Έναν «θησαυρό» ύψους 1 τρισεκ. δολαρίων κρύβει στα «σπλάχνα» του το Αφγανιστάν, και αυτός ο αμύθητος θησαυρός έπεσε στα χέρια των τα Ταλιμπάν… Ο λόγος για ορυκτά αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων που χρειάζονται όλες οι χώρες του κόσμου αναφέρει το CNN.
Η γρήγορη πτώση του Αφγανιστάν από τους ισλαμιστές μαχητές προκάλεσε μια ανθρωπιστική κρίση, με χιλιάδες ανθρώπους να προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Έφερε επίσης εκ νέου στην επικαιρότητα τον τεράστιο ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο του Αφγανιστάν, πόρους που θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν τις οικονομικές του προοπτικές εάν ποτέ γίνει εκμετάλλευσή τους.
Η ειρωνεία; Το Αφγανιστάν είναι σήμερα ένα από τα φτωχότερα έθνη στον κόσμο. Αλλά το 2010, Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι και γεωλόγοι αποκάλυψαν ότι η χώρα, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Κεντρικής και Νότιας Ασίας, διαθέτει κοιτάσματα πολύτιμων ορυκτών αξίας σχεδόν 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.
Κοιτάσματα όπως ο σίδηρος, ο χαλκός και ο χρυσός είναι διάσπαρτα σε διάφορες επαρχίες. Υπάρχουν επίσης σπάνιες γαίες, και ίσως το πιο σημαντικό, αυτό που θα μπορούσε να είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου στον κόσμο – ένα βασικό αλλά σπάνιο συστατικό που χρησιμοποιείται στις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και άλλες τεχνολογίες ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
“Το Αφγανιστάν είναι σίγουρα μία από τις πλουσιότερες περιοχές σε παραδοσιακά πολύτιμα μέταλλα, αλλά και τα μέταλλα [που απαιτούνται] για την αναδυόμενη οικονομία του 21ου αιώνα”, δήλωσε ο Rod Schoonover, επιστήμονας και εμπειρογνώμονας ασφάλειας.
Οι προκλήσεις για την ασφάλεια, η έλλειψη υποδομής και οι σοβαρές ξηρασίες έχουν εμποδίσει την εξόρυξη των πιο πολύτιμων ορυκτών στο παρελθόν. Αυτό είναι απίθανο να αλλάξει σύντομα υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν. Ωστόσο, υπάρχει ενδιαφέρον από χώρες όπως η Κίνα, το Πακιστάν και η Ινδία, οι οποίες μπορεί να προσπαθήσουν να εμπλακούν παρά το χάος.
“Είναι ένα μεγάλο ερώτημα”, είπε ο Schoonover. Πολλές χώρες με αδύναμες κυβερνήσεις υποφέρουν από αυτό που είναι γνωστό ως “κατάρα των πόρων”, κατά την οποία οι προσπάθειες εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων δεν αποφέρουν οφέλη στους ντόπιους και στην εγχώρια οικονομία. Ακόμα κι έτσι, οι αποκαλύψεις για τον ορυκτό πλούτο του Αφγανιστάν, οι οποίες βασίστηκαν σε προηγούμενες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από τη Σοβιετική Ένωση, έδωσαν τεράστιες υποσχέσεις.
Η ζήτηση για μέταλλα όπως το λίθιο και το κοβάλτιο, καθώς και κοιτάσματα σπάνιων γαιών όπως το νεοδύμιο, αυξάνεται, καθώς οι χώρες προσπαθούν να στραφούν σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και άλλες καθαρές τεχνολογίες για να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) ανέφερε τον Μάιο ότι απαιτείται ραγδαία αύξηση στις προμήθειες λιθίου, χαλκού, νικελίου, κοβαλτίου και άλλων σπάνιων γαιών, διαφορετικά ο κόσμος θα αποτύχει στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση.
Τρεις χώρες – η Κίνα, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Αυστραλία – αντιπροσωπεύουν σήμερα το 75% της παγκόσμιας παραγωγής λιθίου, κοβαλτίου και σπάνιων γαιών. Το μέσο ηλεκτρικό αυτοκίνητο απαιτεί έξι φορές περισσότερα ορυκτά από ένα συμβατικό αυτοκίνητο, σύμφωνα με τον IEA. Το λίθιο, το νικέλιο και το κοβάλτιο είναι ζωτικής σημασίας για τις μπαταρίες. Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας απαιτούν επίσης τεράστιες ποσότητες χαλκού και αλουμινίου, ενώ σπάνια στοιχεία γης χρησιμοποιούνται στους μαγνήτες που απαιτούνται για τη λειτουργία των ανεμογεννητριών.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εκτιμήσει ότι τα κοιτάσματα λιθίου του Αφγανιστάν θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν αυτά της Βολιβίας, όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα γνωστά αποθέματα στον κόσμο.
“Εάν το Αφγανιστάν έχει λίγα χρόνια ηρεμίας, επιτρέποντας την ανάπτυξη των ορυκτών πόρων του, θα μπορούσε να γίνει μία από τις πλουσιότερες χώρες στην περιοχή μέσα σε μια δεκαετία”, δήλωσε στο περιοδικό Science το 2010 ο Said Mirzad του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου. Ήταν επικεφαλής της Γεωλογικής Υπηρεσίας Αφγανιστάν μέχρι το 1979.
Αυτή τη στιγμή, τα πολύτιμα ορυκτά αποφέρουν στο Αφγανιστάν μόλις 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως. Εκτιμάται ότι το 30% έως 40% εξ αυτών απορροφάται από τη διαφθορά, καθώς και από πολέμαρχους και τους Ταλιμπάν, οι οποίοι είναι επικεφαλής μικρών μεταλλευτικών έργων. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα οι Ταλιμπάν να χρησιμοποιήσουν τη νέα τους δύναμη για να αναπτύξουν τον τομέα εξόρυξης, εκτίμησε ο Schoonover.
Πηγή: cnn.com