Quantcast

Αχμάντ Μασούντ: Το προφίλ της «τελευταίας ελπίδας» του Αφγανιστάν

«Είμαι ο γιος του Αχμάντ Σαχ Μασούντ. Η λέξη “παράδοση” δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μου!» τονίζει ο Αχμάντ Μασούντ σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο Γάλλο φιλόσοφο και φίλο του Μπερνάρ Ανρί Λεβί

«Είμαι ο γιος του Αχμάντ Σαχ Μασούντ. Η λέξη “παράδοση” δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μου!» τονίζει ο Αχμάντ Μασούντ σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο Γάλλο φιλόσοφο και φίλο του Μπερνάρ Ανρί Λεβί.

 

 

Το προφίλ του αντάρτη που μάχεται κατά των Ταλιμπάν

Ο πρωτότοκος του «Ναπολέοντα του Αφγανιστάν», όπως ήταν γνωστός ο πατέρας του, θεωρείται η μόνη ελπίδα για ένα Αφγανιστάν μακριά από το σκοταδισμό των Ταλιμπάν. Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Μασούντ τζούνιορ έγινε στα 12 του, όταν σκυφτός στάθηκε δίπλα στο φέρετρο του πατέρα του.

Ο μορφωμένος, καλλιεργημένος, «σεβαστός αντάρτης» πατέρας του δολοφονήθηκε από καμικάζι αυτοκτονίας της Αλ Κάιντα, που παρίσταναν τους τηλεοπτικούς δημοσιογράφους, λίγες ημέρες πριν από την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

«Δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να είναι σαν αυτόν», δήλωσε αργότερα ο γιος του, όμως έδωσε όρκο τιμής να συνεχίσει τον αγώνα του. Και τον τηρεί. Μιλώντας στην «Washigton Post» προ ημερών υποστήριξε πως «υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, το Αφγανιστάν θα γίνει το σημείο μηδέν της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει, οι μουτζαχεντίν μαχητές μου και εγώ θα υπερασπιστούμε το Παντσίρ ως το τελευταίο προπύργιο της αφγανικής ελευθερίας».

«Θα παλέψουμε για τη Δημοκρατία, θα παλέψουμε για τα δικαιώματα των ανθρώπων, θα παλέψουμε για τα δικαιώματα των γυναικών και θα παλέψουμε για πολλές άλλες αξίες που λατρεύονται και αγαπιούνται. Θα σταθούμε στο πλευρό του λαού μας μέχρι τέλους».

Ο 32χρονος Αχμάντ, «κληρονόμος του Λιονταριού» ή «Λιονταράκι», ονειρευόταν να γίνει αστρονόμος, όμως αντί για Αστροφυσική, ακολούθησε στα 18 του στρατιωτική εκπαίδευση στην κορυφαία αμερικανική ακαδημία στο West Point, στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία Sandhurst, όπου θεωρήθηκε εξαιρετικός μαθητής.

Ακολούθησαν οι Πολιτικές Σπουδές στο King’s College, με διατριβή για τους Ταλιμπάν, και στο City University of London. To 2019, ο Αχμάντ ξεκίνησε τη δημιουργία συνασπισμού κατά των Ταλιμπάν, υποστηρίζοντας πολιτικά ένα ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης ελβετικού τύπου.

Άρχισε να εκδίδει προκηρύξεις για το ειρηνευτικό σχέδιο που διαπραγματεύονταν η κυβέρνηση Τραμπ με τους Ταλιμπάν και την αφγανική κυβέρνηση. Για πολλούς Αφγανούς, ο Μασούντ και η αντάρτικη δύναμή του, κάθετα αντίθετοι στις μεσαιωνικές αντιλήψεις των Ταλιμπάν, αντιπροσωπεύουν την τελευταία πραγματική ελπίδα της ελευθερίας της χώρας τους.

«Διαθέτουμε αποθήκες πυρομαχικών και όπλων που έχουν συλλέξει υπομονετικά από την εποχή του πατέρα μου, γιατί ξέραμε ότι αυτή η μέρα μπορεί να έρθει», έγραψε στην «Washington Post» την περασμένη εβδομάδα. «Χρειαζόμαστε, όμως, περισσότερα όπλα, πυρομαχικά και εφόδια.

Η Αμερική και οι δημοκράτες σύμμαχοί της δεν έχουν μόνο τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας με τους Αφγανούς. Υπάρχουν ακόμη πολλά που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε για την ελευθερία. Είστε η μόνη μας ελπίδα», τόνισε το «Λιονταράκι», που έχει υποσχεθεί να μην κάνει πίσω.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time