Το λίθιο δημιουργεί νέο πονοκέφαλο στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία

Η πρόταση της ΕΕ να χαρακτηρίσει το λίθιο ως αναπαραγωγική τοξίνη, δημιουργεί νέους κινδύνους για την αυτοκινητοβιομηχανία

Νίκος Μιχαλόπουλος 

Οι παραγωγοί λιθίου και μπαταριών προειδοποίησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι μια πρόταση να ταξινομηθεί το μέταλλο ως αναπαραγωγική τοξίνη θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά την αναπτυσσόμενη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ευρώπης.

Το υλικό είναι βασικό μέρος των μπαταριών EV και χρησιμοποιείται ευρέως σε φαρμακευτικά προϊόντα, βιομηχανικά λιπαντικά και ειδικά γυαλιά.

Μια πρόταση που εξετάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτόν τον μήνα θα τοποθετούσε ορισμένες χημικές ουσίες λιθίου στην υψηλότερη κατηγορία αναπαραγωγικών και αναπτυξιακών τοξινών, με βάση εν μέρει τις μελέτες σε ανθρώπους που πραγματοποιήθηκαν τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

Αυτό μπορεί να στιγματίσει τη χρήση των υλικών και να μειώσει τις επενδύσεις στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων, ανέφεραν σε ανοιχτή επιστολή τους προς τους πολιτικούς ομάδες λόμπι, όπως η Eurobat, η Διεθνής Ένωση Λιθίου και η Eurometaux.

Τα EV διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στις πράσινες προσπάθειες και αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Tesla του Έλον Μασκ έχουν προειδοποιήσει ότι οι αυξανόμενες τιμές των υλικών και τα σημεία συμφόρησης στην αλυσίδα εφοδιασμού απειλούν την εξάπλωσή τους.

Στην επιστολή, οι ομάδες λόμπι εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το επιστημονικό σκεπτικό της ταξινόμησης, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στο να καθιερωθούν οι χημικές ουσίες ως «ουσία που προκαλεί πολύ μεγάλη ανησυχία» παράλληλα με τις σοβαρά καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες τοξίνες τις οποίες η ΕΕ θέλει να καταργήσει σταδιακά περιορίζοντας χρήση.

Αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει τις ξεχωριστές προσπάθειες για την τόνωση της εγχώριας παραγωγής λιθίου, το οποίο η Επιτροπή όρισε ως κρίσιμη πρώτη ύλη το 2020. Οι προτάσεις αναφέρονται στο ανθρακικό λίθιο, το υδροξείδιο και το χλωρίδιο.

«Εάν τα τρία άλατα λιθίου ακολουθήσουν αυτήν την πορεία, θα μπορούσε να έχει σημαντικές ακούσιες συνέπειες στην ΕΕ, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του λιθίου που παράγεται, εξευγενίζεται, χρησιμοποιείται και ανακυκλώνεται» στην ΕΕ, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Λιθίου, Roland  είπε ο Chavasse μέσω email.

Η κατηγοριοποίηση των χημικών ως αναπαραγωγικών και αναπτυξιακών τοξινών θα μπορούσε να επιβάλει υψηλότερο κόστος στους αγοραστές και στα περιθώρια κέρδους των παραγωγών, εμποδίζοντας το σκεπτικό για περαιτέρω επενδύσεις στη βιομηχανία, σύμφωνα με τον Francesco Gattiglio, διευθυντή εξωτερικών υποθέσεων για την ΕΕ στο Albemarle.

Η εταιρεία είναι η κορυφαία εταιρεία εξόρυξης λιθίου στον κόσμο και λειτουργεί εργοστάσιο χημικών λιθίου στο Langelsheim της Γερμανίας.

«Αν και ο αντίκτυπος στους εξειδικευμένους πελάτες μας είναι ασαφής σε αυτό το σημείο, δεν αναμένουμε το κλείσιμο του εργοστασίου μας στο Langelsheim», δήλωσε ο Gattiglio μέσω email.  «Σίγουρα, η ταξινόμηση θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στη δυνατότητα δημιουργίας μονάδων μετατροπής λιθίου στην Ευρώπη».