαν τελικά στην συνέλευση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν οι γυναίκες αφού κρίθηκε πως η παρουσία τους “δεν ήταν απαραίτητη”.

 

 

Η συνέλευση αυτή, η μεγαλύτερη μετά την κατάληψη της εξουσίας εκ νέου από τους Ταλιμπάν, γίνεται μία εβδομάδα μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας και προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 1.000 ανθρώπων και άφησε πίσω του δεκάδες χιλιάδες αστέγους.

Τι είπε ο ανώτατος ηγέτων των Ταλιμπάν

Ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα κάλεσε σήμερα τον κόσμο να σταματήσει “να ανακατεύεται” στις αφγανικές υποθέσεις, σημειώνοντας ότι η εφαρμογή του ισλαμικού νόμου αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας για τη χώρα του.

Ο Αχουντζάντα, ο οποίος δεν έχει μαγνητοσκοπηθεί ή φωτογραφηθεί ποτέ δημοσίως μετά την κατάληψη της εξουσίας από το ισλαμιστικό κίνημα τον Αύγουστο, και ζει απομονωμένος στη νότια πόλη Κανταχάρ, που αποτελεί το πνευματικό κέντρο των Ταλιμπάν, μίλησε στην Καμπούλ στη συνέλευση θρησκευτικών ηγετών και γηραιών των φυλών του Αφγανιστάν, την οποία συγκάλεσαν οι Ταλιμπάν για να εδραιώσουν την εξουσία τους.

“Μας λένε: ‘Γιατί δεν κάνετε αυτό, γιατί δεν κάνετε το άλλο; Γιατί ο κόσμος ανακατεύεται στις υποθέσεις μας; Δεν θα δεχθούμε εντολές από κανέναν στον κόσμο.

Προσκυνάμε μόνον τον Παντοδύναμο Αλλάχ“, δήλωσε σε ομιλία του διάρκειας μιας ώρας, η οποία αναμεταδόθηκε από το κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο.

Μεγάλο συβούλιο

Περισσότεροι από 3.000 θρησκευτικοί ηγέτες και ηγέτες φυλών συναντώνται από χθες, Πέμπτη, στην αφγανική πρωτεύουσα για ένα μεγάλο συμβούλιο τριών ημερών. Οι πρώτες ομιλίες καλούσαν κυρίως σε ενότητα για την στήριξη των Ταλιμπάν.

Στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στα οποία δεν επετράπη η πρόσβαση στην συνέλευση, κυκλοφορούσαν εδώ και μέρες εικασίες για μια πιθανή συμμετοχή του Αχουντζάντα σε αυτή. Μέχρι σήμερα μόνον ηχογραφημένες δηλώσεις του έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τον περσινό Αύγουστο, χωρίς μάλιστα να έχει καταστεί δυνατό να επαληθευτεί η γνησιότητά τους από ανεξάρτητη πηγή.

Μολονότι μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αυτός ο μουλάς, που είναι ειδικός σε δικαστικά και θρησκευτικά ζητήματα και πιστεύεται ότι είναι γύρω στα 70, ηγείται με σιδηρά πυγμή του ισλαμιστικού κινήματος, του οποίου ανέλαβε τα ηνία το 2016, σύμφωνα με αναλυτές, και φέρει τον τίτλο του “Διοικητή των Πιστών”.

Αυτός έκρινε επίσης ότι η επιτυχία των Ταλιμπάν θα εξαρτηθεί από την ικανότητά τους να νικήσουν “τη διαφθορά, τον εγωισμό, την τυραννία, τον εθνικισμό και τον νεποτισμό”, που χαρακτηρίζουν, σύμφωνα με τον ίδιο, τις κυβερνήσεις που εναλλάσσονταν αυτές τις δύο τελευταίες δεκαετίες στην εξουσία στο Αφγανιστάν, μετά το προηγούμενο πέρασμα των Ταλιμπάν από την εξουσία από το 1996 ως το 2001.

Καμία γυναίκα

Για να επιτευχθεί αυτό, “έχει έρθει τώρα η ώρα να εφαρμοστεί η Σαρία (ο ισλαμικός νόμος)”, υπογράμμισε, ζητώντας από τους ουλεμάδες να καθοδηγήσουν τις αρχές πάνω στο θέμα αυτό.

“Αν υπάρχει η Σαρία, έχουμε την ασφάλεια, την ελευθερία, ένα ισλαμικό σύστημα και όλα όσα έχουμε ανάγκη”, τόνισε.

Καμία γυναίκα δεν έχει επιτραπεί να λάβει μέρος στην συνέλευση αυτή. Οι Ταλιμπάν έκριναν ότι η παρουσία τους δεν είναι απαραίτητη, καθώς εκπροσωπούνται από άρρενες συγγενείς τους.

Πηγή των Ταλιμπάν είχε δηλώσει στο AFP στις αρχές της εβδομάδας ότι θα επιτρεπόταν στους μετέχοντες να ασκήσουν κριτική στο ισλαμιστικό κίνημα και ότι ακανθώδη ζητήματα, όπως η εκπαίδευση των κοριτσιών, θέμα συζήτησης και στους κόλπους του κινήματος, θα βρισκόντουσαν στο πρόγραμμα των συνομιλιών της συνέλευσης.

Στα τέλη Μαρτίου, οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν τη φοίτηση κοριτσιών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κλείνοντας τα σχολεία μερικές μόνον ώρες μετά την επαναλειτουργία τους, η οποία είχε ανακοινωθεί από καιρό. Η διαταγή για την απροσδόκητη αυτή ανατροπή δόθηκε από τον ίδιο τον Αχουντζάντα, σύμφωνα με αρκετές πηγές στους κόλπους του ισλαμιστικού κινήματος.

Ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν δεν έθιξε το θέμα αυτό στην ομιλία του, εστιάζοντας κυρίως στο κάλεσμά του προς τους πιστούς να σεβαστούν τις ισλαμικές αρχές.

Να υπομείνετε τις δοκιμασίες

Οι Ταλιμπάν έχουν επανέλθει σε μεγάλο βαθμό στην εξαιρετικά αυστηρή ερμηνεία του Ισλάμ, που σηματοδότησε το πρώτο πέρασμά τους από την εξουσία, περιορίζοντας πάρα πολύ τα δικαιώματα των γυναικών.

Το ισλαμιστικό κίνημα τις έχει αποκλείσει σχεδόν τελείως από τις θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα, έχει περιορίσει το δικαίωμά τους στην ελεύθερη μετακίνηση και έχει απαγορεύσει την πρόσβαση των κοριτσιών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι γυναίκες δεν μπορούν επίσης να κυκλοφορήσουν δημοσίως πλέον χωρίς να φορούν μπούρκα.

Επιπλέον οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την μη θρησκευτική μουσική, την εμφάνιση προσώπων σε διαφημήσεις, την μετάδοση στην τηλεόραση ταινιών ή σειρών που δείχνουν γυναίκες που δεν φορούν ισλαμική μαντίλα και ζήτησαν από τους άνδρες να φορούν την παραδοσιακή ενδυμασία και να αφήσουν γένια.

Ο Αχουντζάντα προειδοποίησε σήμερα το ακροατήριό του ότι τα μη μουσουλμανικά έθνη δεν θα αποδεχθούν ποτέ ένα αυθεντικά ισλαμικό κράτος και ως εκ τούτου του ζήτησε να είναι προετοιμασμένο να υποστεί πολλές δοκιμασίες.

“Δεν μπορεί να υπάρξει συμφιλίωση ανάμεσα στο Ισλάμ και τους καφίρ (απίστους). Αυτό δεν έγινε ποτέ, ούτε στο παρελθόν και ούτε τώρα”, έκρινε.

“Οφείλετε να αγωνιστείτε, να υπομείνετε τις δοκιμασίες (…) Ο σημερινός κόσμος δεν θα αποδεχθεί εύκολα ό,τι εφαρμόζετε το ισλαμικό σύστημα και δεν θα σας το επιτρέψει”, τόνισε.

Οι Ταλιμπάν είχαν λάβει ισχυρά μέτρα ασφαλείας για να περιφρουρήσουν τη συνέλευσή τους. Ωστόσο χθες δύο οπλισμένοι άνδρες κατάφεραν να πλησιάσουν στο μέρος όπου διεξαγόταν, στο Πολυτεχνείο της Καμπούλ, προτού τους πυροβολήσουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ