Quantcast

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο του Ferdinand Porsche του 1898 ως έκθεμα στο μουσείο της εταιρείας (Βίντεο)

Ταξιδεύει από το παρελθόν στο παρόν, χαρτογραφώντας την πορεία προς την ηλεκτροκίνηση

Νίκος Μιχαλόπουλος

Το όνομα Porsche οδηγεί στην σκέψη ενός σπορ αυτοκινήτου με επίπεδο κινητήρα εγκατεστημένο πίσω από τους πίσω τροχούς.  Ωστόσο το τελευταίο έκθεμα στο μουσείο της αυτοκινητοβιομηχανίας δεν έχει καμία από αυτές τις ιδιότητες.  Αντίθετα, είναι ένα ηλεκτρικό όχημα από το 1898, με τον κινητήρα να βρίσκεται στο κέντρο.

Το Egger-Lohner C.2 Phaeton (ονομάζεται επίσης Porsche P1) είναι το παλαιότερο σωζόμενο όχημα στο οποίο δούλεψε ο Ferdinand Porsche και τοποθετείται ακριβώς στην είσοδο του Μουσείου Porsche ως μέρος μόνιμης έκθεσης.

Η εγκατάσταση χρειάστηκε περισσότερο από ένα χρόνο σχεδιασμού και προετοιμασίας για να εκτελεστεί και η Porsche την αποκαλεί «ένα από τα πιο σημαντικά οχήματα στη συλλογή της εταιρείας».  Τροφοδοτούμενο από το «Octagon», έναν ηλεκτροκινητήρα που ανέπτυξε ο Ferdinand Porsche. Ο κινητήρας ήταν τοποθετημένος μπροστά από τον πίσω άξονα και οι μπροστινοί τροχοί έπαιρναν κίνηση από αυτόν.  Αυτό το καθιστά ένα εκπληκτικά σύγχρονο όχημα, από πολλές απόψεις, παρά το γεγονός ότι ήταν μια άμαξα χωρίς άλογα που κυκλοφορούσε στους δρόμους της Βιέννης πριν από 123 χρόνια, όταν ήταν ακόμα μέρος της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.

Ο κινητήρας πήρε το όνομά του από το σχήμα οκτώ όψεων του και παρείχε στο όχημα 2,9 ίππους (2,99 PS/2,2 kW).  Αυτό ήταν αρκετό για να φτάσει σε ταχύτητα 22 mph (35 km/h) και οι μπαταρίες Tudor του έδιναν αυτονομία περίπου 49 μιλίων (79 km).

Θεωρούμενο ένα σημαντικό σκαλοπάτι στην καριέρα του θρυλικού μηχανικού, το σύστημα μετάδοσης κίνησης του μοντέλου το καθιστά ιδιαίτερα σχετικό με τη σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία.  Για αυτόν τον λόγο, η Porsche το έχει εγκαταστήσει μπροστά από έναν καθρέφτη με φόντο το άπειρο για να φαίνεται σαν να «ταξιδεύει από το παρελθόν στο παρόν».

Μια σειρά από καθρέφτες και δαχτυλίδια LED δημιουργούν την ψευδαίσθηση πως ταξιδεύει μέσα από μια χρονοπύλη που, σε συνδυασμό με ένα κοσμικό soundtrack, βοηθά να πει «την ιστορία του DNA της Porsche».

«Πολλοί επισκέπτες δεν έχουν συνδέσει ποτέ την άμαξα χωρίς άλογα με την ηλεκτρική κινητικότητα», λέει η επιμελήτρια Iris Haker, εξηγώντας την αναβάθμιση.  «Τώρα δημιουργήσαμε ένα πραγματικό εφέ wow.  Κάθε επισκέπτης παρασύρεται στις ηλεκτρικές απαρχές της Porsche χάρη στην τεχνολογία «infinity mirror» που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν.»

Μπορεί να είναι ορατό σχεδόν από κάθε γωνιά του Μουσείου της Porsche, προκειμένου το ξεχωριστό αυτοκίνητο να λαμβάνει την προσοχή που του αξίζει.