Ζωντανό σκουλήκι, 8 εκατοστών, βρέθηκε στον εγκέφαλο γυναίκας

Η πρώτη ασθενής παγκοσμίως που μολύνθηκε από το συγκεκριμένο παρασιτικό σκουλήκι το οποίο εντοπίζεται σε πύθωνες

Ένα παρασιτικό σκουλήκι μήκους 8 εκατοστών από τον εγκέφαλο μιας γυναίκας έβγαλε η νευροχειρούργος, Χάρι Πρίφια Μπάντι στην Καμπέρα της Αυστραλίας.

Η 64χρονη ασθενής, στον εγκέφαλο της οποίας εντοπίστηκε το σκουλήκι, εισήχθη για πρώτη φορά στο νοσοκομείο στα τέλη Ιανουαρίου του 2021, αφού υπέφερε επί τρεις εβδομάδες από κοιλιακό πόνο, διάρροια, ξηρό βήχα ενώ είχε και πυρετό.

Μέχρι το 2022, τα συμπτώματά της περιλάμβαναν επίσης λήθη και κατάθλιψη, με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί σε νοσοκομείο της Καμπέρα. Μια μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου της αποκάλυψε ανωμαλίες που απαιτούσαν χειρουργική επέμβαση.

Όπως ήταν αναμενόμενο κανείς από τους γιατρούς δεν περίμενε ότι θα βρουν στον εγκέφαλο της γυναίκα ένα σκουλήκι το οποίο μάλιστα ήταν και ζωντανό.

Η σοκαριστική ανακάλυψη ώθησε την ιατρική ομάδα που ασχολούνταν με την 64χρονη να εξετάσει περαιτέρω το θέμα για να βρει τι είδους σκουλήκι ήταν αυτό και, το σημαντικότερο, να αποφασίσει για οποιαδήποτε περαιτέρω θεραπεία θα χρειαζόταν η ασθενής.

«Η Καμπέρα είναι ένα μικρό μέρος, οπότε στείλαμε το σκουλήκι, το οποίο ήταν ακόμη ζωντανό, κατευθείαν στο εργαστήριο ενός επιστήμονα, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία με τα παράσιτα. Απλώς το κοίταξε και είπε: “Θεέ μου, αυτό είναι το Ophidascaris robertsi”», δήλωσε η νοσοκομειακός γιατρός λοιμωδών νοσημάτων, Σαντζάγια Σεναγιάκε.

Το Ophidascaris robertsi είναι ένα σκουλήκι που συναντάται συνήθως στους πύθωνες με την ασθενή του νοσοκομείου της Καμπέρα να αποτελεί την πρώτη παγκοσμίως που εντοπίζεται κάτι τέτοιο στον εγκέφαλό της.

Πώς όμως εισήλθε στο σώμα της το σκουλήκι; Η ασθενής μένει κοντά σε μια περιοχή με λίμνη στην οποία ενίοτε συναντά κανείς πύθωνες. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε άμεση επαφή με πύθωνα, συχνά μάζευε χόρτα από την περιοχή γύρω από τη λίμνη για να τα χρησιμοποιήσει στο μαγείρεμα.

Οι γιατροί και οι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με την περίπτωσή της υποθέτουν ότι ένας πύθωνας μπορεί να «έριξε» το παράσιτο μέσω των περιττωμάτων του στο γρασίδι. Έτσι, η ασθενής πιθανότατα μολύνθηκε με το παράσιτο απευθείας από την επαφή με το χορτάρι ή μετά την κατανάλωση των χόρτων.

 

Με πληροφορίες από Guardian