Αφγανιστάν: Γιατί η Νορβηγία κανεί πίσω και κλείνει το στρατιωτικό της νοσοκομείο;

Ο νορβηγικός στρατός αποφάσισε να κλείσει το νοσοκομείο

Το νοσοκομείο εκστρατείας του ιατρικού σώματος του στρατού της Νορβηγίας που λειτουργεί στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ θα κλείσει την 31η Αυγούστου, δήλωσε εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων στο νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB χθες Τρίτη.

Το σχέδιο της νορβηγικής κυβέρνησης προέβλεπε πως η διαχείριση του νοσοκομείου αυτού θα μεταβιβαζόταν από τον στρατό σε κάποιον οργανισμό υγείας όταν οι ένοπλες δυνάμεις θα ολοκλήρωναν τη διαδικασία αποχώρησής τους από το Αφγανιστάν, μαζί με τα υπόλοιπα ξένα στρατεύματα που απέμεναν.

Αλλά καθώς το ισλαμιστικό κίνημα των Ταλιμπάν εμμένει στη θέση ότι όλες οι ξένες δυνάμεις πρέπει να έχουν αποχωρήσει όταν εκπνεύσει η προθεσμία, και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα την τηρήσουν, ο νορβηγικός στρατός αποφάσισε να κλείσει το νοσοκομείο.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν σχεδόν ολόκληρο το Αφγανιστάν προχωρώντας σε κεραυνοβόλα προέλαση αυτόν τον μήνα, πολύ ταχύτερα από ό,τι προέβλεπαν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν συνάντησαν πρακτικά καμιά αντίσταση.

Η επάνοδος του ισλαμιστικού κινήματος στην εξουσία ανάγκασε τα δυτικά κράτη να αποδυθούν σε κούρσα με τον χρόνο για να εκκενώσουν τους πολίτες τους και αφγανούς συνεργάτες τους από τη χώρα, λόγω του φόβου πως θα υποστούν αντίποινα από τους Ταλιμπάν.

«Ήρθαμε στο Αφγανιστάν μαζί με τους συμμάχους μας και θα φύγουμε μαζί με τους συμμάχους μας», είπε εκπρόσωπος του στρατού στο NTB.

Ο νορβηγικός στρατός προχώρησε στην εκκένωση παιδιών με την αφγανική υπηκοότητα το Σαββατοκύριακο. Οι νορβηγικές αρχές δεν ξέρουν πού είναι οι γονείς τους. Πολλά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο από τους αμερικανούς στρατιωτικούς που επανδρώνουν την περίμετρο ασφαλείας του διεθνούς αεροδρομίου.

Πολλά από τα περίπου είκοσι παιδιά αυτά είναι κάτω των 5 ετών, διευκρίνισε η υπουργός Δικαιοσύνης της Νορβηγίας, η Μόνικα Μάιλαντ. Η ίδια τόνισε πως καταβάλλονται προσπάθειες να βρεθούν οι γονείς των παιδιών και πρόσθεσε πως το Όσλο δεν σκοπεύει να προχωρήσει στην απομάκρυνση άλλων παιδιών από το Αφγανιστάν.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ