Η τελική φάση εκκένωσης στο Αφγανιστάν εξελίσσεται σε θρίλερ. Με τον αμερικανό πρόεδρο να προειδοποιεί για νέα τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
«Η κατάσταση επί του πεδίου συνεχίζει να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και η απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων στο αεροδρόμιο παραμένει υψηλή. Οι επικεφαλείς μας με ενημέρωσαν πως μια επίθεση είναι πολύ πιθανή στις επόμενες 24-36 ώρες» ανέφερε χαρακτηριστικά χθες αργά το βράδυ.
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωσή του, η αμερικανική πρεσβεία στην αφγανική πρωτεύουσα καλεί τους πολίτες να εγκαταλείψουν το αεροδρόμιο άμεσα.
«Οι απειλές κατά των δυνάμεών μας σε αυτή την επιχείρηση παραμένουν υπαρκτές και σημαντικές. Πιστεύω ότι μπορείτε να το αντιληφθείτε» σημείωσε ο Αν. Διευθ. Κοινού Επιτελείου για Περιφερειακές Επιχειρήσεις, υποστράτηγος Ούλιαμ Χανκ Τειλορ.
Ενώ η εκδίκηση του Τζο Μπάιντεν έχει μόλις αρχίσει.
«Aυτή η επίθεση δεν ήταν η τελευταία. Θα συνεχίσουμε να κυνηγάμε όποιον εμπλέκεται σε αυτή την ειδεχθή επίθεση και θα τον κάνουμε να πληρώσει» είχε δηλώσει ο Τζο Μπάιντεν.
Ενώ στην επίθεση των αμερικανών με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού κράτους του Χορασάν, σκοτώθηκαν δύο μέλη τους.
«Έχασαν έναν προγραμματιστή επιθέσεων και έχασαν έναν διοργανωτή και είχαν και έναν τραυματία. Και το γεγονός ότι δύο από αυτά τα άτομα δεν περπατούν πλέον στη γη, αυτό είναι κάτι καλό. Είναι καλό για τον λαό του Αφγανιστάν» είπε ο εκπρόσσωπος Πενταγώνου, Τζον Κέρμπι.
Στο μεταξύ οι Ταλιμπάν επικρίνουν τις Ηνωμένες Πολιτειες για την επίθεση εναντίον του ISIS K.
«Οι Αμερικανοί θα έπρεπε να μας έχουν ενημερώσει προτού να προχωρήσουν στο αεροπορικό πλήγμα, ήταν μια ξεκάθαρη επίθεση στο αφγανικό έδαφος» ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουαχ Μουτζαχιντ.
Παράλληλα προσβλέπουν σε άμεση παράδοση του αεροδρομίου της Καμπούλ από τους αμερικανούς, με αξιωματούχο τους να δηλώνει πως περιμένουν το τελευταίο νεύμα των αμερικανών για να αναλάβουν.
Η εκκένωση είναι πια στα τελευταία στάδια με τους αμερικανούς στρατιώτες να έχουν ξεκινήσει την απόσυρσή τους, με 4000 να παραμένουν στο αεροδρόμιο.
Περίπου 1000 πολίτες περιμένουν, για να μεταφερθούν αεροπορικώς, με τους Ταλιμπάν να στήνουν σημεία ελέγχου έξω από το αεροδρόμιο, απαγορεύοντας στους πολίτες να πλησιάσουν.
«Ήρθα στο αεροδρόμιο μέρες πριν, αλλά ακόμα δεν έχω καταφέρει να παραδώσω τα έγγραφά μου. Έχω όλα τα απαραίτητα νόμιμα έγγραφα» δήλωσε κάτοικος της Καμπουλ.
Με τις ελπίδες για αεροπορική μεταφορά να είναι πια λιγοστές, οι πολίτες κατευθύνονται στο συνοριακό πέρασμα του Σπιν Μπολντάκ, για να γλιτώσουν.
Μεταφέρουν τα μωρά τους σε καρότσια εργασιών , μέσα σε συνθήκες εξουθενωτικής ζέστης ψάχνοντας μια διέξοδο από τον θάνατο.
«Γυρνάμε στο Πακιστάν εξαιτίας της τραγικής κατάστασης» λέει κάτοικο της Τζαλαλαμπάντ.
Και όσοι μένουν πίσω είναι αντιμέτωποι με φόβο και αβεβαιότητα.
«Ένας από τους εγγονούς μου ήταν στην Καμπούλ τις προηγούμενες ημέρες. Τραυματίστηκε στις εκρήξεις και είναι στο νοσοκομείο. Δεν τον έχω δει ακόμα» λέει παππούς τραυματία.
Εκατοντάδες εκτοπισμένοι, από τους Ταλιμπάν, κάτοικοι κατασκηνώνουν σε πάρκο στην Καμπούλ.
«Δεν έχουμε λεφτά για μετακίνηση, υποφέρουμε από την κακουχία, είμαστε μέρες και νύχτες πεινασμένοι, τα λεφτά δεν φτάνουν ούτε για τα παιδιά μου» αναφέρει κάτοικος της Καμπούλ.
Την ίδια στιγμή, η δύση αναζητεί διαύλους επικοινωνίας με τους Ταλιμπάν: χαρακτηριστική η δήλωση και του γάλλου προέδρου.
«Έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για το θέμα των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και την ικανότητα να προστατευτούν και να επαναπατριστούν Αφγανοί που βρίσκονται σε κίνδυνο» είπε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουελ Μακρόν.
Η τελική φάση εκκένωσης είναι και η πιο επικίνδυνη, με τις επόμενες ώρες να είναι κρίσιμες και το Αφγανιστάν στο έλεος μια ανθρωπιστικής κρίσης.
Πηγή: skai.gr