Αφγανιστάν: Χιλιάδες προσπαθούν να φύγουν από τα σύνορα μετά το κλείσιμο του αεροδρομίου 

Επικρατεί απόγνωση στον κόσμο που θέλει να αναχωρήσει εξαιτίας της φρικαλεότητας των Ταλιμπάν

Η απόγνωση συνεχίζεται στο Αφγανιστάν καθώς χιλιάδες που επιδιώκουν να εγκαταλείψουν τη χώρα συγκεντρώνονται στα σύνορα.

Με το αεροδρόμιο της Καμπούλ μη λειτουργικό, οι προσπάθειες για να βοηθηθούν οι Αφγανοί που φοβούνται τα αντίποινα των Ταλιμπάν επικεντρώνονται στην ασφαλή διέλευση των συνόρων της χώρας με το Ιράν, το Πακιστάν και τα κράτη της Κεντρικής Ασίας.

Στο Torkham, ένα σημαντικό συνοριακό σημείο διέλευσης με το Πακιστάν στα ανατολικά του περάσματος Khyber, ένας Πακιστανός αξιωματούχος δήλωσε: “Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων περιμένει στην πλευρά του Αφγανιστάν για το άνοιγμα της πύλης”.

Απόγνωση στο Αφγανιστάν: Χιλιάδες προσπαθούν να φύγουν από τα σύνορα μετά το κλείσιμο του αεροδρομίου [εικόνες]

Χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν επίσης στο συνοριακό σταθμό Ισλάμ Κάλα μεταξύ Αφγανιστάν και Ιράν, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Περισσότεροι από 123.000 άνθρωποι εκκενώθηκαν από την Καμπούλ με αεροπορική μεταφορά υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αφού οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πόλη στα μέσα Αυγούστου, αλλά δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί που κινδυνεύουν παρέμειναν πίσω.

Η Γερμανία εκτιμά ότι μεταξύ 10.000 και 40.000 Αφγανών υπαλλήλων που εξακολουθούν να εργάζονται για οργανώσεις στο Αφγανιστάν έχουν δικαίωμα να απομακρυνθούν στη Γερμανία, εάν αισθάνονται ότι κινδυνεύουν.

1

Σε ψήφισμα της Δευτέρας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προέτρεψε τους Ταλιμπάν να επιτρέψουν ασφαλή διέλευση σε όσους επιδιώκουν να φύγουν από το Αφγανιστάν, αλλά δεν ανέφερε τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης, ένα βήμα που υποστηρίζεται από τη Γαλλία και άλλους.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν βρίσκονται σε συνομιλίες με το Κατάρ και την Τουρκία για τη διαχείριση του αεροδρομίου στην πρωτεύουσα.

1

 

Αμνηστία για όλους τους Αφγανούς που συνεργάστηκαν με ξένες δυνάμεις

Οι Ταλιμπάν κήρυξαν αμνηστία για όλους τους Αφγανούς που συνεργάστηκαν με ξένες δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου που τους έδιωξε από την εξουσία το 2001 επειδή αρνήθηκαν να παραδώσουν τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, μετά τις επιθέσεις στις 11 Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ηγέτες των Ταλιμπάν κάλεσαν επίσης τους Αφγανούς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση, ενώ υποσχέθηκαν ότι θα προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε μια προφανή προσπάθεια να παρουσιάσουν ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο από το πρώτο τους καθεστώς, γνωστό για τη βάναυση επιβολή του ριζοσπαστικού ισλαμικού νόμου.

Η πολιτοφυλακή έδωσε παρόμοιες υποσχέσεις όταν πήρε την εξουσία το 1996, για να κρεμάσει τελικά δημόσια έναν πρώην πρόεδρο, να απαγορεύσει στις γυναίκες την εκπαίδευση και την απασχόληση, να επιβάλει αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες και να υιοθετήσει μια τιμωρητική προσέγγιση για τους κατοίκους της Καμπούλ.

Μια γυναίκα είπε ότι είδε Ταλιμπάν μαχητές να χτυπούν γυναίκες με ξύλα έξω από μια τράπεζα στην αφγανική πρωτεύουσα την Τρίτη. “Είναι η πρώτη φορά που βλέπω κάτι τέτοιο και με τρόμαξε”, είπε η 22χρονη, υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή φοβόταν για την ασφάλειά της.