Quantcast

Αφγανιστάν: Άλλες δύο ΜΚΟ αναστέλλουν τη λειτουργία τους

Οι οργανώσεις προέβησαν σε αυτή την απόφαση μετά την απαγόρευση από τους Ταλιμπάν της εργασίας γυναικών στον ανθρωπιστικό τομέα - Συνολικά έξι οι ΜΚΟ που προχώρησαν σε αντίστοιχη ανακοίνωση

Άλλες δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι Christian Aid και ActionAid, ανακοίνωσαν χθες, Δευτέρα, ότι αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους στο Αφγανιστάν μετά την απαγόρευση από τους Ταλιμπάν της εργασίας γυναικών στον ανθρωπιστικό τομέα, ανεβάζοντας σε έξι τον αριθμό των ΜΚΟ που προέβησαν σε σχετική ανακοίνωση.

Εκφράζοντας τη λύπη της για τη «σταδιακή διάβρωση» των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα, η ActionAid, στην οποία εργάζονται 97 γυναίκες στο Αφγανιστάν, κατήγγειλε τις «καταστροφικές συνέπειες» αυτής της απόφασης των Ταλιμπάν. «Οι γυναίκες είναι σημαντικές σε κάθε επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας», πόσο μάλλον στο Αφγανιστάν όπου «μόνον οι γυναίκες μπορούν να αλληλεπιδρούν με άλλες γυναίκες».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τις οργανώσεις αρωγής, πάνω από 38 εκατομμύρια κάτοικοι του Αφγανιστάν χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας στη διάρκεια του χειμώνα.

Η Christian Aid σημείωσε από την πλευρά της ότι επιδιώκει «γρήγορα να λάβει διευκρινίσεις» όσον αφορά αυτήν την ανακοίνωση των Ταλιμπάν και ότι «καλεί τις Αρχές να ανακαλέσουν την απαγόρευση». Εν αναμονή των αποφάσεων, «δυστυχώς θα διακόψουμε τη λειτουργία των προγραμμάτων μας».

Την Κυριακή, τρεις ΜΚΟ -οι Save the Children, το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η CARE International- ανακοίνωσαν από κοινού την αναστολή των δραστηριοτήτων τους στο Αφγανιστάν, ενώ στη συνέχεια προέβη στην ίδια ανακοίνωση η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC).

Το αφγανικό υπουργείο Οικονομίας έδωσε εντολή το Σάββατο σε όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να σταματήσουν να απασχολούν γυναίκες διαφορετικά κινδυνεύουν να τους αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας τους. Δεν διευκρινίστηκε αν η οδηγία αυτή αφορά και τις ξένες εργαζόμενες.

Σε επιστολή του προς τις τοπικές και διεθνείς ΜΚΟ, το αφγανικό υπουργείο εξηγεί ότι προχώρησε σε αυτή την απόφαση αυτή αφού έλαβε «σοβαρές καταγγελίες», σύμφωνα με τις οποίες οι γυναίκες που εργάζονται σε αυτές δεν φορούν χιτζάμπ.

Τους τελευταίους μήνες σφίγγει ο κλοιός γύρω από τις γυναίκες στο Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι επανήλθαν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, τους απαγόρευσαν πριν από λιγότερο από μια εβδομάδα να φοιτούν στα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια για τους ίδιους λόγους μη σεβασμού του ενδυματολογικού κώδικα. Επίσης ήδη είχαν αποκλείσει τα κορίτσια από τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP