Υπάρχει ζωή μετά θάνατον; Νέα μελέτη επιστημόνων υποστηρίζει ότι τίποτα δεν τελειώνει στον (μάταιο) τούτο κόσμο

«Φαίνεται ότι υπάρχει κάτι που συνεχίζεται μετά τον θάνατο του σώματος», αναφέρει ο δρ Μπρους Γκρέισον, ομότιμος καθηγητής ψυχιατρικής και νευροσυμπεριφορικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια

Ογκολόγος που μελέτησε 5.000 «εμπειρίες ασθενών που βρέθηκαν κοντά στον θάνατο ή πέθαναν και επανήλθαν» πιστεύει πως υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο «χωρίς αμφιβολία» και η έρευνά του το αποδεικνύει!

Ο δρ Τζέφρεϊ Λονγκ από το Κεντάκι δημιούργησε το «Ίδρυμα Ερευνών Εμπειριών στο Κατώφλι του Θανάτου» το 1998, έχοντας γοητευτεί από τις «παρ’ ολίγον εμπειρίες θανάτου» (NDEs), τις οποίες ορίζει ως την κατάσταση που βιώνουν όσοι «είναι σε κώμα, κλινικά νεκροί, χωρίς καρδιακό παλμό κι έχουν μια διαυγή εμπειρία, όπου βλέπουν, ακούν, αισθάνονται και αλληλεπιδρούν με άλλα όντα ή έχουν νεκραναστηθεί».

 

Σταθερά μοτίβα

Ο Λονγκ συλλέγει NDEs και τις αναλύει επιστημονικά.

Ενώ κάθε εμπειρία τέτοιου είδους είναι διαφορετική, ο Λονγκ παρατήρησε αρκετά σταθερά μοτίβα. Περίπου το 45% των ασθενών αναφέρουν εξωσωματική εμπειρία.

«Οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι η συνείδησή τους διαχωρίζεται από το φυσικό τους σώμα, που συνήθως αιωρείται πάνω τους, επιτρέποντάς τους να δουν και να ακούσουν τι συμβαίνει γύρω τους», εξηγεί. Μια γυναίκα ανέφερε πως έπεσε αναίσθητη ενώ έκανε ιππασία σε ένα μονοπάτι, όμως «η συνείδησή της κάλπασε με το άλογό της πίσω στον αχυρώνα και η ίδια ήταν σε θέση να περιγράψει τι ακριβώς συνέβη στον αχυρώνα, παρόλο που το φυσικό σώμα της δεν ήταν εκεί».

«Άλλοι λένε ότι μεταφέρθηκαν σε άλλο κόσμο», πως πέρασαν από ένα τούνελ, είδαν έντονο φως, ότι τους χαιρέτησε ένα νεκρό, αγαπημένο τους πρόσωπο και πως παρακολούθησαν τη ζωή τους «σαν ταινία».

«Υπάρχει κάτι που συνεχίζεται μετά τον θάνατο του σώματος»

Κι αν αυτές οι περιγραφές θεωρούνται κλισέ, ακόμα και μικρά παιδιά (που δεν έχουν εκτεθεί σε ανάλογες ιστορίες) έχουν περιγράψει παρόμοιες εμπειρίες.

«Έχω διαβάσει έρευνες για τις αντιδράσεις του εγκεφάλου και έχω εξετάσει κάθε πιθανή εξήγηση για τις NDEs. Η ουσία είναι ότι καμία δεν είναι σίγουρη, ούτε έχω βρει κάποια επιστημονική εξήγηση γι’ αυτές», ομολόγησε ο Λονγκ. Ο δρ Μπρους Γκρέισον, ομότιμος καθηγητής ψυχιατρικής και νευροσυμπεριφορικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, εμπνεύστηκε από μια δική του αντίστοιχη εμπειρία, ώστε να μελετήσει τις NDEs, και συμφωνεί με τον Λονγκ.

«Νομίζω ότι τα στοιχεία δείχνουν συντριπτικά ότι το φυσικό σώμα δεν είναι το μόνο που είμαστε», είπε στην «The Post».

«Φαίνεται ότι υπάρχει κάτι που συνεχίζεται μετά τον θάνατο του σώματος», πρόσθεσε.