Quantcast

12 ευρωπαϊκές χώρες κατέρριψαν ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας το 2022 -Ποιο μήνα έσπασε ρεκόρ η Ελλάδα

Δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες κατέρριψαν ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας το 2022, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, σηματοδοτώντας το δεύτερο πιο ζεστό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη

Η γηραιά ήπειρος κατέγραψε το θερμότερο καλοκαίρι όλων των εποχών, καθώς νέα ανάλυση που δημοσιεύει ο Guardian δείχνει ότι οι θερμοκρασίες αυξάνονται δύο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Από τις 27 ευρωπαϊκές χώρες που κατέγραψε το βρετανικό μέσο, 12 κατέγραψαν την υψηλότερη ανωμαλία θερμοκρασίας που έχουν καταγράψει ποτέ για τουλάχιστον έναν μήνα το 2022. Σε κάθε περίπτωση, οι ανωμαλίες ήταν πάνω από 1,9C, πάνω από τη μέση θερμοκρασία που καταγράφηκε μεταξύ 1991 και 2020 για τουλάχιστον έναν μήνα.

Η υπηρεσία Copernicus Climate Change Service (C3S) της ΕΕ δημοσίευσε νέα στοιχεία την Τρίτη, σύμφωνα με τα οποία η Ευρώπη κατέγραψε το δεύτερο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ και το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ.

Οι υψηλότερες αυξήσεις της θερμοκρασίας καταγράφηκαν στα τέλη του καλοκαιριού, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο. Στην Αυστρία, ο μέσος όρος σε όλο τον Οκτώβριο του 2022 ήταν κατά 3,3C θερμότερος από τη μέση θερμοκρασία του Οκτωβρίου που καταγράφηκε μεταξύ 1991 και 2020. Η Γαλλία και η Σλοβενία κατέγραψαν επίσης θερμοκρασιακές ανωμαλίες της τάξης των 3C ή και παραπάνω τον ίδιο μήνα. Η Κροατία και η Ελλάδα παρουσίασαν και οι δύο 3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερα τον Δεκέμβριο.

Η Ιταλία ήταν θερμότερη από τον μέσο όρο για όλους τους μήνες του έτους εκτός από δύο. Κατέγραψε την υψηλότερη μηνιαία ανωμαλία θερμοκρασίας που έχει καταγράψει ποτέ για τρεις διαφορετικούς μήνες, τον Μάιο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο. Η Ισπανία και η Πορτογαλία έσπασαν ρεκόρ μηνιαίας ανωμαλίας σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις.

Οι 12 ευρωπαϊκές χώρες που κατέρριψαν μηνιαία ρεκόρ θερμοκρασίας το 2022

Η Βόρεια και η Δυτική Ευρώπη βίωσαν παρατεταμένους και έντονους καύσωνες κατά τη διάρκεια του έτους. Μεγάλο μέρος της ηπείρου υπέστη ξηρασία και το ξέσπασμα πυρκαγιών το καλοκαίρι ήταν το υψηλότερο των τελευταίων 15 ετών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2022 ήταν το πέμπτο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν συνολικά τα οκτώ θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την Copernicus. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία το 2022 ήταν κατά 1,2C υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία κατά την περίοδο αναφοράς 1850-1900.

Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας δεν ήταν ομοιόμορφη σε όλο τον κόσμο. Οι καιρικές συνθήκες La Niña προκάλεσαν χαμηλότερες θερμοκρασίες σε ολόκληρη την περιοχή του Ειρηνικού, πράγμα που σημαίνει ότι η Αυστραλία και η Νότια Αμερική έτειναν να είναι ψυχρότερες από το μέσο όρο το 2022.

Ωστόσο, οι θερμοκρασίες ήταν πολύ υψηλότερες στο βόρειο ημισφαίριο, ιδίως στην Αρκτική και την Ευρώπη. Οι θερμοκρασίες αυξάνονται δύο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο στην Ευρώπη και τέσσερις φορές ταχύτερα στην Αρκτική.

Η Samantha Burgess, αναπληρώτρια διευθύντρια της Cοpernicus, δήλωσε ότι ενώ τα καιρικά φαινόμενα και το φαινόμενο La Niña ευθύνονται για πολλές από τις μπλε περιοχές με χαμηλότερες θερμοκρασίες στους χάρτες, είναι σημαντικό να εξετάσουμε την ευρύτερη τάση ανόδου της θερμοκρασίας που αντιπροσωπεύουν τα δεδομένα.

Κατά μέσο όρο, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ήταν 1,2 C πάνω από το μέσο όρο του 1850-1900 το 2022. Αν και ήταν ψυχρότερη από το 2021, σηματοδότησε άλλο ένα θερμό έτος και σήμαινε ότι τα έτη 2015 έως 2022 ήταν τα οκτώ θερμότερα που έχουν καταγραφεί.

Ενώ σε κάθε έτος από το 2015 και μετά οι μέσες θερμοκρασίες ήταν πάνω από 1C πάνω από το επίπεδο αναφοράς, μόνο ένα έτος μεταξύ 1940 και 2014 έφτασε σε αυτό το επίπεδο.

Πολλά μέρη του κόσμου έπιασαν θεμροκρασίες αρκετά παραπάνω από τον μέσο όρο το 2022

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία επισήμανε ότι τμήματα της δυτικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της κεντρικής Ασίας και της Κίνας, της Νέας Ζηλανδίας, της βορειοδυτικής Αφρικής και του Κέρατος της Αφρικής είχαν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι θερμοκρασίες ήταν επίσης 2C ψηλότερα σε σχέση από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 σε τμήματα της βόρειας κεντρικής Σιβηρίας και κατά μήκος της Ανταρκτικής χερσονήσου.

H Burgess δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,2C πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο όριο της συμφωνίας του Παρισιού για 1,5C αύξηση της θερμοκρασίας».

«Κάθε κλάσμα του βαθμού έχει σημασία. Όσο θερμότερο είναι το παγκόσμιο κλίμα, τόσο περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουμε. Είναι πιο έντονα, πιο συχνά, και αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τα οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα και τους οικοτόπους», σημείωσε.

Πρέπει να προσαρμόσουμε τον τρόπο ζωής μας ταχύτερα από ποτέ άλλοτε

Σε απάντηση των ευρημάτων, η Hannah Cloke, καθηγήτρια υδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Reading, δήλωσε: «Τα ετήσια και μηνιαία ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας συνεχίζουν να καταρρίπτονται σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι απολύτως αναμενόμενο και ταιριάζει απόλυτα με τις επιστημονικές προβλέψεις που έχουν γίνει εδώ και αρκετές δεκαετίες».

«Οι μεγάλες μηνιαίες αυξήσεις της μέσης θερμοκρασίας σε μεμονωμένες τοποθεσίες μας δείχνουν πώς εμείς, ως μεμονωμένοι άνθρωποι, πώς η ευρύτερη κοινωνία και οικονομία μας και ο φυσικός κόσμος θα επηρεάζονται όλο και περισσότερο από την άνοδο της θερμοκρασίας», συνέχισε.

Καταλήγοντας: «Αρχίζουμε να βλέπουμε αυξανόμενες ξηρασίες, καύσωνες και πλημμύρες να επηρεάζουν μεγάλες περιοχές του κόσμου που δεν είναι συνηθισμένες σε αυτές. Ο ρυθμός της αλλαγής σημαίνει ότι πρέπει να προσαρμόσουμε τον τρόπο ζωής μας ταχύτερα από ποτέ άλλοτε».