4 αναπάντητα ερωτήματα για το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία

Ένα χρόνο μετά τη σύγκρουση, τι ακολουθεί;

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο, πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες.

Σε αυτό το έτος, δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί και Ρώσοι στρατιώτες έχουν πιθανότατα χάσει τη ζωή τους, μαζί με χιλιάδες Ουκρανούς πολίτες. Εκατομμύρια κατέφυγαν: περισσότεροι από 8 εκατομμύρια Ουκρανοί στην Ευρώπη και τη Ρωσία και άλλα 6 εκατομμύρια εκτοπισμένοι εντός της Ουκρανίας. Πιο δύσκολο να εκτιμηθεί είναι η έξοδος από τη Ρωσία των ανθρώπων που αντιτάχθηκαν στον πόλεμο ή δεν ήθελαν να πολεμήσουν σε αυτόν. Η σύγκρουση έχει αποδεκατίσει την οικονομία της Ουκρανίας και οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει ή βλάψει τμήματα των κρίσιμων υποδομών της Ουκρανίας.

Αυτή είναι η κατάσταση καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται στον δεύτερο χρόνο. Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους στο πεδίο της μάχης, γεγονός που καθιστά δύσκολο να διαφανεί οποιαδήποτε σαφής οδός για τον τερματισμό της σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων. Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν οι επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Και ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν, μπορεί να εγείρουν νέα ερωτήματα – όπως πόσο βιώσιμη είναι η “σταθερή υποστήριξη” της Δύσης ή πόσο ακόμα μπορεί η Ρωσία να ακολουθήσει την τρέχουσα στρατηγική της. Οι πόλεμοι είναι απρόβλεπτοι, και η Ουκρανία το έχει αποδείξει ξανά και ξανά.

Παρακάτω παρουσιάζονται μερικοί από τους μεγάλους άγνωστους καθώς ο πόλεμος φτάνει, και ξεπερνάει, τον ένα χρόνο.

1) Ποιος κερδίζει αυτή τη στιγμή – και τι ακολουθεί στον πόλεμο;

Μετά από μήνες συγκέντρωσης στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας, η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, από πολλαπλά μέτωπα, βομβαρδίζοντας πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, με κύριο στόχο το Κίεβο, την πρωτεύουσα.

Το Κίεβο δεν έπεσε. Ούτε μέσα σε λίγες μέρες, όπως είχε προβλεφθεί, ούτε ένα ολόκληρο χρόνο μετά τον πόλεμο. Η δημιουργική και ανθεκτική ουκρανική αντίσταση σε συνδυασμό με τα μπερδεμένα υλικοτεχνικά και τακτικά λάθη του ρωσικού στρατού μεταμόρφωσαν το περίγραμμα της σύγκρουσης.

Η Ρωσία εστίασε εκ νέου τις προσπάθειές της στα ανατολικά και τα νότια, και ο πόλεμος μετατράπηκε σε μια σκληρή μάχη στο Ντονμπάς. Στα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο, η Ουκρανία εξαπέλυσε επιτυχημένες αντεπιθέσεις, ανακαταλαμβάνοντας περίπου 400 τετραγωνικά μίλια εδάφους. Οι Ουκρανοί εισέβαλαν στις περιοχές κοντά στο Χάρκοβο και ανακατέλαβαν την πόλη-κλειδί Λίμαν, στην περιοχή του Ντονέτσκ. Τον Νοέμβριο, η Ουκρανία ανάγκασε τους Ρώσους να υποχωρήσουν στην άλλη πλευρά του ποταμού Ντνίπρο στη Χερσώνα.

Οι γραμμές του μετώπου έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό οι ίδιες έκτοτε, χωρίς να υπάρχει αποφασιστικό πλεονέκτημα ούτε για τη Ρωσία ούτε για την Ουκρανία αυτή τη στιγμή.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε τη μερική κινητοποίησή της για να φέρει περισσότερους ανθρώπους στο μέτωπο, ενισχύοντας τις αμυντικές γραμμές που δυσκόλεψαν την Ουκρανία να συνεχίσει να πιέζει προς τα εμπρός. Η Ουκρανία έχει επίσης οχυρωθεί, προετοιμάζοντας μια πιθανή ρωσική επίθεση. Ένας ήπιος, λασπώδης χειμώνας έκανε επίσης δύσκολες οποιεσδήποτε σημαντικές κινήσεις.

Η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει το Μπαχμούτ στο Ντονέτσκ εδώ και μήνες, και ενώ τα στρατεύματα προχωρούν – καταλαμβάνοντας κοντινές πόλεις, όπως το Σολεντάρ – είναι πολύ αργά και πολύ δαπανηρά. Πρόκειται για μια μάχη μάχης, με υψηλές απώλειες, ειδικά για τη Ρωσία, η οποία στηρίζεται σε νεοσύλλεκτους φυλακισμένους που συνδέονται με την Ομάδα Βάγκνερ ως τροφή για κανόνια στη μάχη.

Η συνεχιζόμενη ώθηση της Ρωσίας γύρω από το Μπαχμούτ φαίνεται τώρα να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ρωσικής επίθεσης που ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες. Η Ρωσία επιτίθεται σε πολλαπλά μέτωπα, αντί να εξαπολύει μια μεγάλη ώθηση. Κερδίζει κάποια σταδιακά κέρδη, αλλά με περιορισμένη στρατηγική αξία μέχρι στιγμής.

Και καθώς αυτή η επίθεση εξελίσσεται, συνεχίζονται οι ενδείξεις για τη δυσλειτουργία του ρωσικού στρατού. Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ρωσία έχει δεσμεύσει περίπου το 80 τοις εκατό των διαθέσιμων δυνάμεών της στην Ουκρανία, αλλά η Ρωσία δυσκολεύεται να κάνει σημαντικές προόδους. Στο Βουχλεντάρ, στα νοτιοανατολικά, Ουκρανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η Ρωσία δαπάνησε δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και άρματα μάχης και υπέστη συγκλονιστικές απώλειες. Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπέντζαμιν Γουάλας δήλωσε ότι “μια ολόκληρη ρωσική ταξιαρχία ουσιαστικά εξοντώθηκε” εκεί.

Παρόλα αυτά, ο ουκρανικός στρατός έχει επίσης χρησιμοποιήσει πολλά πυρομαχικά και δύναμη πυρός για να αποκρούσει αυτές τις προόδους. Καίει χιλιάδες σφαίρες πυρομαχικών καθημερινά, με ρυθμό που ενδεχομένως είναι ταχύτερος από ό,τι μπορούν να αντικατασταθούν από τους δυτικούς υποστηρικτές. Η Ουκρανία πιθανότατα ετοιμάζεται για τη δική της αντεπίθεση την άνοιξη, αλλά θα χρειαστεί περισσότερα πυρομαχικά, μαζί με τα δυτικά άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα οχήματα πεζικού και πεζικού που έχουν υποσχεθεί. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ το έχει περιγράψει ως “αγώνα δρόμου κατά της υλικοτεχνικής υποδομής” μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας και των αντίστοιχων υποστηρικτών τους.

Όλα αυτά καθιστούν δύσκολο να δούμε ακριβώς πώς είτε η Ρωσία είτε η Ουκρανία θα μπορούσαν να μετατοπίσουν δραματικά τις γραμμές του μετώπου τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες. Ο ψυχοφθόρος χαρακτήρας του πολέμου επιβαρύνει τους πόρους και των δύο πλευρών. Η Ουκρανία εξακολουθεί να έχει δυναμική από το περασμένο φθινόπωρο, αλλά η υποχώρηση της Ρωσίας της επέτρεψε να λάβει πιο αμυντικές θέσεις – για παράδειγμα, στην άλλη πλευρά του Ντνίπρο στη Χερσώνα. Αυτό θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολο για την Ουκρανία να διαπεράσει αυτή τη φορά. Υπάρχουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το πώς τα νέα, πιο προηγμένα δυτικά όπλα θα μπορούσαν να επηρεάσουν το πεδίο της μάχης – και πότε η υποσχεθείσα υποστήριξη, όπως τα άρματα μάχης, θα φτάσει στις γραμμές του μετώπου, και τι θα σημαίνει αυτό για την πιθανή αντεπίθεση της Ουκρανίας.

2) Πόσα περισσότερα μπορεί να δώσει η Δύση στην Ουκρανία – και θα το θελήσει;

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα, σχεδόν ένα χρόνο μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας. Υποσχέθηκε την “ακλόνητη υποστήριξη” των ΗΠΑ και ανακοίνωσε περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμεύσει δισεκατομμύρια σε βοήθεια προς την Ουκρανία. 111 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν εγκριθεί μόνο μέσω του Κογκρέσου. Μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε δεσμευτεί για την Ουκρανία με 52 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο συνασπισμός που υποστηρίζει την Ουκρανία υποσχέθηκε πιο πρόσφατα προηγμένα άρματα μάχης και οχήματα μάχης πεζικού, για τα οποία η Ουκρανία άσκησε σκληρή πίεση τους τελευταίους μήνες και τα οποία ορισμένοι θεωρούν απαραίτητα για οποιαδήποτε ουκρανική αντεπίθεση. Η συζήτηση μετατοπίζεται τώρα στο κατά πόσον η Δύση θα πρέπει να αρχίσει να προμηθεύει το Κίεβο με μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy υπήρξε ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός συνήγορος της χώρας του. Αυτό, σε συνδυασμό με τις επιτυχίες της Ουκρανίας στα πεδία των μαχών, βοήθησε να ξεπεραστεί μέρος των πιθανών δισταγμών στις δυτικές πρωτεύουσες σχετικά με την υποστήριξη του Κιέβου.

Αλλά υπάρχουν πραγματικά ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα και τη μακροβιότητα αυτής της υποστήριξης, για δύο λόγους: πρακτικοί περιορισμοί και πολιτική βούληση.

Ο πρώτος είναι πρακτικός: Η Δύση δεν διαθέτει απεριόριστα αποθέματα όπλων. Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για τις κυβερνήσεις να καλύψουν τις ανάγκες της Ουκρανίας σε πυροβολικό, πυρομαχικά και αεράμυνα χωρίς να εξαντλήσουν τις δικές τους αποθήκες και να θέσουν σε κίνδυνο τη δική τους στρατιωτική ετοιμότητα. Αξιωματούχοι προειδοποιούν γι’ αυτό δημόσια και ιδιωτικά εδώ και μήνες, ακόμη και όταν ο Zelenskyy πιέζει τους υποστηρικτές της Ουκρανίας να παραδώσουν περισσότερα όπλα, πιο γρήγορα.

Αυτή τη στιγμή, οι δυτικοί αξιωματούχοι προσπαθούν να βρουν τρόπους να εξισορροπήσουν και τις δύο ανάγκες. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγή οπλισμού- το Πεντάγωνο αυξάνει την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού κατά 500% σε δύο χρόνια. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους προσπαθούν να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών σε διαφορετικές τακτικές ελιγμών στο πεδίο της μάχης, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν περισσότερα πυρομαχικά.

Όλα αυτά συνδέονται με τον δεύτερο πυλώνα της δυτικής υποστήριξης: την πολιτική βούληση. Αυτή τη στιγμή, οι δυτικοί σύμμαχοι παραμένουν προσηλωμένοι στην Ουκρανία – ένα θέμα που διπλωμάτες και ηγέτες συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν καθώς πλησιάζει ο χρόνος του πολέμου.

Όμως η βιασύνη για την αύξηση της βοήθειας για τα όπλα και η προσπάθεια να επιδειχθεί ένα ενιαίο μέτωπο συνοδεύεται από ένα μικρό υπονοούμενο: Η Ουκρανία πρέπει να δείξει ότι μπορεί να συνεχίσει να κερδίζει κέρδη στο πεδίο της μάχης τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Αν δεν μπορέσει να αλλάξει δραματικά τον χάρτη στην αναμενόμενη αντεπίθεσή της και η Ουκρανία και η Ρωσία παραμείνουν σε αυτή τη μάχη μάχης, ανταλλάσσοντας πόλεις εδώ και εκεί, ενώ εξαντλούν τα πυρομαχικά, η πραγματικότητα ενός μακρόχρονου, παρατεταμένου πολέμου μπορεί να αλλάξει τους υπολογισμούς στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Ουάσινγκτον.

“Δεν πρόκειται για μια ατελείωτη πηγή βοήθειας. Όλοι το καταλαβαίνουν αυτό στη Δύση και ότι κάποια στιγμή πρέπει να τεθεί μια γραμμή, όπου δεν είναι πλέον βιώσιμη για εμάς”, δήλωσε ο Sergiy Kudelia, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Baylor.

Στην Ουάσινγκτον αυτή τη στιγμή, υπάρχει γενική διακομματική συναίνεση για τη συνέχιση της υποστήριξης προς την Ουκρανία. Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν μιλήσει για περιορισμό ορισμένων από τις δαπάνες για το Κίεβο, και αυτές οι φωνές μπορεί να γίνουν πιο δυνατές με τον καιρό, ειδικά αν η αμερικανική οικονομία ξινίσει ή άλλες κρίσεις επισκιάσουν την Ουκρανία. Ο αριθμός των Αμερικανών που δηλώνουν ότι υποστηρίζουν τη συνέχιση της οπλικής και άλλης βοήθειας προς την Ουκρανία μειώνεται επίσης, ένα ζήτημα που μπορεί να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς έρχονται στο επίκεντρο οι προεδρικές εκλογές του 2024.

Στην Ευρώπη, ακόμη και ενώ οι ηγέτες εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς την Ουκρανία, έχουν δοθεί περισσότερα μηνύματα για την ανάγκη εξεύρεσης διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση. Η Ευρώπη έχει τις δικές της διαιρέσεις, ιδίως μεταξύ των πιο γερακίστικων πρώην σοβιετικών κρατών που βρίσκονται πιο κοντά στην Ουκρανία και τη Ρωσία, και της υπόλοιπης ηπείρου. Η προσπάθεια της Ευρώπης να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο – και η διακοπή της παροχής καυσίμων από τη Ρωσία – απείλησε να διασπάσει την ενότητα φέτος, αλλά η ενεργειακή κρίση δεν υλοποιήθηκε τόσο έντονα όσο αναμενόταν χάρη σε έναν ήπιο χειμώνα, τις προσπάθειες διατήρησης και τις επενδύσεις σε άλλες πηγές ενέργειας. Όμως η ήπειρος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει υψηλό κόστος ζωής και φιλοξενεί τώρα περίπου 5 εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες. Το ευρωπαϊκό κοινό εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να υποστηρίζει την υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο, αλλά οι διαθέσεις διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα.

Αυτή τη στιγμή, η Δύση φαίνεται πρόθυμη να δώσει στην Ουκρανία αυτό που χρειάζεται, να αφήσει το Κίεβο να κεφαλαιοποιήσει τη συγκεκριμένη στιγμή. Αλλά η Ουκρανία είναι απίθανο να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, και αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε να αρχίσει να μετατρέπεται σε αδιέξοδο. Αν συμβεί αυτό, μπορεί να δώσει τη θέση του σε ένα νέο είδος δυτικής αλληλεγγύης: μια αλληλεγγύη που υποστηρίζει την Ουκρανία, αλλά αρχίζει επίσης να την πιέζει αθόρυβα να διαπραγματευτεί.

“Αυτό το είδος πίεσης θα προέλθει από ανατροπές στο πεδίο της μάχης και από πολιτικό πόνο στο εσωτερικό – είτε πρόκειται για την ενέργεια είτε για τον πληθωρισμό”, δήλωσε ο Τζιμ Τάουνσεντ, πρώην αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας για την ευρωπαϊκή πολιτική και την πολιτική του ΝΑΤΟ.

Ο Πούτιν ποντάρει στο ότι μπορεί να ξεπεράσει τη δέσμευση της Δύσης στην Ουκρανία, οπότε υπάρχει κίνητρο και επιτακτική ανάγκη για τις ΗΠΑ και τους εταίρους τους να δώσουν τα όποια μηνύματα αθόρυβα. Λίγοι είναι αφελείς σχετικά με το πόσο απίστευτα δύσκολο θα είναι αυτό και πόσο αναξιόπιστος διαπραγματευτικός εταίρος έχει αποδειχθεί ο Πούτιν. Αλλά ακόμη και αν ο πόλεμος τελείωνε αύριο, η Ουκρανία απαιτεί τεράστιες επενδύσεις για την ανοικοδόμηση, και πιθανότατα κάποιου είδους εγγυήσεις ασφαλείας και συνεχή βοήθεια για την ασφάλεια. Η Ρωσία και η Ουκρανία θα είναι γείτονες για πάντα, ό,τι κι αν γίνει.

3) Πόσο καιρό μπορεί η Ρωσία να διεξάγει πόλεμο;

Ο ρωσικός στρατός έχει κάνει λάθη, μεγάλα, και υφίσταται μεγάλες απώλειες τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό. Η χώρα φέρεται να έχει αναπτύξει το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων που έχουν κινητοποιηθεί στην Ουκρανία και υπάρχουν πραγματικά ερωτήματα σχετικά με το πόσο καλά εξοπλισμένοι, εφοδιασμένοι και εκπαιδευμένοι είναι αυτοί οι στρατιώτες, ειδικά για αντεπιθετικές επιχειρήσεις.

Αλλά η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο με πολύ μεγαλύτερο οπλοστάσιο και πληθυσμό, γεγονός που θα τη βοηθήσει να στηρίξει τη δική της πλευρά της σύγκρουσης. Και όπως κατέστησε και πάλι σαφές η ομιλία του Πούτιν την παραμονή της επετείου της εισβολής, οι Ρώσοι ηγέτες προετοιμάζουν το ρωσικό κοινό για έναν μακρύ πόλεμο.

Ο Πούτιν προσάρτησε παράνομα τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας (Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια) το φθινόπωρο του 2022, αν και η Ρωσία δεν έλεγχε πλήρως καμία από αυτές τις περιοχές. Μια συνταγματική τροποποίηση του 2020 καθιστά παράνομο για έναν Ρώσο ηγέτη να παραχωρήσει οποιοδήποτε έδαφος από τη στιγμή που έχει ανακηρυχθεί μέρος της Ρωσίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι πολιτικά πολύ δύσκολο για τον Πούτιν να εγκαταλείψει την προσπάθεια να καταλάβει αυτές τις περιοχές, είτε στρατιωτικά είτε μέσω κάποιου είδους διαπραγματευτικής διευθέτησης.

“Το να διπλασιάσουν τις δυνάμεις τους δεν είναι απλώς η επιλογή που έκαναν, αλλά είναι επίσης, όλο και περισσότερο, η μόνη επιλογή που έχουν αφήσει στους εαυτούς τους”, δήλωσε ο Γκάβιν Γουάιλντ, ειδικός σε θέματα Ρωσίας και ανώτερος συνεργάτης στο πρόγραμμα τεχνολογίας και διεθνών υποθέσεων στο Carnegie Endowment for International Peace. “Μου είναι δύσκολο να διακρίνω αν αυτό είναι αυτο-σαμποτάζ ή μια προσπάθεια να κάνουν τη Δύση να καταλάβει -ή τις ΗΠΑ ειδικότερα- πόσο υπαρξιακή έχουν επιλέξει να κάνουν αυτή τη σύγκρουση, και όλες τις κλιμακούμενες συνέπειες που αυτό συνεπάγεται”.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το αν η Μόσχα έχει λύσει οποιοδήποτε από τα προβλήματα του ανθρώπινου δυναμικού και του εξοπλισμού της. Η Ρωσία φέρεται να υφίσταται έναν συγκλονιστικό αριθμό απωλειών, τόσο των στρατευμάτων της όσο και των νεοσύλλεκτων κρατουμένων της από την Ομάδα Βάγκνερ. Οι επιθέσεις των ανθρώπινων κυμάτων, πέρα από το ότι είναι τρομακτικά φρικιαστικές, είναι απίθανο να αποτελούν μια πραγματική μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Αλλά ένας αλεστικός πόλεμος πιθανότατα εξακολουθεί να ευνοεί τη Ρωσία. Η Ρωσία απλώς δεν έχει τον ίδιο τύπο χρονικής πίεσης με την Ουκρανία για να αποδείξει ότι μπορεί να συνεχίσει να κερδίζει – ή, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν πραγματικές ενδείξεις ότι το κάνει. Το καθεστώς του Πούτιν φαίνεται αρκετά σταθερό προς το παρόν.

“Είδαμε πολύ επιτυχημένη διαχείριση τόσο των αποστασιών των ελίτ – δεν υπάρχουν ορατές ρωγμές στις ηγετικές ελίτ του Πούτιν – όσο και της κοινωνικής δυσαρέσκειας, ακόμη και με κινητοποιήσεις. Υπήρξαν μικρές διαμαρτυρίες εδώ και εκεί, αλλά σε γενικές γραμμές, περιορίστηκαν”, δήλωσε ο Kudelia.

Καθώς η Ρωσία εξαπολύει αυτή τη νέα επίθεση, και αν συνεχίσει να αγωνίζεται στο πεδίο της μάχης -ενώ έχει και μεγάλες απώλειες- τόσο η ελίτ όσο και η κοινή γνώμη στη Ρωσία θα μπορούσαν να διασπαστούν. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν προβλέπει κάποιο είδος αποσύνθεσης της εξουσίας του Πούτιν, αλλά μπορεί να διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία, ή ο Πούτιν, πλαισιώνει ή πολεμά αυτή τη σύγκρουση.

Ένα άλλο πράγμα που μπορεί να επηρεάσει την ελίτ και την κοινή γνώμη: η περαιτέρω απομόνωση της ρωσικής οικονομίας. Μέχρι στιγμής, το Κρεμλίνο έχει επίσης αποδειχθεί αρκετά ανθεκτικό απέναντι στις δυτικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων στον τραπεζικό του τομέα, στις εισαγωγές τεχνολογίας και στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Αυτές οι κυρώσεις πλήττουν τη Ρωσία, αλλά δεν αποτελούν μοιραίο πλήγμα για την οικονομία της – η οποία συρρικνώθηκε, αλλά όχι δραματικά.

“Πλήττουν, αλλά δεν πλήττουν σε σημείο που θα μπορούσε να κάνει τον Πούτιν να αλλάξει τον υπολογισμό του”, δήλωσε η Έμιλι Χάρντινγκ, αναπληρώτρια διευθύντρια και ανώτερη συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, σε πρόσφατη συζήτηση σε πάνελ.

Υπάρχουν ένα σωρό λόγοι για αυτό. Το ρωσικό κράτος παρενέβη με τρόπους που βοήθησαν να αμβλυνθεί το κεντρί των κυρώσεων. Οι κυρώσεις είναι εκτεταμένες, αλλά πολλές, όπως αυτές για την ενέργεια, εξακολουθούν να είναι περιορισμένης εμβέλειας. Οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και άλλοι εταίροι – περίπου 30 συνολικά – υπέγραψαν κάποια εκδοχή των κυρώσεων, αλλά ο υπόλοιπος κόσμος δεν το έκανε. Αυτά τα κενά, μεταξύ άλλων από μεγάλες οικονομίες όπως η Κίνα και η Ινδία, έχουν καταστήσει τις κυρώσεις λιγότερο αποτελεσματικές και έχουν προσφέρει στη Ρωσία μια οικονομική σανίδα σωτηρίας.

Οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους συνεχίζουν να επιβάλλουν πρόσθετες κυρώσεις, αλλά αυτό αποτελεί σε μεγάλο βαθμό αυστηροποίηση των υφιστάμενων κυρώσεων και μια προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά στις κυρώσεις που η Ρωσία ή οι φίλοι της θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν.

Ένας τομέας στον οποίο οι κυρώσεις φαίνεται να αποδίδουν είναι οι εισαγωγές τεχνολογίας, συγκεκριμένα το είδος της προηγμένης τεχνολογίας που απαιτείται για τα σύγχρονα όπλα – από ελικόπτερα μέχρι πυρομαχικά ακριβείας. Η Ρωσία έχει προσπαθήσει να το παρακάμψει αυτό μέσω της παράκαμψης των κυρώσεων και της επαναχρησιμοποίησης τσιπ από εμπορικά προϊόντα για την αντικατάσταση ή την επισκευή εξοπλισμού. Αλλά αυτό δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα, και με την πάροδο του χρόνου, οι στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας είναι πιθανό να αποδυναμωθούν σημαντικά. Η Ρωσία μπορεί ήδη να συντηρεί πράγματα όπως οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι ακριβείας.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει και άλλους περιορισμούς. Όπως και η Ουκρανία, εξαντλεί τα αποθέματά της σε πυρομαχικά και πυροβολικό. Η Ρωσία έχει κινητοποιήσει πολλούς, πολλούς στρατιώτες, αλλά όλα αυτά τα στρατεύματα πρέπει να εξοπλιστούν, και η ρωσική βιομηχανία έχει επίσης περιορισμούς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία φέρεται να προμηθεύεται πράγματα όπως πυροβολικό από τη Βόρεια Κορέα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράν (δύο χώρες που επίσης υπόκεινται σε βαριές κυρώσεις, για ό,τι αξίζει). Αλλά αν η Κίνα όντως παρέμβει και δώσει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία, όπως έχουν προειδοποιήσει οι ΗΠΑ, αυτό θα μπορούσε να δώσει ώθηση στη Μόσχα.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει πραγματικές προκλήσεις σε στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά τίποτα από αυτά δεν μοιάζει ακόμη με το χτύπημα νοκ-άουτ. Και, το σημαντικότερο, καμία μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει αλλάξει τον υπολογισμό του Πούτιν.

4) Τι μας δίδαξε ο πόλεμος στην Ουκρανία για τις συγκρούσεις τώρα;

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ήδη ένας από τους πιο αιματηρούς και θανατηφόρους αυτού του αιώνα, αν όχι περισσότερο. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτίμησε πέρυσι ότι οι απώλειες στο πεδίο της μάχης τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Ουκρανία ξεπέρασαν περίπου τις 200.000. Πιθανότατα είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν τον αριθμό τώρα. Προσθέστε και τις απώλειες μεταξύ των αμάχων, οι οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών ανέρχονται σε περίπου 7.000 νεκρούς και σχεδόν 12.000 τραυματίες, μεγάλο μέρος των οποίων “προκλήθηκε από τη χρήση εκρηκτικών όπλων με επιπτώσεις ευρείας περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδισμών από βαρύ πυροβολικό, πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, πυραύλους και αεροπορικές επιδρομές”. Τα Ηνωμένα Έθνη πιστεύουν επίσης ότι τα στοιχεία αυτά είναι υποεκτιμημένα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαπιστώσει ότι η Ρωσία έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία “υπενθύμισε σε όλους πόσο φρικτός είναι ο πόλεμος και πόσο φρικτός θα μπορούσε να γίνει – και μάλιστα χωρίς καν να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα”, δήλωσε ο Τζόζεφ Νάι, ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, ομότιμος καθηγητής διακεκριμένων υπηρεσιών του πανεπιστημίου και πρώην πρύτανης της Σχολής Κυβερνήσεων Κένεντι του Χάρβαρντ.

Το ότι ο πόλεμος είναι βάναυσος και φρικτός δεν είναι ακριβώς μια νέα παρατήρηση, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ταυτόχρονα ένας πόλεμος του μέλλοντος και ένας πόλεμος του παρελθόντος. Οι τεχνολογικές εξελίξεις στο πεδίο της μάχης – εργαλεία όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη – αναδιαμορφώνουν τον πόλεμο, αλλά δεν μεταμορφώνουν επίσης τη σύγκρουση σε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Αυτή τη στιγμή, τα παραδοσιακά μέσα πολέμου – πυρομαχικά, πυροβολικό, τεθωρακισμένα οχήματα, στρατεύματα ξηράς, χαρακώματα – αγκυρώνουν αυτή τη σύγκρουση.

“Πρόκειται για έναν πόλεμο σταδιακού, όχι δραματικού, μετασχηματισμού. Νομίζω ότι όλοι περίμεναν ίσως έναν μετασχηματισμό ή την αντικατάσταση του συμβατικού πολέμου με νέα μέσα στον κυβερνοχώρο και με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και νέων τεχνολογιών. Αυτό που βλέπουμε στην πραγματικότητα είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν παράλληλα με τον συμβατικό πόλεμο”, δήλωσε η Branka Marijan, ανώτερη ερευνήτρια για τις στρατιωτικές επιπτώσεις και τις επιπτώσεις των αναδυόμενων τεχνολογιών στην ασφάλεια στο Project Ploughshares. “Το πυροβολικό εξακολουθεί να είναι σημαντικό- αυτό δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Αν θέλετε να κρατήσετε έδαφος, θα εξακολουθείτε να χρειάζεστε την ανάπτυξη στρατευμάτων. Θα εξακολουθήσεις να χρησιμοποιείς άρματα μάχης”.

Οι στρατοί μαθαίνουν ότι ακόμη και όταν επενδύουν σε νέες τεχνολογίες όπως ο κυβερνοχώρος και η τεχνητή νοημοσύνη, δεν μπορούν να παραιτηθούν από τα αποθέματα πυροβολικού. “Το πρώτο μάθημα είναι πραγματικά: πρέπει να αγοράζετε αποθέματα για τον μακρύ πόλεμο”, δήλωσε η Cynthia Cook, διευθύντρια της Ομάδας Αμυντικών-Βιομηχανικών Πρωτοβουλιών και ανώτερη συνεργάτης στο πρόγραμμα διεθνούς ασφάλειας του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Όμως η κατοχή των εργαλείων για τη διεξαγωγή ενός πολέμου, είτε πρόκειται για πυροβολικό είτε για πυραύλους ακριβείας, δεν φτάνει μέχρις ενός σημείου. Πριν από τον πόλεμο, η Ρωσία, στα χαρτιά, διέθετε τον δεύτερο ισχυρότερο στρατό στον κόσμο. “Το ηθικό, η οργάνωση, η εκπαίδευση, η διοικητική μέριμνα, το δόγμα και η στρατηγική, όλα αυτά είναι ανθρώπινα πράγματα από τα οποία δεν μπορείς να ξεφύγεις με αυτοματοποίηση, δεν μπορείς απαραίτητα να καινοτομήσεις”, δήλωσε ο Wilde.

Και στο πεδίο της μάχης και εκτός, ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε τους περιορισμούς στο πόσο μπορούν οι χώρες να καινοτομήσουν από τη βιαιότητα του πολέμου.

Πηγή: Vox.com